Vés al contingut

Bandera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bandera de)
Banderes a l'edifici de l'ONU a Ginebra, Suïssa

Una bandera és un tros de tela, ordinàriament rectangular, fixat per un costat a un pal o asta i que serveix com a símbol o insígnia d'una nació, d'un estat, d'una ciutat, d'una dinastia, d'una autoritat, d'un partit, d'una associació, etc., o com a signe per a identificar situacions jurídiques, militars, tècniques, etc. També pot ser utilitzada amb motius decoratius.

La bandera estatal simbolitza un estat o país i és un dels signes d'identitat més importants que té. Serveix per representar l'estat a l'estranger, però també com a emblema en la pròpia terra. La bandera estatal s'hissa cada dia en els edificis oficials (corts, ajuntaments…). Les empreses i entitats privades també poden hissar-les, de la mateixa manera que els ciutadans. Quan hi ha un tràgic succés estatal o mor una persona de màxim rang polític les banderes onegen a mig pal en senyal de dol.

Història[modifica]

L'ús de les banderes ve de l'Índia i de la Xina, on probablement van ser inventades.[cal citació]

És possible considerar els símbols utilitzats durant la civilització romana (com l'àguila de la legió d'August Cèsar) com les primeres insígnies emprades a Europa. A la península Ibèrica, els visigots van seguir usant aquest tipus d'estendards rígids amb alguna classe de drap; però no va ser fins a la invasió musulmana que es van començar a emprar el que actualment coneixem com "banderes", ja que l'ús de teixits lleugers, com la seda, en els estendards va tenir el seu origen a l'Orient, i van ser musulmans i croats els primers a implantar-ne l'ús a Europa. Les banderes es van convertir en guions i estendards representatius de reis i senyors (específicament, dels seus llinatges o cases reials), més que de territoris o nacions, tal com avui són utilitzades les ensenyes nacionals.

Forma[modifica]

Formes més esteses actualment:

 • Rectangular
 • Quadrada
 • Corneta
 • Gallaret

Representatives de persones específiques[modifica]

Poden representar un ciutadà particular, o un càrrec de l'administració pública o d'una organització privada, i adopten diferents denominacions segons el cas:

 • Bandera personal. Les més conegudes són les utilitzades pels armadors de vaixells.
 • Bandera de rang. Representen un càrrec d'un estament, però no l'individu en particular. En aquest grup s'engloben principalment les banderes de les autoritats militars, dels càrrecs del govern (presidents, ministres, etc.) i dels càrrecs d'entitats privades (presidents, comodores, capitans de flota, tresorers, secretaris, etc.).
 • Guió. Bandera del que "guia", normalment un monarca o cap d'estat. El seu ús es va estendre també a les antigues tàctiques militars dels segles xviii i xix, on eren emprades per efectiu del mateix nom per a "guiar" el pas de cada batalló.
 • Estendard.

Representatives de grups de persones[modifica]

La varietat de banderes que representen diferents col·lectius és molt àmplia. Les principals són:

 • Bandera nacional: pavelló nacional, i bandera naval: Representen una nació. Hi ha 192 països independents al món, cadascun de les quals té una bandera nacional que és onejada al seu propi territori i a les seves ambaixades a l'exterior.
 • Bandera d'entitat subnacional: Inclou totes les banderes representatives de territoris inferiors a la nació (regions, províncies, comunitats, comarques, municipis, parròquies, barris, etc.).
 • Bandera d'organització supranacional: Bandera d'organismes com Nacions Unides, la Unió Europea o l'OTAN, per citar-ne uns exemples.
 • Bandera d'entitat privada: Inclou les representatives de clubs esportius, fundacions, associacions, confraries, empreses, etc. Poden ser grups nacionals o internacionals.

Banderes de senyals[modifica]

En àmbits esportius, especialment en competicions de Vela o d'automobilisme, i en àmbits marítims i militars, existeixen codis de senyals basats en la utilització de banderes.

Banderes al mar[modifica]

Les banderes són particularment importants al mar, on poden significar diferències entre la vida i la mort, i conseqüentment on les normes i regulacions per les banderes aèries són restrictives i s'han de complir.

Una bandera nacional onejada al mar és coneguda com una insígnia. Un vaixell pacífic (sense cap objectiu d'atacar), un mercant o iot, habitualment onegen la seva insígnia (en la posició habitual de la insígnia), juntament amb la bandera de la nació a la qual està actualment visitant al masteler (coneguda com una bandera de cortesia).

En alguns països la insígnia dels iots és diferent de la insígnia dels vaixells mercants, amb l'objectiu d'informar que el iot no porta cap càrrega que requereixi una declaració de duanes. Portar càrregues comercials en un vaixell amb una insígnia de iot és considerat contraban en moltes jurisdiccions.

Vegeu també[modifica]