Almoineria Apostòlica

Plantilla:Infotaula geografia políticaAlmoineria Apostòlica
Eleemosynaria Apostolica
Imatge

Localització
Map
 41° 54′ 14″ N, 12° 27′ 11″ E / 41.9039°N,12.4531°E / 41.9039; 12.4531
Vaticà Ciutat del Vaticà
Creació1906

Lloc webelemosineria.va Modifica el valor a Wikidata


L'Almoineria Apostòlica (en llatí: Eleemosynaria Apostolica) és una institució relacionada amb la Santa Seu, definida per l'article 193 de la constitució apostòlica Pastor Bonus[1] i exerceix en nom del Papa, l'assistència als pobres i està subjecta directament a ell.

Història[modifica]

L'origen de l'Almoineria es remunta als primers segles de l'Església, quan els diaques i familiars del Papa eren els responsables de la distribució d'almoines. Un butlla d'Innocenci III cita l'almoiner com una posició existent, mentre que la capellania apostòlica s'erigeix formalment per Gregori X en segle xiii.

Després del pontificat de Lleó XIII l'almoiner també és responsable de concedir les benediccions apostòliques en pergamí mitjançant l'autenticació de la signatura. Totes les ofertes rebudes pels documents de benedicció es deleguen en la caritat del Papa, gestionats per l'almoiner.

Competències[modifica]

L'Almoineria té la tasca d'estendre les benediccions apostòliques en nom de Papa, amb motiu d'esdeveniments especials que poden afectar les ordres sagrades jubileus sacerdotals, casaments ianiversaris de les associacions catòliques. S'envien generalment a través de pergamins o diplomes arran d'una sol·licitud per escrit. Amb els ingressos, juntament amb altres ofertes, s'assignen fons reservats a les donacions modestes destinades a casos individuals d'indigència reportats per les diferents diòcesis.

Cronologia d'almoiners[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]