Tràfic d'armes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una torre d'armes de contraban confiscades a punt de ser cremada a Nairobi, Kenya

El tràfic d'armes és el tràfic de contraban d'armes i municions. El que constitueix comerç legal d'armes de foc varia molt, depenent de les lleis locals i nacionals.

L'Informe de 1999 del Grup d'experts governamentals de les Nacions Unides sobre Armes Curtes proporciona una definició més refinada i precisa, que s'ha convertit en acceptada internacionalment. Això distingeix entre armes curtes (revòlvers i pistoles, rifles i carabines, metralletes, rifles d'assalt i metralladores lleugeres), que són armes dissenyades per a ús personal i armes lleugeres (metralladores pesants, subfusells i Llançagranades automàtics, canons antiaèries portàtils, canons antitancs portàtils, canó sense retrocés, sistemes llançadors portàtils de míssils antiaeris, i morters de calibres menors de 100 mm, que estan dissenyats per a ser utilitzats per diverses persones que actuen com a unitat. Les municions i els explosius també formen part integrant de les armes petites i lleugeres utilitzades en conflicte.[1]

Impacte[modifica]

Àrees[modifica]

Tot i que el tràfic d'armes està molt estès en regions d'agitació política, no es limita a aquestes àrees, i per exemple, al Sud d'Àsia, s'estima que 63 milions d'armes han estat traficades a l'Índia i Pakistan.[2]

La supressió del comerç d'armes és una de les àrees d'interès creixent en el context de la llei internacional. Exemples d'arrossegament passat i actual inclouen:

Als Estats Units, el terme "Iron Pipeline" s'utilitza de vegades per descriure l'Autopista Interstatal 95 i les seves carreteres connectades com a corredor per al tràfic d'armes a la ciutat de Nova York.[3]

Valor de mercat[modifica]

El valor total del mercat mundial d'armes s'estima al voltant de 60.000 milions de dòlars l'any, amb uns 8.000 milions de dòlars atribuïts a pistoles, rifles, metralladores i bales.[4] El comerç il·legal d'armes total és més difícil d'estimar, però el mercat il·lícit d'armes curtes s'ha estimat en un 10-20% del comerç mundial global d'armes.[5]

Notables destacats d'armes[modifica]

En la cultura popular[modifica]

Pel·lícules[modifica]

  • Lord of War '(2005), una pel·lícula cinema bèl·lic en el qual Nicolas Cage té un comerciant d'armes il·legal similar al comerciant d'armes post-soviètic Viktor Bout; la pel·lícula va ser aprovada per Amnistia Internacional per destacar el tràfic d'armes per part de la indústria armamentística internacional
  • Making a Killing: Inside the International Arms Trade (2006), un documental de 15 minuts inclòs en el DVD de DVD de Lord's War de dos discs (2005).[6] Nombrosos altres documentals sobre el tràfic d'armes estan enllaçats a la pàgina YouTube de la pel·lícula.[7]
  • Iron Man (2008), una pel·lícula de superherois basada en el personatge de Marvel Comics del mateix nom, centrant-se en Tony Stark (Robert Downey Jr) descobreix que la seva empresa ha traficat en armes dels seus propis dissenys a criminals de tot el món i busca aturar als seus executius i altres empleats corruptes convertint-se en el superheroi tecnològicament avançat Iron Man.
  • War Dogs (2016), comèdia dramàtica biogràfica basada en la veritable història de dos joves, David Packouz i Efraim Diveroli, que van obtenir un contracte de 300 milions de dòlars del Pentàgon per armar els aliats dels Estats Units a l'Afganistan, que més tard van participar en tràfic d'armes.
  • Shot Caller (2017), un thriller en el qual el criminal alliberat sota paraula Jacob "Money" Harlon, és obligat per la seva banda a orquestrar un important acord d'armes amb un aliat de la colla Sureno.

Televisió[modifica]

  • Sons of Anarchy, uns sèrie de FX-TV sobre una fictícia banda de moters criminal la principal font d'ingressos de la qual és el tràfic d'armes a una varietat d'empreses criminals a nivell nacional i internacional.
  • Crim al Paradís temporada 3, Episodi 5, actor Simon Shepherd com a Jacob Doran, Ministre de Comerç de Saint Marie, que més tard es troba amb el traficant d'armes Humphrey Goodman.
  • Jormungand, una sèrie de televisió d'anime basada en els manga de Keitarō Takahashi, produïda per White Fox, que aborda el tema del tràfic d'armes a l'Orient Mitjà i tot el continent europeu.
  • The Night Manager, una minisèrie de la BBC on un exsoldat britànic que actualment és gerent nocturn en hotels s'infiltra en el cercle intern d'un comerciant d'armes.

En joc[modifica]

  • La plataforma multimèdia Grand Theft Auto V' de GTA Online, té un contingut descarregable que gira entorn de la fabricació i distribució d'armes il·legals a través d'operacions de contraban i missions.
  • Mafia III, una de les subordinades de Lincoln Clay, el criminal haitià Lord Cassandra, comercia amb armes.

Referències[modifica]

  1. Greene, O. «Examining international responses to illicit arms trafficking». Crime, Law & Social Change, 33, 2000. Arxivat de l'original el 2012-03-23 [Consulta: 25 març 2018]. Arxivat 2012-03-23 a Wayback Machine.
  2. Staff Correspondent «Bangladesh turned into arms smuggling route; Experts critical of govt's indifference». The Daily Star, maig 30, 2006.
  3. Enos, Sandra L. «Iron Pipeline». A: Gregg Lee Carter. Guns in American Society: An Encyclopedia of History, Politics, Culture, and the Law. ABC-CLIO, 2012, p. 440–44. ISBN 9780313386701 [Consulta: 7 maig 2015]. 
  4. Whitney, Craig R. «Ruling Arms». World Policy Journal, desembre 2012. Arxivat de l'original el 2012-12-28 [Consulta: 25 març 2018]. Arxivat 2012-12-28 a Wayback Machine.
  5. «The Illicit Arms Trade in Africa». African Analyst, 2006 [Consulta: 17 juny 2016].
  6. «Making a Killing: Inside the International Arms Trade».
  7. Making a Killing: Inside the International Arms Trade. YouTube. 

Enllaços externs[modifica]