Usuari:Jordiventura96/proves/Dona amb cafetera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaJordiventura96/proves/Dona amb cafetera
francès: La Femme à la cafetière
CreadorPaul Cézanne
Creació1890-1895
Mètode de fabricaciópintura a l'oli
MovimentPostimpressionisme
Mida130,5 (Alçada) × 96,5 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu d'Orsay, París

Dona amb cafetera (en francès: La Femme à la cafetière) és un quadre del pintor francès Paul Cézanne. Està realitzat en oli sobre llenç. Va ser pintat entre el 1890 i el 1895. Actualment es troba en el Museu d'Orsay de París, a França.

Aquest quadre s'ubica en una època de maduresa del pintor. Com en la seva obra Els jugadors de cartes, també aquí el personatge està fortament ancorat en el seu decorat.[1] En aquest cas, es tracta de la governanta del pintor, que es troba en un interior domèstic. La retrata asseguda sobre un punr de suport que no es veu, vestida de blau i amb una expressió severa.

Sobre el fins hi ha una porta de fusta, mentre que a la seva esquerra es veu una taula amb un cafetera i una tassa amb una cullereta, un autèntic bodegó per ell mateix.[2] En el costat esquerra de la tela, hi ha unes roses que l'adornen.

No pretén Cézanne una reproducció exacta, fotogràfica, de la model. El pintor buscava experimentar les lleis de la seva pintura, construir la veritat amb el seus propis mitjans artístics. Per tal de caracteritzar el personatge retratat en té prou amb l'actitud equilibrada i la fisonomia simplificada de la dona. La persona produeix, així, la mateixa impressió que el bodegó sobre la taula.[2]

Referències[modifica]

  1. P. F. R. Carrassat, Maestros de la pintura, Spes Editorial, S.L., 2005. ISBN 84-8332-597-7
  2. 2,0 2,1 Christa von Lengerke, «Del Impresionismo al Art Nouveau» en Los maestros de la pintura occidental, Taschen, 2005, pág. 511, ISBN 3-8228-4744-5

Enllaços externs[modifica]