Soldat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Soldats espanyols a l'Afganistan el 2008

Un soldat, en el seu sentit més general, és un individu que s'ha allistat, voluntàriament o en compliment d'un servei militar obligatori, en les forces armades d'un Estat sobirà, ha rebut instrucció i equip per a defensar a l'esmentat Estat i els seus interessos. En la seva condició de membre de les esmentades forces armades, es converteix en un militar organitzat en l'exèrcit. Dins de l'exèrcit es divideixen els grups de soldats generalment en cossos o armes de diferents denominacions, tals com infanteria, marina, artilleria, cavalleria, etc. El terme soldat es refereix també a un grau, generalment el més baix en l'escalafó (conegut també com a soldat ras).

Un soldat no és necessàriament un combatent. Encara que tots els soldats reben algun tipus d'instrucció de combat bàsic, molts realitzen serveis en posicions diferents a les de combat (com per exemple, administratiu, en tasques logístiques, o de recerca i desenvolupament).

Història[modifica | modifica el codi]

Pràcticament totes les cultures, civilitzacions i països en general de l'antiguitat, han tingut algun tipus de defensa militar, ja sigui per conquerir més territoris, o per defensar els seus. El servei militar era, comunament, obligatori per als homes. En l'antiguitat, les dones no tenien gairebé cap paper en el servei militar. Avui dia, sol alguns països tenen|posseeixen servei militar obligatori, com per exemple, l'estat d'Israel, no obstant això, aquest servei és obligatori tant per a homes com per a dones. A l'antiga Grècia, a Esparta, hi va haver els exèrcits més forts, preparats i entrenats del seu temps, ja que el baró soldat rebia un fort entrenament des de petit, i dedicava tota la seva vida a la defensa militar. Una mica més tard, sorgeix l'exèrcit romà, el qual és conegut com un dels exèrcits més entrenats per haver de passar 18 mesos en l'exercito i t'avesis es podia allargar estratègicament, el que va afavorir l'expansió de l'Imperi Romà; un dels imperis més grans que han existit. Avui dia, la majoria del països posseeix un exèrcit, sent els Estats Units un dels països, militarment, més actius i preparats. Alguns països, no tenen exèrcit propi, encara que posseeixen països amics que estan disposats a protegir els esmentats països, gràcies a tractats polítics internacionals. Aquests països sense exèrcit solen estar disposats a mobilitzar la policia per exercir algun conflicte de lleu caràcter militar, com per exemple, per detenir una guerra civil.

Soldat romà[modifica | modifica el codi]

Article principal: Legionari

En tots els temps de la Roma, temps de la República romana i anteriorment a l'època d'Illot Mario, els costums en una família romana respecte a la possibilitat de tenir fills que algun dia serien soldats eren aquests:

Als 17 anys, el pare regalava al fill una cota de malla, un casc, un gladius (espasa romana), un punyal i uns esperons. La mare li regalava la caligae (les botes|bótes militars), la funda per a l'escut, el sarró, un plomall de crins i el sagum o capa militar. Les germanes, si n'hi havia, teixien els mitjons i confeccionaven sis o set túniques.

Aquests regals eren per a tota la vida i si arribaven intactes, fins i tot els heretaven els fills.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]