Azkoitia

Plantilla:Infotaula geografia políticaAzkoitia
Imatge

Sobrenomxakelak Modifica el valor a Wikidata
Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 43° 10′ 45″ N, 2° 18′ 38″ O / 43.17917°N,2.31056°O / 43.17917; -2.31056
EstatEspanya
Comunitat autònomaPaís Basc
ProvínciaGuipúscoa
ComarcasUrola-Costa Modifica el valor a Wikidata
CapitalAzkoitia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població11.636 (2023) Modifica el valor a Wikidata (210,04 hab./km²)
Idioma oficialbasc (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície55,4 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud113 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Creació1331 Modifica el valor a Wikidata
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataPello Mirena Baztarrika Elorza Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal20720 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE20017 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webazkoitia.eus Modifica el valor a Wikidata

Azkoitia és un municipi de Guipúscoa, al País Basc.

Esports[modifica]

Anaitasuna[modifica]

El club esportiu representatiu d'Azcoitia és el Club Esportiu Anaitasuna (Anaitasuna significa germanor en euskera), fundat en 1934. Aquest club, va sorgir originalment com a club de futbol, encara que amb posterioritat ha desenvolupat també altres activitats esportives. L'equip de futbol té com sostre arribat la Tercera divisió espanyola, on ha militat nombroses temporades. Actualment milita en categoria reL'El Anaitasuna posseeix un club de muntanya (Anaitasuna Mendi Bazkuna), un club d'escacs (Anaitasuna Kakute Xake), un club d'arts marciales on es practica karate i kendo (Azkoitiko Anaitasuna-Kanku Karate-Do) i seccions de pilota basca i futbol sala. El futbolista més il·lustre que ha donat Azcoitia va ser José Araquistáin, que va jugar com a porter a la Reial Societat i al Reial Madrid, arribant a proclamar-se Campió d'Europa amb aquest equip.

Pilota Basca[modifica]

Azcoitia té una gran tradició en l'esport de la pilota basca. No en va, el qual és considerat per molts com el millor pilotari manista de tots els temps, Atano III, va néixer a Azcoitia. La llista dels pilotaris de nivell que ha donat aquesta vila ha de començar necessàriament amb Atano III i seguir amb la resta de les seves familiars, els Atanos, entre els quals destaquen especialment Atano VII i Atano X, que també van ser grans pilotaris. Actualment el nombre de pilotaris professionals d'Azcoitia ha descendit molt respecte a altres èpoques Azcoitia s'ha proclamat en 16 ocasions guanyadora del Torneig Interpueblos de pilota basca de Guipúscoa, sent el municipi que més vegades ha obtingut aquest títol.

Altres esports[modifica]

A Azcoitia té la seu l'equip d'automobilisme Epsilon Euskadi, que competeix en les World Series by Renault. Aquest equip es va fer amb aquesta competició l'any 2005 amb el pilot polonès Robert Kubica, que actualment competeix en la Fórmula 1. Un esportista molt recordat en Azcoitia és el maratonià Diego García Corrales, que va ser subcampeó d'Europa el 1994 i que va morir en 2001. Tots els anys se celebra una Mitja-Marató entre Azkoitia i Azpeitia en honor d'aquest corredor, sent una competició que any rere any atreu més participants i té un major nivell.

Azcoitians il·lustres[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Azkoitia