Viquipèdia:Guia bàsica/Format

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Info icon.svg IntroduccióClassificação Etaria Livre.JPG BenvingudaGnome-help-faq-dark.svg Guia bàsicaCurly Brackets.svg Apunts breusNuvola apps filetypes.svg Plantejament de preguntesGnome-help.svg Ajuda

Inici   Modificar   Format   Enllaços   Fonts   Discussió   Criteris   Resum

Les pàgines de la Viquipèdia es desen com un fitxer de text editable manualment que inclou el text i els codis que indiquen el format, amb el llenguatge es coneix com wikitext (o marcatge wiki). Per editar una pàgina podeu triar entre clicar la pestanya «modifica», que us permet editar-la seguint el principi WYSIWYG («el que veieu serà el resultat») o la pestanya modifica el codi», que us permet editar directament el codi. Dels dos editors podeu triar el que us vagi millor en cada moment. En general, per començar a editar articles us pot resultar més senzill l'editor WYSIWYG o editor visual, molt més intuïtiu, però quan adquiriu una mica de pràctica editar directament el codi us pot resultar més versàtil per algunes tasques.

Formatació del text editant el codi[modifica | modifica el codi]

A la barra d'eines de la caixa de text disposes de botons que permeten dur a terme les accions desitjades (negreta, cursiva…) sense haver de teclejar el codi. L'aspecte i la funció de molts botons són els mateixos que amb l'editor visual.

Negreta i cursiva[modifica | modifica el codi]

Les marques wiki més utilitzades són la negreta i la cursiva. Ambdues es fan amb els corresponents botons de la barra d'eines (Toolbaricon bold A.png i Toolbaricon italic A.png) o directament envoltant la paraula o frase amb apòstrofs múltiples ('):

Si escrius Obtindràs
''cursiva'' cursiva

'''negreta'''

negreta

'''''negreta en cursiva'''''

negreta en cursiva

A la Viquipèdia, els noms del tema d'un article s'escriuen en negreta quan s'esmenten per primera vegada. Per exemple, l'article Andorra comença explicant:

Andorra, oficialment el Principat d'Andorra, és un petit Estat independent de l'Europa sud-occidental, situat als Pirineus...

La cursiva es pot utilitzar per als títols d'obres (llibres, pel·lícules, àlbums, quadres), capçaleres de publicacions, llatinismes, etc. Si a més és el tema de l'article, llavors la primera vegada que es menciona va en negreta i cursiva.

Encapçalaments[modifica | modifica el codi]

Els encapçalaments i subtítols són una manera fàcil de millorar l'organització d'un article. Si s'expliquen dos o més temes clarament reconeixibles, es pot dividir l'article introduint un encapçalament per a cada secció.

Els encapçalaments es poden crear així:

Si escrius Obtindràs

== Encapçalament ==

Encapçalament[modifica | modifica el codi]

=== Subtítol ===

Subtítol[modifica | modifica el codi]

Si un article té un mínim de quatre encapçalaments es generarà automàticament una taula de continguts. Intenta crear un encapçalament a la pàgina de proves. S'afegirà automàticament a la taula de continguts de la pàgina, si ja n'hi havien tres més.

Veges els Apunts d'ajuda i Com s'edita una pàgina per a saber més sobre l'edició de pàgines.

Pàgina següent