Usuari:Mcapdevila/Pistola radar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Policia militar del US Army apuntant un radar cap a possibles infractors de velocitat màxima en Tallil Air Base, l'Iraq.
Radar Microdigicam, en acció en Brasil.

Un pistola radar o radar de control de velocitat és una petita unitat de radar Doppler usada per detectar la velocitat d'objectes, especialment camions i automòbils amb el propòsit de regular el trànsit, com també per a velocitats de pilotes en futbol, ​​tennis, beisbol, corredors i altres objectes mòbils en esports. Aquest radar no proporciona informació sobre la posició de l'objecte. Empra el principi de l'efecte Doppler aplicat a feixos de radar per mesurar la velocitat d'objectes als quals s'apunta. Aquestes pistoles radar poden ser manuals o muntades en un vehicle.

La majoria de les pistoles radar operen en les bandes X, K, Ca, banda IR (infraroja), i (a Europa) Ku. Una altra tecnologia alternativa, LIDAR, usa llum premuda.

La pistola radar va ser inventada per Bryce K. Brown, de Decatur Electronics, al març de 1954,[1] i es va usar primer a Chicago, Illinois, per Patrolman Leonard Baldy a abril de 1954.

Al mercat es venen detectors de radar permetent detectar molts dels sistemes radar i de làser de trànsit. En contraprestació, amb l'esperit de la guerra electrònica, alguns radars policials s'equipen amb detectors de detectors radars.

Funcionament d'una pistola radar[modifica]

Les pistoles radar són, en la seva més simple forma, un transceptor de ràdio: envien un senyal de ràdio, i després rep el mateix senyal que s'ha reflectit en un blanc. La freqüència de radar és diferent quan retorna, i aquestes diferències poden calcular donant la velocitat de l'objecte en qüestió.

El seu feix de radar és similar al feix de llum que s'expandeix amb la distància a mesura que el senyal d'origen s'incrementa, i alguns reflexos del feix des de l'objecte torna a la pistola, i aquesta empra l'efecte Doppler per calcular la seva velocitat. Usant la comparació del canvi de freqüència entre l'enviat i el rebut es detecta la seva velocitat.

Totes les bandes de radar obren de diferent manera; operant en diferents freqüències. Les pistoles de banda X són les menys usades, perquè el seu feix és fort i fàcilment detectable. A més, molts porters grans automàtics utilitzen ones de ràdio a la banda X i poden possiblement afectar les lectures de les pistoles radar. Així resulta que les bandes K i Ca són les més usades comunament per l'autoritat policial.

Els radars de trànsit vénen en molts models. N'hi ha de mà, estacionaris i de moviment. Els de mà són operats a bateria, i la majoria són des d'una posició estacionària. Els radars estacionaris poden muntar-se en vehicles, i posseir una o dues antenes, i el vehicle aparcat. Els radars de moviment s'empren, quan el vehicle es mou. Aquests artefactes són molt complexos, i poden mesurar velocitats d'automòbils per davant i per darrere del vehicle de control.

Problemes amb les pistoles radar[modifica]

Encara que aquest radar és efectiu per controlar velocitats d'objectes apuntats, no estan lliures d'errors. Per a una precisa mesura, l'objecte de velocitat que es desitja idealment hauria de ser l'únic mòbil en el feix del radar. Si aquest no és el cas, es necessita més articulació per testejar la velocitat d'un vehicle en particular.

Als EUA, l' "Administració Nacional de Seguretat en el Trànsit per Autopistes" (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA), en cooperació amb l'"Associació Internacional de Caps de Policia" (International Association of Chiefs of Police, IACP) desenvolupa programes d'entrenament per operar pistoles radar. El seu currículum proveeix a operadors de pistoles de radar amb les habilitats requerides per a ús apropiat, testejos, per identificar blancs. Dóna als operadors amb informació de lleis i ordenances locals i estatals aplicades en la jurisdicció.

El personal de control pot ser entrenat en la pràctica d'estimació visual de velocitat i de distància, usant el radar com a verificació de l'estimació humana.

Cal advertir que l'angle en el qual l'objecte estigui en relació amb el radar pot afectar la lectura: fenomen conegut com a "efecte cosinus". A més existeixen interferències en les bandes de RADAR per telefonia cel·lular, transmissores d'una altra classe, línies electrificades, senyals i inclusivament murs estacionaris poden crear lectures errònies.

El radar obra emetent ones invisibles electromagnètiques a certes freqüències. En comparació, la lluentor d'un feix de llum des d'un flaix sobre un objecte, la llum és reflectit per objectes, permetent a una persona veure l'objecte en la foscor. El mateix principi s'aplica al feix de radar. El radar emet microones, i es reflectirà sobre la majoria d'objectes metàl·lics, concret, arbres, fusta, etc.

La unitat de radar usa una antena per "llegir" les microones reflectides des de l'objecte (tal com un vehicle). Si el feix de microones del radar toca un blanc mòbil, les freqüències de les ones canviarien basat en el principi de la "deriva Doppler". Amb aquestes freqüències reflectides i canviades, i sabent les freqüències que el radar emet, l'ordinador calcularà la velocitat del mòbil. Noti que el radar no pot determinar la velocitat del blanc si el blanc travessa perpendicular al feix de radar, i així no hi haurà deriva Doppler en l'antena de radar.

Moltes interferències es produeixen cap a l'antena de radar, doncs accepta tota microona disponible per "escoltar". Per ex., Línies d'alta tensió, de telefonia, usinas, fins a les llums de neó emeten ones electromagnètiques. Qualsevol font específica d'ones no pot ser identificada. A més, el radar no pot determinar quin blanc reflecteix cada ona. Si hi ha dos vehicles caminant molt properes, cada acte serà responsable de la lectura resultant de radar. Identificar el blanc és una dificultat per l'operador radar, i que freqüentment produeix errors. A 200 m, l'amplada del feix de radar pot usualment cobrir les 4 vies de trànsit en ambdues direccions, causant un gran error en determinar quin blanc és responsable de la lectura de radar. Encara si hi ha un sol vehicle en la ruta, el radar té un rang típic d'aproximadament de 400 m, que és el rang visual de la majoria dels ulls humans. Si bé el radar pot llegir a un vehicle a 300 m, l'oficial només pot llegir a un vehicle cap a ell a una distància de 150 m.

A més, el radar no necessàriament adquireix l'objecte de major velocitat, ja que el senyal de retorn més fort pot estar afectada per diferents factors, com la grandària del mòbil, l'àrea transversal mirant cap a l'antena de radar, la seva relativa velocitat i la distància al radar. Per exemple, si un Corvette es mou a 80 km/ha 50 m del radar, i un camió a 110 km/h però a 2 km de distància, el radar pot adquirir el senyal de retorn del camió i registrar una velocitat de 110 km/h. L'operador creurà que aquest valor violatori correspon al Corvette i confeccionarà una boleta d'infracció errada. Un altre exemple., És quan la pistola radar s'usa prop d'un aeroport internacional, on el radar pot adquirir senyals d'objectes aeris. En aquest cas, apareixen velocitats registrades extremadament anòmales pel ràpid: 300–400 km/h. I si directament una aeronau comercial vola a pocs km de distància de la pistola radar, pot adquirir el senyal de tornada des d'aquesta nau, que és immensament gran enfront de qualsevol vehicle terrestre.

Hi ha radars que poden identificar múltiples blancs, determinant les seves individuals velocitats, rang, grandària, altitud, direcció de viatge, etc., Però aquests radars costen centenars de milers de dòlars. L'important d'una pistola radar és el seu baix preu, la seva maniobrabilitat, i absent d'errors.

Hi ha una variant de la pistola radar, anomenada radar de moviment. Treballa en essència de la mateixa manera com els ja descrits dalt, amb l'excepció que en aquest tipus de radars s'usen amb el vehicle de control en moviment (com en control d'autopistes, per exemple). Té dos lectors la unitat, un mostra la velocitat del blanc, i l'altre de la velocitat del vehicle control. De vegades hi ha fortíssims senyals de retorn, usualment reflectida de senyals d'autopista, ponts i altres grans objectes, i s'assumeix per a la velocitat de control. La següent més fort senyal, s'assumeix que és la del blanc. Com la velocitat del blanc depèn de la velocitat del control, aquest radar de moviment està subjecta a tots els errors del radar estacionat, més els errors de determinar la velocitat del vehicle control.

Un altre tipus de radar de trànsit, és el radar de fotos. Estrictament parlant, aquest radar de foto no és una variació del tradicional radar. És bàsicament un radar estacionari amb capacitat de prendre fotografies. Mai s'usa aquest tipus de radar en manera moviment. L'operador usualment es posa amb el radar de fotos en un costat de l'autopista, apuntant el radar cap al tràfic venint. De vegades el radar no es té a la mà, sinó dins d'un vehicle com una furgoneta petita. La càmera es munta a dalt del vehicle i està connectada al radar, i va fent lectures sense intervenció de l'operari. Així el radar controla les velocitats del trànsit contínuament, i si apareix detectada una violació de velocitat, la càmera pren automàticament una imatge de la placa de llicència del vehicle en infracció. Al final del dia, totes les fotos es mostren, es confecciona una boleta d'infracció i s'envia per correu als respectius propietaris registrats dels vehicles.

El radar no és infal·lible com molta gent creu. Encara que la tecnologia ha avançat molt durant els últims anys, i les unitats de radar es fan cada vegada més amigables, el radar continua errant especialment en mans d'operadors pobrament entrenats.

En New South Wales, Austràlia, s'utilitza la pistola radar usant evidència experta i GPS.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Decatur Electronics, Inc: Police Radar, In-Car Video Systems and Message Tràilers [Consulta: 2009]. 
  2. Father and son estic to guns to pro radar wrong - National - smh.com.au [Consulta: 2009]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Pistola radar