Batalla de Protofàcion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Protofàcion
primera guerra mitridàtica

Paflagònia situada en un mapa del segle xv
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data88 aC
Coordenades41° 36′ N, 35° 00′ E / 41.6°N,35°E / 41.6; 35
LlocBitínia Modifica el valor a Wikidata
Estatantiga Roma Modifica el valor a Wikidata
Resultatvictòria pontia
Bàndols
República Romana Regne del Pont
Armènia Sofene
Comandants
Mani Aquil·li el Jove Mitridates VI Eupator
Comandants
Neoptòlem
Nèmanes
Forces
40.000 infanteria
4.000 cavalleria

La Batalla de Protofàcion del 88 aC fou una batalla de la primera guerra mitridàtica, un conflicte militar entre el Regne del Pont i la República de Roma, conflicte que va provocar el col·lapse de la dominació romana a la província d'Àsia.

Antecedents[modifica]

A la mort de Nicomedes III Evèrgetes el 91 aC, Nicomedes IV Filopàtor fou nomenat seu successor al tron del Regne de Bitínia, però Sòcrates de Bitínia es va revoltar i va enderrocar a son germà amb ajut del Regne del Pont. Nicomedes va anar a Roma per reclamar davant el senat romà el qual es va pronunciar al seu favor reinstaurant a Nicomedes al tron i envaint el Regne del Pont el 88 aC. Mitridates VI Eupàtor no va oferir resistència i Nicomedes va arribar fins a Amasra, enviant a Pelòpides com ambaixador als romans per demanar explicacions.

Els romans i els seus aliats disposaven de quatre exèrcits escampats a la frontera occidental del Pont i Capadòcia,[1] però entre tots tenien menys tropes que les forces a disposició de Mitridates, i com aquest no va rebre les explicacions que volia, va esclatar la guerra el mateix 88 aC. Mitridates va envair la Capadòcia, que va ocupar fàcilment i va quedar annexionada al Regne del Pont.

Nicomedes IV Filopàtor disposava del major dels exèrcits dels aliats romans amb uns 50.000 soldats d'infanteria i 6.000 de cavalleria.[1] Amb aquest exèrcit Nicomedes va avançar cap a l'est de Paflagònia per formar el flanc nord de la línia defensiva romana, avançant a Bithynium, a l'est de Bitínia fins a Paflagònia, arribant al riu Amnias on va trobar un dels exèrcits del Regne del Pont a una àmplia plana a la vora del riu Amnias. Després de perdre la major part del seu exèrcit, els supervivents amb Nicomedes van fugir a Paflagònia.

En saber de la victòria a la Batalla del riu Àmnies, Mitridates VI Eupator va avançar des de les planes d'Amaseia cap a Paflagònia. Mani Aquil·li el Jove va retirar-se al riu Sangarius i els seus aliats mentre Nicomedes IV Filopàtor es dirigia a reunir-se amb Luci Cassi.[2]

Les tropes de Mitridates VI Eupator en el seu avanç van pujar el cim del Scoroba, a la frontera entre el Regne de Bitínia i le Regne del Pont. En la Batalla del Mont Escòrobes, l'avantguarda de l'exèrcit, d'un centenar de Sàrmates a cavall van caure sobre 800 cavallers bitinis, que van fugir,[3] però alguns van caure presoners.

Desenvolupament tàctic[modifica]

Mani Aquil·li el Jove fou atrapat per Neoptòlem i Nèmanes amb els aliats armenis a la fortalesa de Protofàcion. Mani fou derrotat i va fugir, perdent. En la batalla van morir 10.000 romans i 300 foren fets prisoners.[3]

Conseqüències[modifica]

Tot i que dos dels exèrcits romans estaven intactes, cap dels seus comandants tenia confiança en la seva capacitat. Luci Cassi i Nicomedes IV Filopàtor van trobar-se a Frígia, però veient que no podia fer front als enemics, van abandonar la idea de lluitar i es van retirar.[3] Luci Cassi amb el seu exèrcit a es va dirigir a Apamea, Nicomedes a Pèrgam, i Mani Aquil·li el Jove cap a Rodes. Els defensors de la boca de l'Euxine també es dispersaren i lliuraren l'estret i tots els vaixells que tenien a Mitridates VI Eupàtor. Mitridates va aconseguir el control sobre gairebé tota la província romana d'Àsia. Mani Aquil·li finalment fou capturat,[4] però va ser lliurat a Mithridates, qui després d'exhibir-lo un temps, el va matar fent-li empassar or fos.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 J. Rickard, Battle of the Amnias River, 89 B.C. (anglès)
  2. Apià. The Roman history of Appian of Alexandria, Volum 1. The Macmillan company, 1899, p.337. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Apià, Història de Roma Arxivat 2009-03-27 a Wayback Machine., traducció a l'anglès d'Horace White (anglès)
  4. (anglès) J. Rickard, Battle of Protopachium, 89 B.C. Battle of Protophachium, 89 B.C.