Yucca filifera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuYucca filifera Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN117427958 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
GènereYucca
EspècieYucca filifera Modifica el valor a Wikidata
Chabaud, 1876
Il·lustració
Vista de la planta
Inflorescència

Yucca filifera és una espècie de planta arborescent de la família de les asparagàcies.

Descripció[modifica]

Arriba a mesurar fins a més de 10 m d'alçada, molt ramificada (plantes velles) amb fins a 40 branques. Fulles de fins a 55 cm × 3,6 cm; linears oblanceolades, constretes prop de la base, rígides, generalment aspres en ambdues superfícies; amb nombrosos filaments espiralats de color blanc, fàcilment trencadissos que són més notables en les fulles joves.

Floreix de finals d'abril a finals de maig. Les Yucca tenen la capacitat de reproduir-se sexualment, o sigui per llavors, i vegetativament per brots en el mateix arbre. La seva pol·linització és possible mitjançant la intervenció d'una petita papallona (la tegeticula). La larva es desenvolupa a l'interior dels fruits i l'adult diposita els seus ous a l'ovari de les flors, transportant així el pol·len des de les anteres a l'estigma.

Els percentatges de germinació de les llavors a la majoria de les espècies oscil·len entre 60% i 80%. No obstant, la viabilitat només aconsegueix un 48%. En general el creixement de les plàntules és lent; al principi aquestes es confonen amb algunes gramínies, després adquireixen la forma d'una planta suculenta; les fulles embrionàries duren almenys un any. Aquestes són pèndules, usualment glauques, blau verdoses. En arribar als 4 o 6 mesos d'edat, les fulles embrionals comencen a ser reemplaçades per les fulles característiques de l'etapa adulta. És dels 18 mesos a 3 anys quan la planta està totalment proveïda amb aquest últim tipus de fulles.

Distribució i hàbitat[modifica]

Aquesta espècie es troba a Mèxic, on es distribueix pels estats de Coahuila, Nuevo León, Zacatecas, San Luis Potosí, Tamaulipas, Guanajuato , Querétaro, Hidalgo, Michoacán i Mèxic. Habita a planes amb sòls profunds, ben drenats o amb deficient drenatge (conques endorreiques); amb altituds entre 500 i 2400 msnm. Forma part de l'estrat arbori, principalment al matollar desèrtic.

Taxonomia[modifica]

Yucca filifera va ser descrita per J. Benjamin Chabaud i publicada a Revue Horticole 48: 432, f. 97, l'any 1876.[1]

Etimologia[modifica]

  • Yucca: nom genèric que va ser nomenat per Linné i que deriva per error de la paraula taína: yuca (escrita amb una sola "c").[2]
  • filifera: epítet llatí que significa "amb fils".[3]

Sinonímia[modifica]

  • Yucca baccata var. filifera (Chabaud) Schelle
  • Yucca canaliculata var. filifera (Chabaud) Fenzl[4]

Referències[modifica]

  1. «Yucca filifera». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 16 juny 2014].
  2. Quattrocchi, Umberto. CRC World Dictionary of Plant Names. 4 R-Z. Taylor & Francis US, 2000, p. 2862. ISBN 978-0-8493-2678-3. 
  3. filifera a Epítetos Botánicos
  4. «Yucca filifera a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 2 agost 2017].

Bibliografia[modifica]

  • Matuda, P.L. Las plantas mexicanas del género yucca