Batalla del Mont Escòrobes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla del Mont Escòrobes
primera guerra mitridàtica

Paflagònia situada en un mapa del segle xv
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data88 aC
Coordenades41° 07′ 00″ N, 30° 38′ 00″ E / 41.116667°N,30.633333°E / 41.116667; 30.633333
Resultatvictòria pontia
Bàndols
Regne del Pont
Escites (Sàrmates)
Regne de Bitínia
República de Roma
Comandants
Mitridates VI Eupàtor Mani Aquil·li el Jove
Comandants
Arquelau

La Batalla del Mont Escòrobes fou una de les primeres batalles de la primera guerra mitridàtica, un conflicte militar entre el Regne del Pont i la República de Roma.

Antecedents[modifica]

A la mort de Nicomedes III Evèrgetes el 91 aC, Nicomedes IV Filopàtor fou nomenat seu successor al tron del Regne de Bitínia, però Sòcrates de Bitínia es va revoltar i va enderrocar a son germà amb ajut del Regne del Pont. Nicomedes va anar a Roma per reclamar davant el senat romà el qual es va pronunciar al seu favor reinstaurant a Nicomedes al tron i envaint el Regne del Pont el 88 aC. Mitridates VI Eupàtor no va oferir resistència i Nicomedes va arribar fins Amastris, enviant a Pelòpides com ambaixador als romans per demanar explicacions.

Els romans i els seus aliats disposaven de quatre exèrcits escampats a la frontera occidental del Pont i Capadòcia,[1] però entre tots tenien menys tropes que les forces a disposició de Mitridates, i com aquest no va rebre les explicacions que volia, va esclatar la guerra el mateix 88 aC. Mitridates va envair la Capadòcia, que va ocupar fàcilment i va quedar annexionada al Regne del Pont.

Nicomedes IV Filopàtor disposava del major dels exèrcits dels aliats romans amb uns 50.000 soldats d'infanteria i 6.000 de cavalleria.[1] Amb aquest exèrcit Nicomedes va avançar cap a l'est de Paflagònia per formar el flanc nord de la línia defensiva romana, avançant a Bithynium, a l'est de Bitínia fins a Paflagònia, arribant al riu Amnias on va trobar un dels exèrcits del Regne del Pont a una àmplia plana a la vora del riu Amnias, en una batalla que es va resoldre quan els carros van atacar. L'horrible naturalesa de les ferides, causaven por i confusió als bitinis, donant temps a Neoptolemus per reagrupar als seus homes i llançar un atac a la rereguarda bitínia. Després de perdre la major part del seu exèrcit, els supervivents, amb Nicomedes van fugir a Paflagònia, on es van unir amb l'exèrcit romà de Mani Aquil·li el Jove i Manli Mancí. Com a conseqüència de la batalla, es va restaurar al tron a Sòcrates de Bitínia, l'anterior rei.

Batalla[modifica]

Les tropes de Mitridates VI Eupàtor en el seu avanç van pujar el cim de l'Escòrobes, a la frontera entre el Regne de Bitínia i el Regne del Pont. L'avantguarda de l'exèrcit, d'un centenar de Sàrmates a cavall van caure sobre 800 cavallers bitinis, que van fugir,[2] però alguns van caure presoners.

Conseqüències[modifica]

Quan l'exèrcit de Mani Aquil·li el Jove i Manli Mancí també va ser derrotat, a la fortalesa de Protofàcion, tot l'edifici de la dominació romana a la província d'Àsia va caure.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 J. Rickard, Battle of the Amnias River, 89 B.C. (anglès)
  2. (anglès) Apià, Història de Roma Arxivat 2009-03-27 a Wayback Machine., traducció a l'anglès d'Horace White