Usuari:Mcapdevila/Turisme de motxilla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dues turistes de motxilla daneses al davant de l'Òpera Estatal de Viena el juliol del 2005
Anant per la muntanya amb la motxilla
Un viatger de motxilla en ple descans; es poden apreciar les botes de trekking i la gran motxilla amb barres d'alumini

El turisme de motxilla és aquella mena de turisme en què els viatgers es desplacen amb la motxilla a sobre, al marge de les agències de viatges i els circuits organitzats. Els viatges d'aquesta mena poden tenir una durada molt variada, i anar des de l'excursió al camp o a la muntanya el cap de setmana fins a uns altres de diverses setmanes o uns quants mesos o, fins i tot, anys. Les motivacions del viatger són variades, però tots tenen en comú el desig de conèixer llocs i gent d'una manera diferent, escapant dels tours organitzats i dels llocs o destinacions molt «turístics». Aquest turisme alternatiu i econòmic o de mínima despesa, conegut de vegades com a turisme d'espardenya, o de sabata i espardenya, és exercit sobretot per joves i estudiants, que s'anomenen popularment motxillaires.

La forma de viatjar[modifica]

Per estalviar diners durant el trajecte, el viatger escull allotjaments barats com són els albergs juvenils (hostels, en anglès), el bed and breakfast (B&B), hotels de baixa categoria, pensions i hostals, que ofereixen el més bàsic per passar una nit. Sovint es pot triar passar la nit a la intempèrie, bé en una tenda de campanya o fent bivac, ja que aquesta opció dóna més llibertat al viatger i li permet estar més en contacte amb la natura. L'allotjament i el transport són despeses importants en el pressupost diari del motxillaire. Per anar d'un lloc a l'altre el més habitual és fer el viatge en trens o autobús, i en molts països també l'autoestop (o fer dit).

Amb el temps aquest estil de viatge s'ha tornat molt popular entre els joves, i entre els que ja no ho són tant, atrets per l'esperit aventurer i l'experiència de conèixer altres països i cultures.

Destinacions[modifica]

Les destinacions preferides per als viatgers de motxilla es concentren majoritàriament a Àsia, Europa i Llatinoamèrica.

Al voltant dels motxillaires (anomenats backpackers en anglès i routards en francès) s'ha generat una veritable indústria que inclou guies de viatges ordenades per països, motxilles, accessoris i roba especialitzada, tota una xarxa d'albergs, targetes de descomptes i diversos serveis locals. Hi ha tota una filosofia del turisme amb motxilla en què s'uneixen les ànsies de viatjar amb les ganes de conèixer altres cultures barrejant-se amb la gent de cada lloc.

Els motxillaires són moltes vegades els qui han obert el camí de destinacions desconegudes, que després es tornen populars i són ofertes, al cap del temps, per les agències de viatges.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]