Usuari:Aleix tgn/Traduccions

Plantilla:Begriffsklärungshinweis


Plantilla:Infobox Gemeinde in Deutschland

Plantilla:Begriffsklärungshinweis

Rierol de fenc és una ciutat en el Cercle d'albes de l'est a Baden-wurtemberg. Pertany a la zona de vora de la Regió De Metròpoli Stuttgart.

geografia[modifica]

miniatur|a l'esquerra de|rierol de fenc vist de la pedra de roses

posició Geogràfica[modifica]

Heubach està tombat al marge del Remstals i al peu de la Pedra De Roses (suabi ALBA), entre EL Suabi Gmünd i REBOLCAR. El Rierol de tronc creua rierol de fenc del sud al nord.

La ciutat limita amb Böbingen al nord A LA REMS i Mögglingen, a l'est a Essingen, al sud a Bartholomä i a l'oest a la ciutat Suabi Gmünd.

articulació de ciutat[modifica]

A la ciutat rierol de fenc amb el municipi llavors independent Lautern pertanyen al costat de rierol de fenc altres sis pobles, els patis i les cases. Pertànyer a la ciutat rierol de fenc en els límits de 1970 la ciutat rierol de fenc, que barris Beuren i llibre i les cases imperi de cel i casa de caçadors així com la Localitat recorreguda Eckelhofen. A l'antic municipi Lautern pertanyen el barri Lautern i la finca molí d'oli.[1].

història[modifica]

miniatur|rierol de fenc del nord-oest d'amb pedra de roses i torre d'anunciar de distància, vista aèria A l'any El 1234 es mencionava Heubach en relació amb un cavaller Hainricus de Hôbach per primer cop documentalment. Sobre la Pedra de roses es troba la Ruïna De Castell Pedra De Roses, aquesta es mencionava el 1282 per primer cop. A finals del segle 13 venien el rierol de fenc i la pedra de roses a la propietat dels Comtes D'oettingen que empenyorava la propietat al voltant de 1358 als Comtes De Württemberg. El dret de ciutat posseeix Heubach des de fa 1334[2]. Després de la victòria emperadors Karls Iv. contra el württembergischen comte Eberhard El Greiner atacaven el rierol de fenc i la pedra de roses 1360 el Regne Bohèmia, passaven 1377 però un altre cop com a propietat de mànec de penyora a Württemberg, Que Belehnte Amb La Propietat Al VOLTANT DE 1413 ALS Senyors De Woellwarth. Georg de Woellwarth abandonava el castell pedra de roses el 1524 i edificava un castell a Heubach. El 1579 el duc LUDWIG recomprava A WÜRTTEMBERG rierol de fenc i pedra de roses i aixecava Heubach a la ciutat de càrrec. El 1581 es construïa un ajuntament. En la Dreißigjährigen Guerra s'enfonsava la població sobre 10 persones, el lloc es reconstruïa sobre empenyorament del württembergischen govern però ràpidament i es colonitzava un altre cop. A partir del segle 18 existia el Càrrec superior rierol de fenc que es guardava amb el Càrrec Superior Gmünd el 25 d'abril de 1807. Amb la reforma municipal 1938 el DISTRICTE SUABI era del càrrec superior GMÜND al qual pertanyia ara també el rierol de fenc. Colpejava la Reforma circular 1973 la ciutat al nou Cercle d'albes de l'est.

religions[modifica]

Al costat d'una d'evangèlica i una església romana Catòlica hi ha també un Municipi Evangèlic Lliure Eclesiàstic (BAPTISTEN) a la ciutat així com testimonis Jehovas. Una Mesquita és també existent.

Eingemeindungen[modifica]

a l'esquerra de|50px|blasó de Lautern Heubach ist eine Stadt im Ostalbkreis in Baden-Württemberg. Sie gehört zur Randzone der Metropolregion Stuttgart.

En el curs de la Reforma territorial era eingemeindet l'1 de gener de 1971 Lautern.[3].



Geographie[modifica]

miniatur|links|Heubach vom Rosenstein aus gesehen

política[modifica]

Geographische Lage[modifica]

miniatur|rierol de fenc al voltant de 1830 Heubach liegt am Rande des Remstals und am Fuße des Rosensteins (Schwäbische Alb), zwischen Schwäbisch Gmünd und Aalen. Der Klotzbach durchquert Heubach von Süd nach Nord.

Heubach és seient de l'associació d'administració municipal pedra de roses, que els municipis Bartholomä, pertànyer a Böbingen a la Rems, Heuchlingen i Mögglingen.


Die Stadt grenzt im Norden an Böbingen an der Rems und Mögglingen, im Osten an Essingen, im Süden an Bartholomä und im Westen an die Stadt Schwäbisch Gmünd.

consell municipal[modifica]

Al consell municipal li pertanyen després de l'Elecció Municipal Del 7 de JUNY DE 2009 al costat de l'alcalde com a president 22 membres. L'elecció portava resultat següent:

Stadtgliederung[modifica]

  1. Cdu 37,3% (−2,4) - 8 seients (−1)

Zur Stadt Heubach mit der ehemals selbstständigen Gemeinde Lautern gehören neben Heubach sechs weitere Dörfer, Höfe und Häuser. Zur Stadt Heubach in den Grenzen von 1970 gehören die Stadt Heubach, die Stadtteile Beuren und Buch und die Häuser Himmelreich und Jägerhaus sowie die abgegangene Ortschaft Eckelhofen. Zur ehemaligen Gemeinde Lautern gehören der Stadtteil Lautern und das Gehöft Ölmühle.[4]

  1. Bürgerliste 33,7% (−0,1) - 8 seients (+1)


  1. Spd 29,0% (+2,4) - 6 seients (+1)

Geschichte[modifica]

miniatur|Heubach von Nordwesten aus mit Rosenstein und Fernmeldeturm, Luftaufnahme

blasó[modifica]

Im Jahr 1234 wurde Heubach im Zusammenhang mit einem Ritter Hainricus de Hôbach erstmals urkundlich erwähnt. Auf dem Rosenstein befindet sich die Burgruine Rosenstein, diese wurde 1282 erstmals erwähnt. Ende des 13. Jahrhunderts kamen Heubach und der Rosenstein in den Besitz der Grafen von Oettingen, die den Besitz um 1358 an die Grafen von Württemberg verpfändeten. Das Stadtrecht besitzt Heubach seit 1334[5]. Nach dem Sieg Kaiser Karls IV. gegen den württembergischen Graf Eberhard den Greiner fielen Heubach und der Rosenstein 1360 an das Königreich Böhmen, gingen 1377 jedoch wieder als Pfandschaftsbesitz an Württemberg über, das mit dem Besitz um 1413 an die Herren von Woellwarth belehnte. Georg von Woellwarth verließ 1524 Burg Rosenstein und erbaute in Heubach ein Schloss. 1579 kaufte Herzog Ludwig von Württemberg Heubach und Rosenstein zurück und erhob Heubach zur Amtsstadt. 1581 wurde ein Rathaus errichtet. Im Dreißigjährigen Krieg sank die Bevölkerung auf 10 Personen, der Ort wurde auf Bestreben der württembergischen Regierung jedoch rasch wieder aufgebaut und wiederbesiedelt. Vom 18. Jahrhundert an bestand das Oberamt Heubach, das am 25. April 1807 mit dem Oberamt Gmünd zusammengelegt wurde. Mit der Kommunalreform 1938 wurde aus dem Oberamt der Landkreis Schwäbisch Gmünd, zu dem nun auch Heubach gehörte. Die Kreisreform 1973 schlug die Stadt dem neuen Ostalbkreis zu.

La Blasonierung del blasó diu: "Sota cap de rètol d'or, en això una barra de cérvols negra, en blau dos creuats de través Heuliecher d'or (Ganxo de fenc). "


Religionen[modifica]

cooperacions de ciutat[modifica]

Neben einer evangelischen und einer römisch-katholischen Kirche gibt es auch eine Evangelisch-Freikirchliche Gemeinde (Baptisten) in der Stadt sowie Zeugen Jehovas. Eine Moschee ist auch vorhanden.

Heubach manté relacions cooperatives massa


  • Laxou a França des de 1964

Eingemeindungen[modifica]

links|50px|Wappen von Lautern

Im Zuge der Gebietsreform wurde am 1. Januar 1971 Lautern eingemeindet.[6]




cultura i atraccions[modifica]

Politik[modifica]

Heubach depèn del Schwäbische-alb-nordrand-weg, un camí de caminar de distància que passa a moltes atraccions. miniatur|Heubach um 1830


Heubach ist Sitz des Gemeindeverwaltungsverbandes Rosenstein, dem die Gemeinden Bartholomä, Böbingen an der Rems, Heuchlingen und Mögglingen angehören.

museus[modifica]

miniatur|rierol de fenc amb pedra de roses al voltant de 1900

Gemeinderat[modifica]

En col·laboració amb les empreses Triomf i empreses de Susa GmbH apareixia 1974 això Museu natal i de justacòs, quin és fins a avui l'únic museu del seu tipus a Alemanya. Dem Gemeinderat gehören nach der Kommunalwahl vom 7. Juni 2009 neben dem Bürgermeister als Vorsitzenden 22 Mitglieder an. Die Wahl brachte folgendes Ergebnis:


  1. CDU 37,3 % (−2,4) – 8 Sitze (−1)

En el càrrec de policia es troba això Museu de policia, el qual ha provingut d'una col·lecció privada d'un agent de policia. Allà estan els objectes del caràcter de policia local des de 1853 exposats. El museu obre nach Vereinbarung.

  1. Bürgerliste 33,7 % (−0,1) – 8 Sitze (+1)


  1. SPD 29,0 % (+2,4) – 6 Sitze (+1)

obres[modifica]

Sobre el Glasenberg es troba el 142 Meter alt Torre D'anunciar De Distància Rierol De Fenc que ordena al costat d'antenes per la radiació de programes de televisió i radiofònics també sobre una plataforma de vista que és obert tanmateix només de tant en tant.

Wappen[modifica]

Die Blasonierung des Wappens lautet: „Unter goldenem Schildhaupt, darin eine schwarze Hirschstange, in Blau zwei schräg gekreuzte goldenen Heuliecher (Heuhaken).“

Ajuntament evangèlic amb feines de vidre d'Albrecht Pfister.


Städtepartnerschaften[modifica]

actes Regulars[modifica]

Heubach unterhält partnerschaftlichen Beziehungen zu

Des de 1984 té lloc anualment al juliol en la posició sota la pedra de roses el festival "En va i fora". És organitzat i es realitza per molts ajudants voluntaris. Sobre un camp de futbol existeix la possibilitat d'acampar. L'any 2009 tenia lloc el festival cap a 25 anys l'última vegada. {{Infobox Gemeinde in Deutschland

  • Laxou in Frankreich seit 1964,

|Art = Stadt

|Name = Heubach

  • Lauscha in Thüringen seit 1990 und

|Wappen = Heubach-wuerttemberg-wappen.png

|Breitengrad = 48/47/17/N


|Längengrad = 09/56/00/E

Kultur und Sehenswürdigkeiten

|Lageplan = Heubach in AA.svg Heubach liegt am Schwäbische-Alb-Nordrand-Weg, einem Fernwanderweg, der an vielen Sehenswürdigkeiten vorbeiführt.

|Bundesland = Baden-Württemberg


|Regierungsbezirk = Stuttgart

Museen

|Landkreis = Ostalbkreis miniatur|Heubach mit Rosenstein um 1900

|Höhe = 466 In Zusammenarbeit mit den Unternehmen Triumph und Susa-Werke GmbH entstand 1974 das Heimat- und Miedermuseum, welches bis heute das einzige Museum seiner Art in Deutschland ist.

|Fläche = 25.81


|PLZ = 73540 Im Polizeiposten befindet sich das Polizeimuseum, welches aus einer privaten Sammlung eines Polizeibeamten entstanden ist. Dort sind Gegenstände aus dem örtlichen Polizeiwesen seit 1853 ausgestellt. Das Museum öffnet nach Vereinbarung.

|Vorwahl = 07173


|Kfz = AA

Bauwerke

|Gemeindeschlüssel = 08136028 Auf dem Glasenberg befindet sich der 142 Meter hohe Fernmeldeturm Heubach, der neben Antennen für die Abstrahlung von Fernseh- und Rundfunkprogrammen auch über eine Aussichtsplattform verfügt, die aber nur zeitweise geöffnet wird.

|Gliederung = 2 Stadtteile


|Straße = Hauptstraße 53 Evangelisches Gemeindehaus mit Glasarbeiten von Albrecht Pfister.

|Website = www.heubach.de


|Bürgermeister = Klaus Maier

Regelmäßige Veranstaltungen

|Partei = SPD Seit 1984 findet jährlich im Juli in der Stellung unterhalb des Rosensteins das Festival „Umsonst und draußen“ statt. Es wird von vielen freiwilligen Helfern organisiert und durchgeführt. Auf einem Fußballplatz besteht die Möglichkeit, zu zelten. Im Jahr 2009 fand das Festival nach 25 Jahren zum letzten Mal statt.[7]

}} </ref>.


Alle drei Jahre findet in Heubach im Juni oder Juli das Kinderfest statt. Zuletzt fand es am 10. Juli 2010 statt. Dabei ziehen die Heubacher Schüler in einem Festzug von der so genannten Stellung über den Pionierweg hinauf zum Kinderfestplatz zwischen dem Glasenberg und dem Heidenburren.

Cada tres anys troba en rierol de fenc al juny o juliol la festa de nens en comptes de. En últim lloc tenia lloc el 10 de juliol de 2010. Respecte a això pugen els alumnes Heubacher en una desfilada de l'anomenada posició sobre el camí de pioners a la plaça de festa de nens entre el Glasenberg i l'Heidenburren.


Jährlich findet das Heubacher Straßenfest statt mit Feuerwerk am Samstagabend.

Anualment té lloc la festa de carrer Heubacher amb focs artificials a la tarda de dissabte.

Wirtschaft und Infrastruktur[modifica]

economia i infraestructura[modifica]

Verkehr[modifica]

trànsit[modifica]

Heubach liegt zwar etwas abseits der großen Verkehrswege, aber die benachbarten Orte Böbingen an der Rems und Mögglingen sind sowohl mit der Remsbahn (stündliche Verbindung nach Stuttgart und Aalen) als auch über die Bundesstraße 29 erreichbar. Durch Heubach führt die direkte Straßenverbindung von Schwäbisch Gmünd nach Heidenheim an der Brenz.

A Heubach li agrada en veritat alguna cosa fora de les vies de comunicació grans, però els llocs veïns Böbingen A La Rems i Mögglingen són tant amb la Remsbahn (connexió de cada hora a Stuttgart i Anguiles) com també sobre la Bundesstraße 29 assequible. Per rierol de fenc la connexió de carrer directa té Gmünd de SUABI després de Llar De Pagà A La Brenz.


Von 1920 bis 1975 hatte Heubach durch die Heubachbahn einen Bahnanschluss nach Böbingen an der Rems zur Remsbahn. Der Personenverkehr wurde am 1. Oktober 1972 und der Güterverkehr 1975 eingestellt.

De 1920 a 1975 Heubach tenia una connexió de tren pel Tren de rierol de fenc a Böbingen A La Rems a la Remsbahn. El trànsit de persones es posava el trànsit de bé 1975 l'1 d'octubre de 1972 i.


Heubach ist über den Stadtbus der Stadt Schwäbisch Gmünd (Stadtbus Gmünd) an den öffentlichen Personennahverkehr angebunden.

Heubach està lligat sobre l'autobús de ciutat de la ciutat suabi a Gmünd (autobús De CIUTAT GMÜND) a l'en públic trànsit de rodalies de persones.


Im Norden der Stadt liegt ein täglich geöffneter Verkehrslandeplatz.

Al nord de la ciutat és un Embarcador de trànsit obert diàriament.


Ansässige Unternehmen[modifica]

empreses Residents[modifica]

Triumph International wurde 1886 von Johann Gottfried Spießhofer und Michael Braun als Spießhofer & Braun in Heubach gegründet. Der Hersteller von Damen- und Herrenunterwäsche, Freizeit-und Hausbekleidung ist heute weltweit tätig und noch in Heubach ansässig, die Konzernzentrale des noch immer in Familienbesitz befindlichen Unternehmens befindet sich inzwischen allerdings in der Schweiz.

Triomf Internacional era fundat el 1886 de Johann Gottfried Spießhofer i Michael Braun quan Spießhofer i marró en rierol de fenc. El fabricant de Dama- i Herrenunterwäsche, lleure-i la vestimenta domèstica és avui mundialment activa i encara resident a rierol de fenc, la central de consorci de l'encara sempre en propietat de família d'empresa existent es troba mentrestant tanmateix a Suïssa.


Eng verbunden mit der Geschichte der Stadt Heubach ist auch die Entwicklung der Hirschbrauerei. Chronisten führen ihre Entstehung auf die Zeit um 1600 zurück, urkundlich nachgewiesen ist jedoch, dass die „älteste Braustatt“ bis 1725 bereits brauen und Bier ausschenken durfte, jedoch erst am 2. Mai des gleichen Jahres die Konzession zur Schildwirtschaft mit dem Schild „Zum Hirsch“ verliehen erhielt. Zu dieser Zeit war die Familie Jakob Hornegger Besitzer der Brauerei zum Hirsch. 1874 übernahm Leonhard Johann Mayer die Heubacher Brauerei, die seither im Familienbesitz ist.

Relacionat estretament amb la història de la ciutat rierol de fenc està també el desenvolupament a aquella Cerveseria de cérvols . Els cronistes porten la seva aparició sobre el temps al voltant de 1600 però demostrat documentalment està però que fan el "lloc de fer més "vell" fins a 1725 ja i pogués servir cervesa concedit però només el 2 de maig del mateix any la concessió a l'economia de rètol amb l'escut "Al cérvol" rebia. A aquest temps era Jakob la família propietaris Hornegger de la cerveseria al cérvol. El 1874 Leonhard Johann Mayer agafava la cerveseria Heubacher que és des de llavors en la propietat de família.


Bildung[modifica]

formació[modifica]

In Heubach gibt es mit der Schillerschule eine Grund- und Hauptschule mit Werkrealschule, zudem eine Realschule, das Rosenstein-Gymnasium und mit der Mörikeschule eine Förderschule. Eine weitere Grundschule befindet sich im Ortsteil Lautern. Außerdem gibt es die Jugendmusikschule Rosenstein, eine Einrichtung der Verwaltungsgemeinschaft Rosenstein mit Sitz in Heubach. Drei römisch-katholische, zwei evangelische und ein städtischer Kindergarten runden das Bildungsangebot ab.

En rierol de fenc hi ha una Escola Bàsica I Principal amb Werkrealschule, a més una Escola secundària Preuniversitària, amb la schillerschule l'Institut de pedra de roses i amb la mörikeschule una Escola de fomentar. Una altra escola primària es troba en la part local Lautern. A més hi ha l'escola de música de joventut pedra de roses, una instal·lació de la comunitat d'administració pedra de roses amb seient a Heubach. Drei RÖMISCH-KATHOLISCHE, dos d'EVANGÈLICS i una Llar d'infants urbana arrodoneixen l'oferta de formació.


Überregionale Bedeutung hat das Schriftgut-Archiv Ostwürttemberg im Stadtteil Lautern. Es gilt als das größte private Literaturarchiv in Deutschland.[8]

Té importància supraregional l'Arxiu De Bé D'escriptura Ostwürttemberg al barri Lautern. Es considera l'arxiu de literatura privat més gran a Alemanya.[9].


Sonstiges[modifica]

diferent[modifica]

In Heubach wurde 1981 die Theater- und Comedygruppe Die kleine Tierschau von den Schulfreunden Michael Gaedt, Michael Schulig und Ernst Mantel gegründet.

En rierol de fenc era el 1981 la Teatre- i Comedygruppe La Vista D'animals Petita dels amics escolars Michael Gaedt, Michael Schulig i Serietat Abric fundat.


Ein Spitzname für die Heubacher Bürger lautet „Mondstupfler“. Dies geht auf eine alte Sage der Stadt Heubach zurück, wonach die Heubacher vor vielen Jahren bei Nacht auf den Rosenstein stiegen, um den Mond mit langen Stangen vom Himmel zu holen.

Un Sobrenom per als ciutadans Heubacher diu "Mondstupfler". Això es remunta a una Llegenda vella de la ciutat rierol de fenc després de la qual els Heubacher pujaven fa molts anys de nit a la Pedra de roses per recollir la lluna amb barres llargues del cel.


Persönlichkeiten[modifica]

personalitats[modifica]

Ehrenbürger der Stadt Heubach[modifica]

ciutadà d'honor de la ciutat rierol de fenc[modifica]

  • Eduard-Hermann Ströle (1821–1896), Ehrenbürger 1894 aufgrund seiner Verdienste während 26-jähriger Tätigkeit als Lehrer und seiner Tätigkeit als Vorstand des Turnvereins
  • Eduard-Hermann Ströle (1821-1896), ciutadà d'honor 1894 a causa dels seus guanys durant activitat de 26 anys com a professors i la seva activitat com a junta directiva de l'associació de fer gimnàstica
  • Theodor Viktor Jäger (1840–1924), Ehrenbürger 1900 in Anerkennung seiner Verdienste als Stadtpfarrer
  • Theodor Viktor Jäger (1840-1924), ciutadà d'honor 1900 en reconeixement dels seus guanys com a rectors de ciutat
  • Julius Schneider (1862–1923), Ehrenbürger 1920 für seine Verdienste als Unternehmer, Gemeinderatsmitglied und seine Bemühungen um den Bahnanschluss durch die Heubachbahn
  • Julius Schneider (1862-1923), ciutadà d'honor 1920 pels seus guanys com a empresaris, membre de consells municipals i els seus esforços per la connexió de tren pel Tren DE RIEROL DE FENC
  • Franz Keller (1852–1938), Ehrenbürger 1927 für seine Verdienste in über 50-jähriger Tätigkeit als Arzt und Förderer des Fremdenverkehrs
  • Franz Keller (1852-1938), ciutadà d'honor 1927 pels seus guanys en activitat de més de 50 anys com a metge i promotor del turisme
  • Michael Braun (1866–1954), Ehrenbürger 1936 für seine Verdienste als Unternehmer und Mitbegründer der Firma Spießhofer & Braun
  • Michael Braun (1866-1954), ciutadà d'honor 1936 pels seus guanys com a empresaris i cofundadors de l'empresa Spießhofer i marró
  • Fritz Spießhofer (1886–1968), Ehrenbürger 1954 für seine Verdienste als Unternehmer sowie Freund und Förderer der Kultur und Vereine
  • Fritz Spießhofer (1886-1968), ciutadà d'honor 1954 pels seus guanys com a empresaris així com amic i promotor de la cultura i associacions
  • Dieter Braun, Ehrenbürger 2011
  • Dieter Braun, ciutadà d'honor 2011
  • Günther Spiesshofer, Ehrenbürger 2011
  • Günther Spiesshofer, ciutadà d'honor 2011


Ehrenbürger der Gemeinde Lautern[modifica]

ciutadà d'honor del municipi Lautern[modifica]

  • Alois Dangelmaier (1889–1978), Ehrenbürger 1967 aus Anlass seiner Verdienste und seines 50-jährigen Priesterjubiläums
  • Alois Dangelmaier (1889-1978), ciutadà d'honor 1967 amb ocasió dels seus guanys i el seu aniversari de sacerdots de 50 anys


Söhne und Töchter der Stadt[modifica]

fills i filles de la ciutat[modifica]


Weblinks[modifica]

enllaços de web[modifica]

«Umsonst und Draussen in Heubach». [Consulta: 23 febrer 2010].

Vegeu texts en català sobre Aleix tgn/Traduccions a Viquitexts, la biblioteca lliure.
Vegeu texts en català sobre Lautern in der Beschreibung des Oberamts Gmünd von 1870 a Viquitexts, la biblioteca lliure.
Vegeu texts en català sobre Aleix tgn/Traduccions a Viquitexts, la biblioteca lliure.

Quellen[modifica]

fonts[modifica]

  1. El país Baden-Wurtemberg. Descripció oficial després de cercles i municipis. Lligava Iv: Districte de govern Stuttgart, associacions regionals Francònia i Ostwürttemberg. martell de col, Stuttgart 1980, Isbn 3-17-005708-1, pàg. 722-726.
  2. http://www.heubach.de/2378_Deu_Www.php
  3. Diethelm Winter (Hrsg): El cercle d'albes de l'est, Stuttgart: Theiss, el 1992, banda 338è
  4. Das Land Baden-Württemberg. Amtliche Beschreibung nach Kreisen und Gemeinden. Band IV: Regierungsbezirk Stuttgart, Regionalverbände Franken und Ostwürttemberg. Kohlhammer, Stuttgart 1980, ISBN 3-17-005708-1, S. 722–726.
  5. http://www.heubach.de/2378_DEU_WWW.php
  6. Diethelm Winter (Hrsg): Der Ostalbkreis, Stuttgart: Theiss, 1992, Seite 338.
  7. «Umsonst und Draussen in Heubach». [Consulta: 23 febrer 2010].
  8. „Das literarische Gedächtnis der Region. Das von Reiner Wieland aufgebaute Schriftgutarchiv Ostwürttemberg gilt als das größte private Literaturarchiv Deutschlands“ in Gmünder Tagespost vom 27. Juni 2009
  9. "La memòria literària de la regió. L'arxiu de bé d'escriptura construït per Reiner Wieland Ostwürttemberg es considera l'arxiu de literatura privat més gran d'Alemanya" a Correu diari Gmünder del 27è juny 2009



Plantilla:Navigationsleiste Städte und Gemeinden im Ostalbkreis

Vegeu texts en català sobre Lautern in der Beschreibung des Oberamts Gmünd von 1870 a Viquitexts, la biblioteca lliure.


[[Categoria:Ciutats de Baden-Wurtemberg]] Kategorie:Ort im Ostalbkreis