Usuari:Mcapdevila/Comte d'Egmont

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
El comte d'Egmont

Lamoral, Comte d'Egmont (18 de novembre de 1522 - 5 de juny de 1568) general i home d'estat de Flandes i cavaller de l'Orde del Toisó d'Or.

Biografia[modifica]

El comte d'Egmont era descendent d'una de les famílies més riques dels Països Baixos i cosí del rei Felip II per part de la seva mare. Durant la seva joventut, va rebre educació militar a Espanya. el 1542 va heretar els estats del seu germà Carles a la província d'Països Baixos.

El 1554 va representar a Felip II en la primera cerimònia simbòlica de la seva casament amb Maria Tudor. Al servei de la corona espanyola va derrotar a l'exèrcit francès a la batalla de Sant Quintí el 1557 i en la batalla de Gravelinas el 1558. Va ser nomenat estatúder de Flandes i Artois el 1559.

Juntament amb Guillem d'Orange i el comte de Horn protestà per la implantació de la inquisició als Països Baixos pel cardenal Granvela, bisbe de Arres. Egmont es va dirigir el 1565 a la cort de Felip II a Madrid per advocar per un canvi en la política religiosa del rei als Països Baixos, on se'l va entretenir durant mesos i se li va fer creure que les seves gestions estaven donant resultat. Amb la decisió del rei de no permetre la llibertat religiosa dels seus súbdits flamencs, Egmont es va anar distanciant del monarca.

Després de l'esclat dels excessos iconoclastes de 1566 a Anvers, que Egmont va deplorar com a catòlic, el rei va enviar al duc d'Alba a Brussel·les al capdavant d'un exèrcit per perseguir els culpables. Després de la seva arribada, el duc cita Egmont i al comte de Horn el 8 de setembre de 1567 per informar-los de les instruccions del rei, els arresta i condemna a mort per traïció tot i que sempre van manifestar seva lleialtat al rei. Va ser decapitat a la Plaça Major de Brussel·les el 5 de juny de 1568.

Biografia al teatre[modifica]

Basant-se en la seva vida, Goethe va compondre una tragèdia amb el mateix nom a la que li va posar música Beethoven. Vegeu Egmont (Beethoven).[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Comte d'Egmont