Bagrada hilaris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBagrada hilaris Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SubordreHeteroptera
InfraordrePentatomomorpha
FamíliaPentatomidae
GènereBagrada
EspècieBagrada hilaris Modifica el valor a Wikidata
(Burmeister, 1835)
Nomenclatura
ProtònimCimex hilaris Modifica el valor a Wikidata

Bagrada hilaris és una espècie d'hemípter heteròpter de la família Pentatomidae nativa d'Àsia.[1] Localitzada en altres zones com una espècie introduïda, incloent Califòrnia i Arizona, on va ser registrada per primera vegada la seva presència l'any 2008, i a Amèrica del Sud, on va ser registrada a finals de 2016 i posteriorment es confirma el seu establiment l'any 2017.[2][3][4]

És una de les principals plagues dels cultius de col (coliflor, col de Brussel·les i bròquil) i de les crucíferes afins, com ara el nap, la colza i l'arbre de mostassa. L'adult i la nimfa de l'espècie xuclen la saba de les fulles de les plantes, causant el pansiment, l'esgrogueïment, i el retard del creixement.[5] A més de les crucíferes, els insectes són coneguts als cultius de papaia, sorgo, blat de moro, patata, cotó, tàpera, mill perlat, i alguns llegums. Un gran nombre d'aquestes xinxes es congreguen en les mateixa planta causant danys irreversibles.

Diversos estadis de Bagrada hilaris, Los Angeles 2010

Bagrada hilaris adulta mesura de 5 a 7 mil·límetres de longitud, amb forma d'escut, i marques de color negre amb taques blanques i taronja. La femella, més gran que el mascle, pon fins a 100 ous ovalats a les fulles o a terra de sota les plantes. Els ous són blancs quan estan recentment dipositats i es tornen de color taronja amb el pas del temps. En 8 dies, la nimfa del primer estadi emergeix. És de color taronja-vermellós brillant i es torna més fosca quan es desenvolupa, esdevenint de color negre en realitzar l'última muda.

La xinxa Bagrada hilaris va fer una aparició sobtada a Los Angeles el juny del 2008, el seu primer albirament a l'hemisferi occidental. Després, es va estendre a les terres de cultiu de la vall de Coachella (fortament agrícola) i Valle de Imperial de Califòrnia, fent malbé cultius de colza, especialment aquells crescuts orgànicament.[6] A partir de setembre del 2014 es va estendre per grans àrees del nord dels comtats de San Mateo, Santa Cruz, Merced i Inyo, i tots els comtats de Califòrnia del sud, a excepció del Comtat del Tulare.[7]

S'han reportat infestacions a l'Índia.[8] Per primera vegada se n'ha trobat a Xile, Amèrica del Sud, on s'ha establert i més recentment s'ha considerat plaga domiciliària i s'ha registrat el primer cas d'una picada adventícia en un ésser humà.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «From Agricultural to Household Pest: The Case of the Painted Bug Bagrada hilaris (Burmeister) (Heteroptera: Pentatomidae) in Chile». Journal of Medical Entomology, 20-06-2018. DOI: 10.1093/jme/tjy091.
  2. UC Riverside. «Center for Invasive Species Research» (en anglès).
  3. ; Lüer, Alfredo; Cuevas, Álvaro G.; Rider, David A.; Valdebenito, Priscila «First record of the painted bug Bagrada hilaris (Burmeister, 1835) (Heteroptera: Pentatomidae) in South America» (en anglès). Arquivos Entomolóxicos, 16, octubre 2016, pàg. 175-179. ISSN: 1989-6581.
  4. ; Lüer, Alfredo; Cuevas, Álvaro G. «The establishment of Bagrada hilaris (Burmeister, 1835) (Heteroptera: Pentatomidae) in Chile, an avoidable situation?» (en anglès). Arquivos Entomolóxicos, 17, marzo 2017, pàg. 239-241. ISSN: 1989-6581.
  5. «Infonet-Biovision: Bagrada Bug» (en anglès). Arxivat de l'original el 16 d'agost de 2013.
  6. «Bagrada bug startles cole industry» (en anglès). Western FarmPress, 13-11-2009.
  7. «A disheartening new pest invades California vegetable gardens» (en anglès). Food news from the UC Division of Agriculture and Natural Resources, 19-09-2014.
  8. ; Singh, B. «Outbreak of the painted bug, Bagrada hilaris (Burm.) (Hemiptera: Pentatomidae) on mustard in northern India» (en anglès). Journal of Entomological Research, 17, 2, 1993, p. 155-157. ISSN: 0378-9519.

Enllaços externs[modifica]