Berenguer de Palou (trobador)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
BnF ms. 12473 fol. 126
BnF ms. 854 fol. 140

Berenguer de Palou (o segons algunes fonts, Berenguer de Palol, o de Palazol) va ser un trobador català, del comtat del Rosselló. Fou un cavaller pobre, però destre, instruït i bo amb les armes. Trobà bé cançons i cantava d'Ermesén d'Avinyó, muller d'Arnau d'Avinyó, fill de Maria de Perayylada.

Es tenen poques notícies d'aquest trobador. Segons explica la Vida, fou un cavaller de Palol -Palazol, diu l'original-, al Rosselló, i és difícil identificar-lo amb algun personatge de l'època a partir d'altres documents, ja que durant els segles XII i XIII abunden els catalans que porten aquests noms. Es conserven nou composicions seves, totes de temàtica amorosa, de les quals vuit van acompanyades de les anotacions musicals; això el converteix en un dels pocs trobadors catalans dels quals es conserva la melodia de les seves cançons.

Una de les seves cançons (S'ieu sabi'aver guiardo) descriu la total submissió del trobador a la seva dama. Com a curiositat es pot observar que en la darrera estrofa diu que no ha volgut allargar més la composició perquè vol que la recordin bé Jaufré III del Rosselló i els seus companys, la qual cosa ens pot indicar que no només els joglars cantaven les cançons dels trobadors, sinó que es tenia la intenció que els propis cortesans les recordessin i també hi donessin publicitat.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Favati, Guido (editor), Le biografie trovadoriche, testi provenzali dei secc. XIII e XIV, Bologna, Palmaverde, 1961, p. 122

Referències[modifica | modifica el codi]