Top Gun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaTop Gun
Fitxa
DireccióTony Scott Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióDon Simpson i Jerry Bruckheimer Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióJohn DeCuir junior Modifica el valor a Wikidata
GuióJim Cash i Jack Epps, Jr. Modifica el valor a Wikidata
MúsicaHarold Faltermeyer i Giorgio Moroder Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJeffrey L. Kimball Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeChris Lebenzon i Billy Weber Modifica el valor a Wikidata
ProductoraParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 maig 1986 Modifica el valor a Wikidata
Durada105 min, 110 min i 109 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeSan Diego Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Pressupostaprox. 15.000.000$
Recaptació357.288.178 $ (mundial)
180.258.178 $ (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema d'acció, drama, cinema romàntic i melodrama Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG Modifica el valor a Wikidata
Temaaviació militar Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióCalifòrnia Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions

IMDB: tt0092099 Filmaffinity: 383203 Allocine: 2133 Rottentomatoes: m/top_gun Letterboxd: top-gun Mojo: topgun Allmovie: v50435 TCM: 16475 Metacritic: movie/top-gun TV.com: movies/top-gun AFI: 57496 TMDB.org: 744 Modifica el valor a Wikidata

Sèrie: Top Gun
Sèrie: Top Gun Modifica el valor a Wikidata
← cap valor Modifica el valor a Wikidata

Top Gun és una pel·lícula estatunidenca del 1986 protagonitzada per Tom Cruise i Kelly McGillis. Gran part de l'èxit de la pel·lícula és a causa de les espectaculars escenes a l'aire combinades amb la cançó Take My Breath Away composta per Giorgio Moroder i cantada per Berlín[1] i una bona banda sonora de Harold Faltermeyer,[2] destacant-ne el tema Danger Zone, de Kenny Loggins (conegut també per Please Come To Boston). Posteriorment, Tony Scott repetí fórmula amb la pel·lícula Days of Thunder.[3][4][5]

Argument[modifica]

Tom Cruise interpreta el paper del tinent Pete Mitchell, conegut com a "Maverick", un talentós aviador de Grumman F-14 Tomcat de la Marina dels Estats Units. Maverick és el fill d'un pilot de la Guerra del Vietnam, en la qual fou tocat en circumstàncies misterioses, i fou considerat desaparegut en combat a causa d'errors comesos per ell mateix, per això Maverick lluita per desempallegar-se de la mala fama que va caure sobre el seu nom pels suposats errors del seu pare.

La pel·lícula comença amb Maverick i el seu oficial de radar i intercepció (RIO) "Goose", juntament amb "Cougar" i el seu RIO "Merlin", buscant dos objectes desconeguts al radar, avions MiG 28 als que no poden enfrontar-se en combat. Maverick, amb poc combustible, s'arrisca heroicament perquè Cougar torni al portaavions.

Com a resultat d'aquest incident Cougar es retira, deixant Maverick i Goose com els millors de l'esquadró, i són enviats a l'Escola d'Armes de Combat a Miramar (Califòrnia), coneguda col·loquialment entre els aviadors com Top Gun.

Mentre està a l'entrenament, estableix rivalitat amb Tom "Iceman" Kazanski. També s'enamora de la seva instructora Charlotte "Charlie" Blackwood.

Durant la seva estada a Top Gun, "Goose" mor en un accident de Tomcat del qual Maverick no va tenir la culpa, però ell s'enfronta a la idea de deixar de pilotar per una greu crisi de confiança. És aquí quan s'adona del destí real del seu pare mort en combat ajudant altres aviadors.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. Pingitore, Silvia. «Remember Top Gun's song "Take My Breath Away" in 1986? Exclusive interview with John Crawford of Berlin» (en anglès britànic), 01-04-2022. [Consulta: 8 maig 2022].
  2. Aller, María; Martin, Cynthia. «'Top Gun: Maverick': Tom Cruise retoma el vuelo tres décadas después» (en castellà). Fotogramas, 17-05-2021. [Consulta: 5 agost 2021].
  3. Mike Barnes. «'Ghostbusters,' 'Top Gun,' 'Shawshank' Enter National Film Registry». The Hollywood Reporter, 16-12-2015. [Consulta: 16 desembre 2015].
  4. «Top Gun». fast-rewind.com.
  5. Richman, Alan. «Air Warfare Expert Christine Fox—Fighter Pilots Call Her "Legs"—Inspires the New Movie Top Gun». People Magazine p. 115, 05-08-1985. [Consulta: 22 desembre 2013].

Enllaços externs[modifica]