The Manchurian Candidate (pel·lícula de 2004)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «The Manchurian Candidate».
Infotaula de pel·lículaThe Manchurian Candidate

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJonathan Demme Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióScott Rudin, Jonathan Demme i Tina Sinatra Modifica el valor a Wikidata
GuióDaniel Pyne i George Axelrod Modifica el valor a Wikidata
MúsicaRachel Portman Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTak Fujimoto Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeCarol Littleton Modifica el valor a Wikidata
VestuariAlbert Wolsky Modifica el valor a Wikidata
ProductoraScott Rudin Productions Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena11 novembre 2004 Modifica el valor a Wikidata
Durada125 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeLong Island, Nova York i Nova Jersey Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Manchurian Candidate i El missatger de la por Modifica el valor a Wikidata
Gènerepel·lícula basada en una novel·la, cinema polític, thriller, drama i cinema de thriller polític Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAR Modifica el valor a Wikidata
Temaincest Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNova York Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0368008 Filmaffinity: 283224 Allocine: 49774 Rottentomatoes: m/manchurian_candidate Letterboxd: the-manchurian-candidate-2004 Mojo: manchuriancandidate Allmovie: v288545 TCM: 452383 Metacritic: movie/the-manchurian-candidate TV.com: movies/the-manchurian-candidate-2004 AFI: 63154 TMDB.org: 14462 Modifica el valor a Wikidata

The Manchurian Candidate és una pel·lícula de suspens nord-americana, de cinema neo-noir,[1] dirigida per Jonathan Demme.[2] Fou estrenada el 2004 i està basada en la novel·la The Manchurian Candidate de Richard Condon, de la qual ja se n'havia fet una versió cinematogràfica el 1962, doblada al català com a El missatger de la por,[3] dirigida per John Frankenheimer.

És protagonitzada per Denzel Washington com a Bennett Marco, un tenaç i virtuós oficial de l'exèrcit, Liev Schreiber com a Raymond Shaw, un congressista de Nova York que és manipulat per convertir-se en candidat a la vicepresidència, Jon Voight com a Tom Jordan, un senador dels Estats Units i el seu contrincant, i Meryl Streep com a Eleanor Shaw, senadora i la mare de Raymond Shaw.

Argument[modifica]

El comandant de l'exèrcit dels Estats Units Bennett Marco no aconsegueix dormir, però tampoc vol fer-ho. Marco es passa la vida donant conferències sobre l'emboscada que va sofrir el seu escamot durant l'Operació Tempesta del Desert i l'heroisme del sergent Raymond Shaw que va rebre la Medalla d'Honor per salvar als homes de Marco. Però, de nit, les imatges que Marco recorda d'aquest fatídic dia es converteixen en terribles malsons.

Marco comença a preguntar-se si els dos soldats que van morir en el foc creuat no van sofrir una sort més desgraciada del que indiquen els expedients oficials i si Shaw és realment el gloriós heroi al que tots aclamen.

Empès per la seva mare, la senadora Eleanor Prentiss Shaw, Shaw es converteix en candidat a la vicepresidència i Marco no té més remei que fer cas a les seves sospites.

Apareixen més obstacles ja que l'exèrcit comença a qüestionar el seny de Shaw i el vigilen cada cop més intensament. Marco es llança a una carrera contra el temps per demostrar la sorprenent i inimaginable veritat abans que pugui arribar a la Casa Blanca.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. Schwartz, Ronald. Neo-noir: The New Film Noir Style from Psycho to Collateral. Rowman & Littlefield, 2005, p. 11. ISBN 978-0-8108-5676-9. 
  2. «The Manchurian Candidate». [Consulta: 11 abril 2016].
  3. Títol en català a Ésadir.cat

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]