Abswurmbachita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralAbswurmbachita
Fórmula química Cu2+(Mn3+)6O8(SiO4)
Epònim Irmgard Abs-Wurmbach Tradueix
Localitat tipus Eubea i Andros
Classificació
Categoria silicats > nesosilicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.AG.05
Nickel-Strunz 9a ed. 9.AG.05
Nickel-Strunz 8a ed. VIII/B.09
Propietats
Sistema cristal·lí tetragonal
Hàbit cristal·lí cristalls microscòpics anhèdrics
Color negre
Duresa 6,5
Lluïssor metàl·lica
Color de la ratlla marró - negre
Diafanitat opaca
Densitat 4,96 g/cm3
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA1990-007
Referències [1][2][3]
Modifica les dades a Wikidata

L'abswurmbachita és un mineral de la classe dels silicats. Va ser descoberta l'any 1990, a l'illa d'Andros, a l'arxipèlag de les Cíclades, a Grècia.[4] Va ser anomenada així en honor a Irmgard Abs-Wurmbach, una mineralogista alemanya.[5] Un sinònim seu és la clau IMA1990-007.

Característiques químiques[modifica]

Es tracta d'un oxi-silicat anhidre de coure i manganès. La seva estructura molecular és de nesosilicat amb els anions en coordinació 6. Forma una sèrie de solució sòlida amb la braunita (Mn2+(Mn3+)6SiO12). En aquesta solució sòlida es dóna una substitució gradual del coure pel manganès que va generant els diferents minerals de la sèrie. Pot portar com a impureses els següents elements: titani, alumini, ferro, magnesi i calci.[1]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'abswurmbachita pertany a "09.AG: Estructures de nesosilicats (tetraedres aïllats) amb anions addicionals; cations en coordinació > [6] +- [6]" juntament amb els següents minerals: braunita, neltnerita, braunita-II, långbanita, malayaïta, titanita, vanadomalayaïta, natrotitanita, cerita-(Ce), cerita-(La), aluminocerita-(Ce), trimounsita-(Y), yftisita-(Y), sitinakita, kittatinnyita, natisita, paranatisita, törnebohmita-(Ce), törnebohmita-(La), kuliokita-(Y), chantalita, mozartita, vuagnatita, hatrurita, jasmundita, afwillita, bultfonteinita, zoltaiïta i tranquillityita.

Formació i jaciments[modifica]

Sol aparèixer en quarsites metamòrfiques de baix grau i alta pressió riques en alumini i manganès. Els minerals associats amb els quals se sol trobar poden ser: quars, shattuckita, tenorita, sursassita, piemontita, ardennita, rútil, hollandita o clinoclor.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Abswurmbachita
  2. Abswurmbachita
  3. Manual de abswurmbachita
  4. Abswurmbachite, Cu2+Mn3+6[O8/SiO4], a new mineral of the braunite group: natural occurrence, synthesis, and crystal structure; Neues Jahrbuch fur Mineralogie, Abhandlungen
  5. «Minerals Named after women» (en anglès). Webmineral. [Consulta: 15 març 2018].