Benazir Bhutto
Mohtarma Benazir Bhutto[1] (Karachi, 1953 - Rawalpindi, 2007) fou una política pakistanesa, militant del Partit Popular del Pakistan. Fou escollida primera ministra del seu país el 1988, tot i que només ostentà el poder durant 20 mesos. Tornà a presidir el govern del Pakistan des del 1993 fins al 1996.
És considerada la primera dona a ser escollida presidenta d'un país de majoria musulmana i també la persona més jove en dirigir un estat musulmà, ja que va ser primera ministra per primera vegada amb només 35 anys. El 27 de desembre de 2007 fou assassinada mentre participava en un acte electoral.
Vida personal i educació[modifica]
Benazir Bhutto va néixer en el si d'una família xiïta originària de Larkana, a la ciutat de Karachi, el 21 de juny de 1953 del matrimoni format per Zulfikar Ali Bhutto i Begum Nusrat Ispahani. Va assistir al jardí d'infants Lady Jennings Nursery School i després al Convent de Jesús i Maria de Karachi.[2] A continuació van vindre dos anys d'escolarització al Rawalpindi Presentation Convent després dels quals, se la va enviar al Convent de Jesús i Maria a Murree. Va superar els seus exàmens d'educació bàsica a l'edat de 15 anys,[3] i va passar a completar el batxillerat a la Karachi Grammar School, una de les més prestigioses institucions educatives del país.
Després de completar la seva educació secundària al Pakistan, va prosseguir els estudis superiors als Estats Units. Des de 1969 a 1973 va assistir a la Radcliffe College de la Universitat Harvard, on obtingué un grau de Llicenciatura en Lletres amb honors cum laude en política comparativa, on també va ser elegida com membre de la societat Phi Beta Kappa.[4] Bhutto consideraria més tard la seva estada a Harvard «com els quatre anys més feliços de la meva vida» i deia que formava «la mateixa base de la seva creença en la democràcia». Ja com a primera ministra, va arranjar un regal del govern pakistanès a la Harvard Law School.[5]
La propera fase de la seva educació va tindre lloc al Regne Unit. Entre 1973 i 1977 Bhutto estudiava Filosofia, Política, i Economia en el Lady Margaret Hall de la Universitat d'Oxford on va completar un curs en Dret Internacional i Diplomàcia.[6] El desembre de 1976 fou elegida presidenta de l'Oxford Union, i es va convertir així en la primera dona asiàtica dirigent de la prestigiosa societat de debat.[3]
El 18 de desembre de 1987 es va casar a Karachi amb Asif Ali Zardari. La parella va tenir tres nens: Bilawal, Bakhtwar i Aseefa.
Trajectòria política[modifica]
Bhutto, que havia retornat al Pakistan després de completar els seus estudis, es va trobar sota arrest domiciliari arran de l'empresonament del seu pare i subsegüent execució l'abril de 1979. Havent-li estat permès de retornar el 1984 al Regne Unit, es convertia en la líder a l'exili del PPP, el partit del seu pare, encara que fou incapaç de fer sentir la seva presència política al Pakistan fins després de la mort del general Muhammad Zia-ul-Haq, l'agost de 1988.
El 16 de novembre de 1988, en les primeres eleccions lliures en més d'una dècada, el PPP de Bhutto va guanyar el bloc d'escons més gran de l'Assemblea Nacional. Bhutto va jurar com a primera ministra d'un govern de coalició el 2 de desembre, i es va convertir a l'edat de 35 anys en la persona més jove —i la primera dona— a encapçalar el govern democràtic d'un estat de majoria musulmana en temps moderns.
Exiliada, durant el segon semestre de 2007 retornà al Pakistan, en plena dictadura de Pervez Musharraf, per a participar en el procés de democratització del país, promoguda pel mateix Musharraf sota pressió de la comunitat internacional. Tanmateix, Bhutto sofrí dos intents d'atemptat amb bomba. Del primer en va sortir il·lesa, tot i que hi va haver desenes de morts en el seu seguici, sobretot joves voluntaris del cordó de seguretat. El darrer intent fou reeixit i va provocar la mort de Bhutto per dos trets de bala: al coll i al pit; o, segons altres fonts, per l'impacte brutal al crani contra la portella del sostre del vehicle des d'on saludava a la multitud. L'absència d'autòpsia, decisió presa pel seu marit i posterior president del Pakistan, Ali Zardari, ha dificultat aclarir aquesta qüestió. Posteriorment, l'assassí es va suïcidar fent esclatar una càrrega explosiva que duia a sobre, acció que va provocar la mort d'una vintena de persones més.
Vegeu també[modifica]
Referències[modifica]
- ↑ Pronunciació de Benazir Bhutto, Inogolo.com. (data d'accés: 22-01-09)
- ↑ (anglès) Biografia de Benazir Bhutto, StoryofPakistan.com, 1 de juny 2003. (data d'accés: 22-01-09)
- ↑ 3,0 3,1 (anglès) Bookrags Encyclopedia of World Biography entry, Bookrags.com. (data d'accés: 22-01-09)
- ↑ (anglès) Biografia a l'Encyclopædia Britannica
- ↑ (anglès) Classmates at Harvard recall a shy girl, 'Pinkie', The Boston Globe, 28 de desembre 2007. (data d'accés: 22-01-09)
- ↑ (anglès) Biografia a la Women's International Center
Enllaços externs[modifica]
- Pàgina web de Benazir Bhutto Arxivat 2014-02-19 a Wayback Machine. (anglès)