Universitat de Teheran

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióUniversitat de Teheran
(fa) دانشگاه تهران Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata

Lemaمیاسای ز آموختن یک زمان Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusuniversitat
editor en accés obert Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1934
Activitat
Membre deConsell científic internacional
Agència Universitària de la Francofonia Modifica el valor a Wikidata
Nombre d'estudiants50.448 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Propietat deMinisteri de Ciència, Recerca i Tecnologia de l'Iran Modifica el valor a Wikidata
Filial

Lloc webut.ac.ir Modifica el valor a Wikidata
Facebook: UniversityOfTehran Twitter (X): ut_newsline Instagram: ut_newsline Telegram: UT_NEWSLINE LinkedIn: ut-newsline Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Universitat de Teheran, UT (persa: دانشگاه تهران), és la universitat més destacada de Teheran, Iran. A partir del seu pedigrí històric, sociocultural i polític, així com del seu perfil d'investigació i docència, UT ha estat sobrenomenada «la Universitat Mare de l'Iran» (persa: دانشگاه مادر). En els rànquings internacionals, UT ha estat classificada com una de les millors universitats de l'Orient Mitjà i es troba entre les millors universitats del món.[1][2][3] També és el principal institut productor de coneixement entre tots els països de l'Organització de Cooperació Islàmica.[4] La universitat ofereix més de 111 programes de grau, 177 programes de màster i 156 programes de doctorat.[5] Molts dels departaments van ser absorbits a la Universitat de Teheran des de la Universitat d'Istanbul establerta el 1851 i l'Escola de Ciències Polítiques de Teheran establerta el 1899.

El campus principal de la universitat es troba a la part central de la ciutat. No obstant això, altres campus es troben repartits per la ciutat i també als suburbis, com ara el campus de Baghe Negarestan a la part central-est de la ciutat, els campus d'Amirabad del nord a la part central oest de la ciutat i el campus d'Abureyhan al suburbi de la capital. La porta principal de la universitat amb el seu disseny específic i arquitectura moderna (al carrer Enghelab al campus principal) és el logotip de la universitat i, en un sentit més general, un logotip de l'educació a l'Iran. La universitat és una de les atraccions de la ciutat, que acull molts esdeveniments internacionals i culturals que atrauen el món acadèmic, turistes estrangers i residents locals. La festa major de les oracions del divendres de la capital se celebra al campus principal de la universitat cada divendres.

Mapa de la Universitat de Teheran a Teheran (en negre)

L'admissió als reconeguts programes de grau i postgraus de la universitat és molt competitiva i està limitada a l'u per cent superior d'estudiants que aproven l'examen nacional d'accés universitari que administra anualment el Ministeri de Ciència, Recerca i Tecnologia.[6]

Referències[modifica]

  1. «USNEWS». Arxivat de l'original el 2014-10-30.
  2. «Academic Ranking of World Universities». ARWU. [Consulta: 16 setembre 2011].
  3. «University of Tehran». Top Universities. Arxivat de l'original el 28 desembre 2010. [Consulta: 16 setembre 2011].
  4. «A rebirth of science in Islamic countries?». Research Trends, 26-09-2010. Arxivat de l'original el 8 de gener 2014. [Consulta: 12 agost 2013].
  5. «University of Tehran» (en persa). Tehran University. Arxivat de l'original el 5 octubre 2011. [Consulta: 16 setembre 2011].
  6. [1] Arxivat 22 May 2012[Date mismatch] a Wayback Machine.