Usuària:Tiputini/Sigues l'enveja de Gutenberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Sigues l'enveja de Gutenberg i suma't a la Wikirevolució és un taller en què s'ajudarà a trencar amb les pors que senten moltes persones a acostar-se a un entorn wiki, i concretament s'ensenyarà a editar la Viquiquipèdia.

Motiu de la proposta[modifica]

Aquest taller està organitzat per Viquidones Wikimujeres (V&W) amb la intenció de minimitzar la bretxa de gènere a la Viquipèdia i corregir el biaix existent. El nostre propòsit és introduir la perspectiva de gènere en els articles enciclopèdics reforçant i multiplicant els continguts relacionats amb les dones, les seves biografies i les seves obres, així com qualsevol altra qüestió vinculada a la cultura de les dones, els feminismes, la igualtat de gènere, etc.

Quan

Dimarts 13 de setembre de 2016, de 11 a 13 h

On

UPF Campus Mar Facultad de Ciencias de la Salud y la Vida Dr. Aiguader, 80, 08003 Barcelona

Organització[modifica]

Campus Gutenberg

Wikimujeres

Coordinadores[modifica]

MBoix
Tiputini

El per què d'aquest títol[modifica]

Per què diem que Gutenberg tindria enveja de la Viquipèdia? Doncs perquè ens plantegem la difusió del coneixement a partir de tres revolucionsː la primera en el Renaixement, quan al S. XV, amb la invenció de la impremta es possibilita la reproducció de textos de forma ràpida i econòmica que al llarg dels segles ha fet arribar l’escriptura i la lectura a tothom. La segona revolució, amb la Il·lustració al S. XVIII, amb la primera enciclopèdia escrita en llengua no llatina, l'Encyclopédie que recollia i difonia tot el coneixement del moment en llengua francesa i per tant s'adreçava a un lector o lectora molt més ampli. Finalment la tercera revolucíó, al S. XXI, quan el 2001 neix la Viquipèdia que en paraules del seu fundador, Jymmy Wales, queda expressada de la manera següentː

«Imagineu-vos un món en què tots i cadascun dels habitants del planeta poguessin accedir a la suma del coneixement humà»

I en aquesta cita cal afegir el concepte bàsicː 'gratuïtament', i aquesta sí que és la revolució a la qual us animem a col·laborar-hi, perquè els passos fets per Gutenberg, Diderot i Alembert, han valgut la pena i la seva voluntat ha arribat al nostre present d'una manera impossible d'imaginar només fa uns quants anys, aprofitem-la i construïm un futur ara.

Proposta de treballː Dones en la ciència i la tecnologia[modifica]

La presència de les dones en el món tecnològic i científic no només és reduïda, sinó decreixent. Aquesta situació està, amb d'altres factors, molt possiblement relacionada amb la manca de models i amb la creació d'esterotips que no associen la ciència i la tecnologia amb el món femení, com a conseqüència, la visibilitat de les dones en la tecnologia a espais com la Viquipèdia és més baixa que la seva pròpia participació en aquests àmbits. Moltes iniciatives a nivell internacional impulsen accions per revertir aquesta situació i per aquest motius grups de viquipedistes treballen per ensenyar a editar la Viquipèdia, així com a incloure la perspectiva de gènere en aquests continguts.

Inscripcions[modifica]

  1. Tiputini
  2. Poseu aquí el vostre nom

Com fer un article[modifica]

  • Com fer una bona introducció
  • Estructura d'un article
    • Ordre de les seccions finals:
    1. Notes
    2. Referències
    3. Bibliografia utilitzada (Atenció! L'ideal és contextualitzar-la i que aparegui a "Referències")
    4. Vegeu també
    5. Bibliografia no utilitzada com a font
    6. Enllaços extern

Eines d'ajuda a l'edició[modifica]

Cliqueu sobre la imatge de sota per veure les diapositives.

Guia ràpida visual

Llista d'articles a crear i/o millorar[modifica]

Llista dones ICREA Acadèmia

Enllaços externs[modifica]