Viquipèdia:Guia bàsica/Modificar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Info icon.svg IntroduccióClassificação Etaria Livre.JPG BenvingudaGnome-help-faq-dark.svg Guia bàsicaCurly Brackets.svg Apunts breusNuvola apps filetypes.svg Plantejament de preguntesGnome-help.svg Ajuda

Inici   Modificar   Format   Enllaços   Fonts   Discussió   Criteris   Resum
Pestanya

Amb l'excepció d'algunes pàgines protegides, tota pàgina té uns enllaços a dalt de la pantalla a la dreta que diuen «modifica» i «modifica el codi», que et permet fer canvis a la pàgina que estàs veient. És el tret més bàsic de la Viquipèdia, i permet fer correccions i afegir contingut als articles. Si afegeixes informació a una pàgina, et demanem que proporcionis les referències adients, perquè els fets no verificats es poden treure.

Vés a la pàgina de proves i clica l'enllaç «modifica». S'obrirà una finestra que conté un processador del text d'aquella pàgina. Afegeix alguna cosa divertida i interessant, o «Hola a tothom!», i llavors clica «Desa la pàgina» i… veuràs què has fet! Acabes de fer la teva primera modificació a la Viquipèdia (o potser no somriure).

Altres botons i funcions útils abans de desar[modifica | modifica el codi]

Mostra previsualització[modifica | modifica el codi]

Botons d'edició

Una opció important que ja pots començar a utilitzar és el botó «Mostra previsualització». Prova'l fent una modificació a la pàgina de proves i després clica el botó «Mostra previsualització» en lloc de «Desa la pàgina». Això permet veure com quedarà la pàgina amb la teva modificació, però abans de desar-la definitivament. Tots cometem equivocacions i aquesta opció ens permet pescar-les a temps. Utilitzant la previsualització abans de desar també permet provar alguns canvis sense embolicar l'historial de la pàgina. Tanmateix, no oblidis desar els canvis després de previsualitzar-los!

Resum de la modificació[modifica | modifica el codi]

Abans de desar la pàgina, es considera una bona pràctica afegir una breu explicació dels canvis a la caixa «Resum de la modificació» que es troba entre la finestra de text i els botons per desar i previsualitzar. Pot ser bastant breu; per exemple, si només diu «orto», la gent ja sabrà que has fet una correcció d'ortografia. A més, si el canvi que has fet és menor –com pot ser corregir un error de teclat o gramatical– indica-ho marcant la casella «Aquesta és una edició menor» (només està disponible si t'has registrat).

La Viquipèdia és lliure![modifica | modifica el codi]

Recorda: un dels pilars bàsics de la Viquipèdia és que el seu contingut és lliure, és a dir, no pot ser copiat d'altres fonts. Tingues-ho en ment quan editis! Tanmateix, òbviament pots recolzar-te en les fonts (premsa, bibliografia, etc.) per referenciar i documentar el teu text: n'aprendràs d'aquí poc si segueixes amb la guia.


Prova d'editar la pàgina de proves!

Pàgina següent