The Devil-Doll

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaThe Devil-Doll
Fitxa
DireccióTod Browning Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióTod Browning i Metro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
GuióErich von Stroheim, Tod Browning i Guy Endore Modifica el valor a Wikidata
MúsicaFranz Waxman Modifica el valor a Wikidata
FotografiaLeonard Smith Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorMetro-Goldwyn-Mayer Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1936 Modifica el valor a Wikidata
Durada79 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de terror, cinema de ciència-ficció i cinema LGBT Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0027521 Filmaffinity: 291897 Allocine: 142676 Rottentomatoes: m/the_devil_doll_1936 Letterboxd: the-devil-doll Allmovie: v13499 TCM: 3340 TV.com: movies/the-devil-doll AFI: 6079 TMDB.org: 29320 Modifica el valor a Wikidata
Trailer

The Devil-Doll és una pel·lícula de terror estatunidenca del 1936 dirigida per Tod Browning i protagonitzada per Lionel Barrymore i Maureen O'Sullivan. La pel·lícula va ser adaptada de la novel·la Burn Witch Burn! (1932) d'Abraham Merritt.[1] S'ha convertit en pel·lícula de culte.[2]

Rafaela Ottiano en un tràiler de la pel·lícula

Argument[modifica]

Paul Lavond (Barrymore), que va ser condemnat equivocadament per robar el seu propi banc de París i matar un vigilant nocturn fa més de disset anys, escapa de l'illa del Diable amb Marcel (Henry B. Walthall), un científic que està intentant crear una fórmula per reduir les persones a una sisena part de la seva mida original. El propòsit previst de la fórmula és fer que els recursos limitats de la Terra durin més per a una població en constant creixement. El científic mor després de la seva fugida.

Lavond s'uneix a la vídua del científic, Malita (Rafaela Ottiano), i decideix utilitzar la tècnica de la reducció per venjar-se dels tres antics socis de negocis que l'havien culpat i per reivindicar-se. Torna a París i es disfressa de dona gran que ven ninots realistes. Encongeix una noia jove i un dels seus antics socis per infiltrar-se a les cases dels altres dos antics socis, paralitzant-ne un.

Quan l'últim soci confessa abans de ser atacat, Lavond esborra el seu nom i assegura la felicitat futura de la seva filla estranyada, Lorraine (O'Sullivan), en el procés. Malita no està satisfeta i vol seguir utilitzant la fórmula per continuar la feina del seu marit. Ella intenta matar en Paul quan ell anuncia que ha acabat amb la seva associació, després d'haver aconseguit tot el que pretenia, però ella explota el seu laboratori, suicidant-se.

En Paul li explica a Toto, el promès de Lorraine, el que va passar. Coneix la seva filla, fent-se passar per el difunt Marcel. Li diu a Lorraine que Paul Lavond va morir durant la seva fugida de la presó, però que l'estimava molt. Aleshores, Lavond marxa, cap a un destí incert.

Repartiment[modifica]

Recepció[modifica]

Comercialitzat com un thriller nou, The Devil-Doll no va ser un èxit financer, tot i que va rebre alguns elogis de la crítica.[3][4] The New York Times va donar a la pel·lícula una crítica positiva, fent especial nota del seu ús divertit dels efectes especials, comparant-la favorablement amb pel·lícules com King Kong i The Invisible Man.[5]Tanmateix, una ressenya a la revista americana de ciència-ficció Thrilling Wonder Stories no va ser tan entusiasta, qualificant la pel·lícula de "decepció" i de "thriller habitual que no intenta recuperar-la". la fantasia única de la novel·la de Merritt."[6]

Referències[modifica]

  1. The American Film Institute Catalog Feature Films: 1931-40 by The American Film Institute, c.1993
  2. Paul Simpson, "The Rough Guide to Cult Movies: The Good, The Bad and the Very Weird", Rough Guides UK, 2010.
  3. Towlson, Jon. Subversive Horror Cinema : Countercultural Messages of Films from Frankenstein to the Present, 2014, p. 41. ISBN 978-0786474691 [Consulta: 20 gener 2017]. 
  4. Towlson, Jon. The Turn to Gruesomeness in American Horror Films, 1931-1936. McFarland, 2016, p. 159. ISBN 978-0786494743 [Consulta: 20 gener 2017]. 
  5. «Movie Review - - Hollywood Opens Its Bag of Tricks for the Capitol's 'The Devil Doll' -- The Roxy Presents 'M'liss.' - NYTimes.com» (en anglès). [Consulta: 20 gener 2017].
  6. H.K. «Scientifilm Review». Wonder Stories, desembre 1936, pàg. 119.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: The Devil-Doll
Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a The Devil-Doll