Vés al contingut

Usuari:Joamma/Francesc Xavier González Cuadra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJoamma/Francesc Xavier González Cuadra
Biografia
Naixement26|12|1973
Barcelona
Dades personals
Formació professionalUniversitat de Barcelona
Doctorat InfoCom
Máster Lit. germànica e anglesa
Llicenciatura Història
Postgrau Prescripció Lectora
Biblioteconomia i Documentació
Activitat
OcupacióPresident de la Federació Espanyola de Societats d'Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística(2022-)
Bibliotecari
Professor Universitari
OcupadorDiputació de Barcelona (1992)
Cartoteca de Catalunya (1993)
Universitat Politècnica de Catalunya (1993-1995)
Biblioteca de Catalunya (1996; 2006-2016)
Biblioteca de Catalunya Patrimoni Bibliogràfic (1997-98)
Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya (2001-2006; 2016–)

Biografia[modifica]

Francesc Xavier González Cuadra (Barcelona, ​​1973) bibliotecari i professor universitari català, així com un membre actiu del món institucional bibliotecari.

Formació acadèmica[modifica]

Diplomat en Biblioteconomia i Documentació; Llicenciat en Història, especialitat en història antiga; Postgrau en Prescripció Lectora; Màster en Literatura anglesa i Doctor en Informació i Comunicació –amb una tesi sobre el coneixement enciclopèdic italià sobre la Gran Guerra.

Trajectòria professional[modifica]

Des de 1992 fins a 1995 desenvolupà la professió a la biblioteca especialitzada de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ​​en la Cartoteca de Catalunya i en la Universitat Politècnica de Catalunya.

De 1996 a 1998 combinà les seves primeres col·laboracions a la Biblioteca de Catalunya (seccions d'Accés i Obtenció de Documents i Música).

Des de 1992 ha desenvolupat la seva professió bibliotecària a biblioteques especialitzades, patrimonials, públiques, universitàries i també a la Biblioteca de Catalunya (2006-2016).

En l’actualitat és el cap de Secció de Col·leccions del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Atesa la seva especialitat professional en política i desenvolupament de col·leccions bibliogràfiques, va ser escollit per formar part de la Acquisition and Collection Development Section de la IFLA (Federación Internacional d’Associacions Bibliotecàries), en representació de la Generalitat de Catalunya.

Fruit de la seva experiència professional, ha publicat i presentat articles i comunicacions sobre política de col·lecció, llibre antic, divulgació bibliotecària o rols professionals; així com el manteniment d’un bloc sobre la Primera Guerra Mundial, un dels àmbits d’estudi.

El 2014 va ser el comissari de l’exposició ‘La Gran Guerra 1914-1918, cent anys després a la Biblioteca de Catalunya.

Trajectòria associativa i institucional[modifica]

Des d’octubre de 2020 forma part de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes com a president.

Durant la seva presidència, el COBDC ha treballat en la reivindicació de les biblioteques escolars, la visibilitat professional i l’equiparació de les professionals bibliotecàries a les categories de tècnic superior d’altres àmbits.

El COBDC també ha participat de la confecció del nou Pla nacional del Llibre i la Lectura, i ha col·laborat en altres institucions com IbbyCat, ConCA o la Intercol·legial.

Des de juny de 2022, combina la presidència del COBDC amb la presidència de la Junta de Govern de la Federación Española de Sociedades de Archivística, Biblioteconomía, Documentación y Museística (FESABID).

Arran de la seva activitat associativa a ambdues institucions ha participat als congressos de la IFLA (2022 i 2023), les Jornades Catalanes de Documentació i Informació (2022) o l’XIº Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas (2023) entre d’altres esdeveniments professionals.

Igualment, i atesa la seva posició com a president de FESABID, representa el món professional al Consejo de Cooperación Bibliotecaria, l’òrgan que canalitza la cooperació bibliotecària entre les administracions públiques de l’Estat espanyol.

Trajectòria docent[modifica]

Combina la seva activitat professional com a bibliotecari amb la docència des de 2008 a l’UAB fins a 2012 (professor de Fonts d’informació a la Facultat de Ciències de la Comunicació, així com a la Facultat de Ciències, dins el Grau de Química); i a la UNED des de 2012 com a professor de Paleografia i Diplomàtica en el Grau d’Història.

Junt a la docència universitària, imparteix formacions professionals i participa a congressos en temes com polítiques de col·lecció, censura o nous rols a biblioteques públiques, entre d’altres.

Les darreres col·laboracions professionals han estat:

  • Jornada APEI sobre Biblioteca Pública: Bibliotecas sin ley, bibliotecas sin futuro, Oviedo (novembre 2022).
  • Jornadas Españolas de Información y Documentación, a Granada (juny 2023), sobre col·leccions a biblioteques públiques.
  • II Jornada bibliotecaria La Palma Escuela de Cultura (maig 2023) sobre censura a les biblioteques.
  • XI Congreso Nacional de Bibliotecas Públicas, Pamplona (novembre 2023) en una taula rodona sobre Polítiques bibliotecàries a Espanya.

Referències[modifica]

[[Categoria:Bibliotecaris espanyols]] [[Categoria:Documentalistes espanyols]] [[Categoria:Bibliotecaris catalans]] [[Categoria:Documentalistes catalans]]