Tropa (exèrcit)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La tropa és la categoria inferior de militar, per contrast amb la sotsoficialitat i amb l'oficialitat; comprenen la tropa els militars de grau més baix (de rang inferior a la sotsoficialitat) i, sobretot, els mancats de grau. Típicament componen la tropa (per ordre decreixent de rang) els caporals de primera classe, els caporals, els soldats de primera classe i els soldats rasos. La tropa constitueix el gruix dels exèrcits, enquadrada directament pels sotsoficials i sota la responsabilitat dels oficials (els quals prenen les decisions tàctiques i estratègiques). Els membres de la tropa poden ésser voluntaris, militars professionals o civils militaritzats (reclutes i reservistes), i per temps de servei o per mèrits poden anar ascendint a partir de soldat ras.

El terme tropa s'usa en referència a l'exèrcit i a la força aèria; l'equivalent en l'armada és la marineria.

El català tropa equival a l'anglès other ranks (Regne Unit i Commonwealth) i enlisted ranks o enlisted men (EUA); a l'espanyol tropa; al francès troupe; a l'italià truppa; al portuguès tropa; al romanès trupă; etc., etc.

Quan el mot s'usa en plural, tropes, equival a 'efectius militars', amb independència del grau dels membres d'aquests efectius. Exemple d'ús: "El govern ha enviat més tropes a la frontera". L'ús del plural per a indicar aquest matís és general en llengües romàniques (tropas, truppe, etc.); en altres llengües s'hi usa un mot diferent de l'emprat en singular: anglès troops; alemany Truppe; rus войска (voiskà); etc., etc.