Usuari:Mcapdevila/Dassault Mirage 4000

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'aeronauMirage 4000
Prototip Mirage 4000 exposat en el Musée de l'Air et de l'Espace en Le Bourget, França.
TipusCaça
FabricantFrançaDassault-Breguet
Primer vol9 de març de 1979
Estatprograma cancel·lat en els dècada del 1980.
Operador/s
Construïts1 prototip

El Dassault Mirage 4000 va ser un prototip d'avió de combat dissenyat per l'empresa francesa Dassault-Breguet, com una versió bioreactor a partir del caça Mirage 2000. Els dos avions compartien un cert nombre de característiques comunes, com els motors, la cabina de comandament, el tipus de ala delta i els comandaments de vol electrònic per cables Fly-by-wire, per a vol Digital controlat per ordinadors. El desenvolupament del prototip va ser finançat al complet per seu constructor, però no s'ha fabricat cap exemplar de sèrie, per l'aparició del nou caça Rafale.

Història[modifica]

Exemplar al museu de Le Bourget

Els primers estudis per a la construcció del modern caça pesat bimotor, de llarg abast Mirage 4000 , es van començar el 1976, en forma paral·lela als primers estudis, per a la construcció del nou caça monomotor Mirage 2000 més petit i econòmic, que finalment va ser triat per equipar al Exèrcit de l'Aire francès i es va confirmar, la seva construcció en sèrie i exportació a altres països.

És un caça bimotor de grans dimensions, pesat i de llarg abast, comparable en grandària al caça de superioritat aèria F-15 Eagle fabricat en Estats Units, i al caça bombarder europeu Panavia Tornado; aquest modern avió de combat, està construït en la seva major part per nous materials compostos, per tal de reduir el seu pes al màxim, per tenir major abast i capacitat, de transportar més armes i combustible, té una nova cabina aixecada sobre el fuselatge de l'avió, per donar-li més visibilitat al pilot de combat i un parabrisa de mida completa, similar a caça lleuger Dassault Mirage 2000.

Al juny de 1979 va aparèixer per a la seva exhibició al Saló Aeronàutic de París Saló Internacional de l'Aeronàutica i l'Espai de París-Le Bourget per oferir-lo a la venda a altres països, com un caça pesat de llarg abast i "Alta maniobrabilitat". A finals de 1980, l'avió havia realitzat al voltant de 100 hores de vols de proves, complint amb les expectatives per a la qual va ser dissenyat i estava gairebé a punt per la seva producció en sèrie.

Disseny i Desenvolupament[modifica]

Exemplar consevado en Le Bourget, va ajudar a desenvolupar el Rafale

Avió de combat pesat tipus caça polivalent de llarg abast, bimotor i de cabina monoplaça, està equipat des de l'inici del seu desenvolupament, amb dos petits alerons davanters canard 's sobre les preses d'entrada dels motors bessons, projectats cap enrere, en forma similar a altres dissenys millorats d'avions caça de combinació Delta-canard , com el modern caça Kfir fabricat en Israel i el caça millorat Atles Cheetah derivat del disseny original del caça Dassault Mirage III de Sudàfrica.

Com a particularitat d'aquest modern avió caça de grans dimensions, de tipus Quarta generació de caces de reacció, amb nova tecnologia de vol Digital , comparable al modern caça occidental Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon, tenim la deriva timó vertical de cua (de la mida d'una ala principal de l'caça lleuger Mirage F1), instal·lada enmig dels motors bessons, grans i potents, que conté un dipòsit intern de carburant addicional, aquest modern avió de combat, és un caça de grans dimensions i abast, amb un llarg de 18 m. i un pes de 16.000kg.

En total, el disseny original del caça pesat bimotor Mirage 4000 transporta tres vegades més carburant Jet-fuel que el caça monomotor Mirage 2000, de disseny més econòmic i lleuger. Malgrat aquestes petites diferències, les dues naus de combat són similars exteriorment, compartint una configuració de ala delta i alerons davanters Canard 's, per a missions de combat d'un caça polivalent, pot atacar i defensar, en una combinació de disseny Delta-canard s .

El primer prototip de proves de vol i tecnologia de vol Digital per cables Fly-by-wire, va fer el seu primer vol el 9 de març de 1979, en en camp aeri de Istres (just un any després, que el primer vol del caça Mirage 2000 ), en aquest vol va aconseguir aconseguir amb facilitat la velocitat de Mach 1.2, pels seus potents motors bessons, sent controlat pel pilot de proves Jean-Marie Saget .

Durant el seu segon vol de proves, va arribar a aconseguir velocitat de Mach 1.6. L'11 d'abril de 1979, en fer el seu sisè vol d'assaig, l'avió va arribar a Mach 04/02 i va volar amb angle de atac de fins a 25º, girs tancats i maniobres de combat a alta velocitat, comprovant el seu disseny d '"Alta maniobrabilitat", gràcies als alerons davanters Canard 's, que generen una turbulència d'aire sobre les ales principals, provocant major inestabilitat de la nau, que es tradueix en una major maniobrabilitat, necessària per al combat contra altres avions caça, controlat per computadors de vol i moderns programes (programari), que ajuden al pilot per al control de la nau i evitar la pèrdua de sustentació.

En l'exhibició en el Saló Aeronàutic de París Paris Air Show va ser ofert a altres països per ajudar afinanciar seva construcció, en aquesta exhibició aèria, Aràbia Saudita, l'Iraq, Iran i altres països, es van mostrar interessats en finançar el projecte, per equipar al seu Força Aèria amb un caça pesat bimotor i de llarg abast, però les negociacions no van avançar per confirmar la seva compra avançada i poder finançar la seva construcció en sèrie.

El govern de França i l'empresa Dassault, embrancats en la construcció en sèrie, del projecte del caça monomotor, de menor grandària i més econòmic Mirage 2000, les autoritats del govern de França i el Ministeri de Defensa, es van negar a finançar la construcció dels altres cinc avions de pre-sèrie del nou Mirage 4000 , sol·licitats pel fabricant, per completar les proves de vol i poder iniciar la construcció en sèrie.

El programa va ser finalment abandonat a finals de la dècada de 1980, ja que el fabricant Dassault no va trobar cap comprador a l'estranger, que ajudi a finançar el projecte i la construcció, dels altres models de prova de pre-sèrie, confirmant la compra anticipada de la nau, per ser un avió de combat pesat, bimotor i molt especialitzat per a missions de llarg abast, i el nou caça Mirage 2000 , de disseny monomotor, més lleuger, econòmic i funcional, amb capacitat de reabastecimiento aeri de combustible i transportar tancs externs de combustible, per augmentar el seu abast en combat, estava en plena construcció en sèrie, i diversos països estaven interessats en la seva compra, resultant seleccionat per a la seva construcció en sèrie, equipar la Força Aèria de França i la seva venda a altres països amb èxit.

Motors[modifica]

Prototip del caça bimotor Rafale amb alerons canard, amb els motors provats primerament en el Mirage 4000

El 1986, l'únic Mirage 4000 totalment operatiu, va ser repotenciat novament, amb diverses millores Up-grade i remotorizado, amb dos nous motors bessons turbofán Snecma M53-2P per a proves de vol, fiabilitat i mesurament de potència, d'aquests nous i potents motors de turbina, com un banc de proves operatiu per desenvolupar i millorar, aquests moderns motors, que després van ser instal·lats amb èxit en el nou caça Dassault Rafale, en la seva variant millorada més potent, el nou motor turbofan Snecma M88.

A partir de 1987, va dur a terme nous assajos de proves de vol i aplicació de tecnologia, amb diversos vols d'experimentació, en el marc del nou programa de proves, per a la construcció del nou caça bimotor avançat de pes mitjà Dassault Rafale , que posteriorment, si es va fabricar en sèrie i és ofert amb èxit a la venda a altres països.

El primer prototip del caça pesat bimotor Mirage 4000 , és el primer avió de combat francès construït amb materials compostos en forma experimental, el timó vertical de profunditat (deriva), instal·lat al centre dels motors bessons, en forma similar al caça del consorci europeu Eurofighter Typhoon, estava totalment construït amb materials compostos, una cosa única en el seu tipus i ara, és considerat la norma per a la construcció de nous avions de combat de Cinquena generació de caces de reacció, que va ajudar amb les seves primeres proves de vol durant diversos anys, a fabricar el modern caça bimotor de pes mitjà, el sorprenent Rafale de disseny de ala delta en combinació amb alerons canard 'si construït també amb materials compostos, considerat el sorgiment d'aquest modern avió bimotor caça polivalent, construït amb materials compostos i vol Digital per cables Fly-by-wire, que estava avançat a la seva època.

El Mirage 4000 , ha efectuat més de 290 vols de proves i aplicació de nova tecnologia, com el vol Digital amb cables i el programari necessari, per poder controlar la nau, el control de potència dels motors FADEC, càmera de combustió neta anulars i un nou sistema de refrigeració. El motor es regula automàticament, a la plena autoritat redundant de control Digital del motor, amb dos equips, el que permet sense restriccions de vol i un manteniment més senzill, que va migrar amb èxit a altres dissenys d'avions de combat i programes de millores Up -grade, i va permetre el desenvolupament del nou caça Rafale , es troba en el Museu de l'Aire i l'Espai des de 1992.

Especificacions tècniques Mirage 4000[modifica]

Dades de Dassault Aviation [1]

Característiques generals[modifica]

  • Tripulació : 1
  • Longitud : 18,70 m
  • Alçada : 5,80 m
  • Envergadura : 12,00 m
  • Superfície alar : 73,00 m²
  • Pes en buit : 13.400 kg
  • Pes carregat : 16.100 kg
  • Màxim pes d'enlairament : 32.000 kg
  • Planta motriu : dos turbofan SNECMA M53 P-2 amb postcombustió de 9.700 kg (95 Kn) d'empenta unitari.

Rendiment[modifica]

  • Màxima velocitat : 2445 km/ho Mach 2,2 en vol a alta cota.
  • Abast : 2.000 km
  • Sostre de servei : 20.000 m
  • Càrrega alar : 220 kg/m²
  • Velocitat ascensional : 18.300 m/min
  • Relació potència/pes : superior a 1:1 en la versió d'intercepció.

Armament[modifica]

  • Intern : 2 canons GIAT DEFA 554 de 30 mm.
  • Extern : 8.000 kg de càrregues externes en onze suports

Vegeu també[modifica]

Plantilla:Secció VT

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Enciclopèdia Il·lustrada de l'Aviació. Tom 6 (2 ª edició). Pàgines 1337-1338 (en espanyol). Barcelona: Editorial Delta, S.A., 1984. ISBN 84-85822-60-9. 
  • Armament i Poder Militar. Tom 2. Pàgines 543-545 (en espanyol). Madrid: SARPE (Societat Anònima de Revistes, Periòdics i Edicions), 1983. ISBN 84-7291-425-9. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Dassault Mirage 4000