243 aC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula nombre243 aC
Tipusany aC Modifica el valor a Wikidata
Altres calendaris
Gregorià243 aC (ccxliii aC)
Islàmic891 aH – 890 aH
Xinès2454 – 2455
Hebreu3518 – 3519
Calendaris hindús-187 – -186 (Vikram Samvat)
2859 – 2860 (Kali Yuga)
Persa864 BP – 863 BP
Armeni-
Rúnic8
Ab urbe condita511
Categories
Naixements Defuncions
Esdeveniments
Segles
segle iv aC - segle iii aC - segle ii aC
Dècades
270 aC 260 aC 250 aC - 240 aC - 230 aC 220 aC 210 aC
Anys
246 aC 245 aC 244 aC - 243 aC - 242 aC 241 aC 240 aC

Esdeveniments[modifica]

Egipte[modifica]

  • Berenice II d'Egipte consagra un ble del seu cabell al temple de Zefirion pel retorn del seu marit sa i estalvi de Síria. La desaparició dels cabells portà l'astrònom Conó de Samos a afirmar que havien format una constel·lació, cosa que acabaria originant un poema cèlebre de Cal·límac.
  • Ptolemeu III torna de Síria a causa d'una revolta a Egipte. En conseqüència, Seleuc II pot recuperar el control del seu regne i expulsar els egipcis de Mesopotàmia i de part del Nord de Síria.
  • Ptolemeu III torna de les seves conquestes en el territori selèucida amb una gran quantitat de tresors i obres d'art, incloent-hi moltes estàtues de déus egipcis que Cambises II de Pèrsia havia espoliat prèviament. Ptolemeu tornà les estàtues als temples egipcis i aconseguí així el títol d'Euergetes ("Benefactor").

Grècia[modifica]

  • Sense declaració de guerra prèvia, el polític grec Àratos de Sició, que havia transformat la Lliga Aquea en una potència important de Grècia, va atacar Corint per sorpresa i forçà la retirada de les tropes d'ocupació macedòniques. Mègara, Trezè i Epidaure també abandonaren el rei macedoni Antígon II per entrar a la Lliga.
  • Basant-se en la tradició del jurista espartà Licurg, el jove euripòntid rei d'Esparta, Agis IV, intentà reformar un sistema polític que distribuïa la terra i la riquesa d'una forma desigual i que carregava els pobres de deutes. Proposà la cancel·lació dels deutes i el repartiment de les terres espartanes en parcel·les per als seus ciutadans; i la concessió de la ciutadania als Perioeci (homes lliures sense dret a vot) i a estrangers. A més, el rei proposà la restauració del sistema licurgià de formació militar. Agis rebé el suport de la seva rica mare i la seva àvia (que renunciaren a les seves propietats), del seu oncle Agesilau i de Lisandre, un dels éfors (magistrats que supervisaven el govern reial d'Esparta).

Itàlia[modifica]

Naixements[modifica]

Necrològiques[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 243 aC