Beguda negra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaBeguda negra
Tipusbeguda i beguda amb cafeïna Modifica el valor a Wikidata
El cacic Saturiwa prepara els seus homes per a la batalla, d'un gravat de Jacques le Moyne des Morgues

La beguda negra, en anglès: black drink, és el nom de diversos tipus de beguda ritual que preparaven els amerindis natius americans del sud-est dels Estats Units. Les ètnies que feien aquest tipus de cerimònies eren els Caddo, Cherokee, Choctaw, Muscogee i d'altres. Feien servir aquestes begudes com purificadores que treien la contaminació física i espiritual del bevedor. Encara que la fórmula no es publicava, els ingredients habituals eren les fulles i tiges torrades del Yaupon (Ilex vomitoria). Normalment contenia herbes emètiques que feien vomitar.[1] Tanmateix, No sempre implicava el vòmit i el que en realitat feia vomitar era la gran quantitat de beguda que es prenia.[2]

Preparació[modifica]

Preparació de la beguda negra, gravat per Joseph-François Lafitau, 1723
Yaupon Holly (Ilex vomitoria)

Després de collir les fulles del Yaupon es posaven sobre el foc en recipients de ceràmica. El torrat incrementava la solubilitat en l'aigua de la cafeïna.[3] Després es bullien fins a aconseguir una beguda de color negre cosa que també incrementava l'efecte de la cafeïna. Es bevia encara calenta. Possiblement, aquesta beguda negra alliberava més cafeïna que en una beguda de cafè, possiblement fins a 3,0-6,0 grams de cafeïna.[4] Els colonialistes van adoptar mètodes similars de producció de la beguda negra però amb altres propòsits no rituals.

Mapa de l'extensió geogràfica de la Beguda Negra entre els amerindis abans de la seva deportació del segle xix

Notes[modifica]

  1. Gibbons, E. Stalking the Blue-eyed Scallop. David McKay Company, Inc, 1964. ISBN 0-911469-05-2. 
  2. Hudson, Charles M. Black Drink: A Native American Tea. University of Georgia Press, 1979, p. 126–137. 
  3. Susan Budavari. The Merck Index. 12th. Merck & Co., Inc., 1996, p. 1674. 
  4. Hudson, Charles M.. The Southeastern Indians, 1976, p. 226. 

Referències[modifica]

  • Hudson, Charles M. (1979). Black Drink: A Native American Tea. University of Georgia Press. ISBN 0-8203-0462-X
  • Hale, Edwin Moses (1891). Ilex Cassine: The aboriginal North American tea: its history, distribution, and use among the native American Indians. Bulletin U.S. Dept. of Agriculture. Division of Botany.
  • Andrews, Charles Mclean and Andrews, Evangeline Walker (1945). Jonathan Dickinson's Journal or, God's Protecting Providence. Being the Narrative of a Journey from Port Royal in Jamaica to Philadelphia between August 23, 1696 to April 1, 1697. Yale University Press. Reprinted 1981. Florida Classics Library.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Beguda negra