Usuari:Contraix/proves/Riu de Santa Magdalena

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El riu de Santa Magdalena o Romadriu és un riu pirinenc perenne, afluent per l'esquerra de la Noguera Pallaresa. Té la seva capçalera a 2.375 metres, a la línia de crestes entre el pic de lo Covil i el pic de Màniga, en el municipi de Farrera. Es forma a partir de la unió dels torrents de la Màniga, de Sabollera i de Conflent.[1] Drena la vall de La Ribalera, fent inicialment de límit municipal i comarcal, entre els termes de Vallferrera als Pallars Sobirà i el terme de Montferrer i Castellbò, de la comarca de l'Alt Urgell. Fa una incursió a l'Alt Urgell tot flanquejant el Bony Xic fins arribar a l'ermita de Santa Magdalena de Ribalera, on el riu torna a fer de límit local.

Passa pel poble de Romadriu, ja dintre del terme municipal de Llavorsí, el qual està situat en el marge dret del riu als 1.337 metres d'altitud. Poc després, en torn als mil metres d'altitud, el riu torna a fer de límit municipal, aquesta vegada entre Llavorsí al nord i Rialp al marge sud.

Desaigua al Noguera Pallaresa a una altitud de 778 metres. La major part del recorregut del riu es fa dintre del Parc Natural de l'Alt Pirineu.

Minicentrals hidroelèctriques[modifica]

A la conca del riu de Santa Magdalena hi ha tres minicentrals hidroelèctriques:

  • Minicentral hidràulica de Montenartró. La presa situada al poble de Romadriu deriva una part del cabal a una canonada forçada que alimenta la minicentral.
  • Minicentral hidràulica de Valespir. La resclosa del Vallespir, ubicada a la Borda del Prilla, sota el poble de Montenartró, alimenta la cambra de càrrega del salt, del qual arranca la canonada forçada que rau a la sala de turbines de la central.
  • Minicentral hidràulica de Mal Pas. La resclosa, situada a continuació de la minicentral de Valespir, alimenta les turbines de la central situades aigües avall. És una central amb greus problemes de rendibilitat.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]