Bielorussos

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bielorussos
беларусы
belarusy
Branislaw Tarashkyevich Pàvel Sukhoi Tadeusz Kościuszko Lavon Volski Symon Budny
Tarashkyevich • Sukhoi • Kościuszko • VolskiPlantilla:*Budny
Yanka Kupala Alaiza Pashkievich Vasil Bykaŭ Vintsent Dunin-Martsinkyevich Mitrofan Dovnar-Zapol'skiy
Kupala • Pashkievich • Bykaŭ • V. Dunin-Martsinkyevich • Dovnar-Zapol'skiy
Lew Sapieha Francysk Skaryna Eufrosina de Polatsk Olga Korbut Yefim Karskiy
Sapieha • Skaryna • Eufrosina de Polatsk • Korbut • Karskiy
Població total Aprox. 10.5 milions
Regions amb poblacions significatives
 Bielorússia  8,159,073[1]
Llengua Bielorús
Rus
Religió Església ortodoxa
Catolicisme romà, Esglésies Catòliques Orientals and Protestantisme[2]
Grups humans relacionats
Altres pobles eslaus, sobretot altres eslaus orientals i bàltics.[3]
 Rússia 890,443
 United States
(Belarusian ancestry)
750,000
 Ucraïna 275,763[4]
 Kazakhstan 66,476
 Letònia 68,174[5]
 Canadà 15,565[6]
 Brasil 45,000 – 80,000[7]
 Polònia 47,000 (2011)[8]
 Lituània 41,100[9]
 Moldàvia 20,000[10]
 Austràlia 20,000[10]
 Estònia 12 327 (2013)[11]
 Argentina 7,000[10]
 França 7,500[10]
 Bèlgica 2,000[10]
 Grècia 1,168[12]
 Portugal 1,002[13]
 Regne Unit 7,000[10]
Modifica dades a Wikidata

Els bielorussos (en bielorús: беларусы, o belarusy) són un grup ètnic eslau oriental que són la majoria de la població de Bielorússia. En l'actualitat hi ha uns 8 milions de persones que es consideren a si mateixos bielorussos.

Localització[modifica | modifica el codi]

Territori ètnic dels bielorusos

Hi ha minories de bielorussos en països veïns de Bielorússia com Ucraïna, Polònia (sobretot al Voivodat de Podlàquia), Rússia i Lituània. A principis del segle XX els bielorussos constituïen una majoria a les regions del voltant de Smolensk.

Des de començaments del segle XX hi ha un nombre considerable de bielorussos que van emigrar als Estats Units, Brasil i Canadà. Durant l'època Soviètica el govern va deportar bielorussos a diferents llocs de l'estat, entre els quals hi ha Sibèria, Kazakhstan i Ucraïna.

Des de la desfeta de la Unió de Repúbliques Soviètiques centenars de milers de bielorussos han emigrat als estats bàltics, als Estats Units, Canadà, Rússia i als països de la Unió Europea.

A Rússia[modifica | modifica el codi]

Segons el cens del 2002 hi ha 807.970 bielorussos que viuen a Rússia.[14] La majoria viuen a Moscou, Sant Petersburg, Kaliningrad i Carèlia. La majoria d'aquests són immigrants o fills d'immigrants recents i una nminoria són indígenes de les zones veïnes de l'actual Bielorússia, a les regions d'Smolensk de Pskov, a la Província de Smolensk i a la Província de Briansk. A la dècada de 1920 les polítiques de korenització (indigenització) soviètiques van impulsar l'educació i un sistema cultural bielorús però aquest es va revertir a la dècada de 1930 i la cultura bielorussa fou reprimida.

Polònia[modifica | modifica el codi]

La minoria bielorussa de Polònia es compon de 47.000 persones segons el cens del 2011.[8] Aquest nombre ha disminuït en els últims temps degut a un procés actiu d'assimilació polac.[15] La majoria viuen al Voivodat de Podlàquia, tot i que també hi ha bielorussos assimilats a la cultura polonesa al Voivodat de Pomerània Occidental.

Ucraïna[modifica | modifica el codi]

Segons el cens del 2001 hi ha més de 275.000 bielorussos a Ucraïna.[16] La majoria d'aquests van ser deportats durant l'època soviètica. La ciutat de Lviv ha esdevingut un centre important de vida cultural i social bielorussa i una altra de les ciutats a on hi ha una presència important de bielorussos és Sevastopol, a Crimea. El quart president d'Ucraïna, Viktor Yanukovych té avantpassats bielorussos.[17][18]

Estats Units[modifica | modifica el codi]

Als Estats Units hi viuen entre 750.000 i 800.000 bielorussos (0,24% de la població total). Els primers emigrants que hi van anar van ser a principis del segle XVII,[19] tot i que la primera onada d'emigrants en massa va succeir a finals del segle XIX, que va continuar fins a la Primera Guerra Mundial. Segons el cens del 2000 als Estats Units hi vivien 38.505 persones que havien nascut a Bielorússia.[20] Alguns dels americans amb avantpassats bielorussos més destacats són Scarlett Johansson[21] i Gwyneth Paltrow.[22]

Llengües[modifica | modifica el codi]

El rus i el bielorús són les dues llengües oficials de Bielorússia. El primer el parlen el 72% de la població i el bielorús només és parlat per l'11,9% de la població del país.[23] Hi ha dades estadístiques que mostren que el 29,4% dels bielorussos llegeixen, escriuen i es comuniquen de manera fluent en bielorús i que el 52,5% dels bielorussos es poden comunicar i llegir en aquesta llengua.[23] El bielorús és una llengua eslava oriental.

Genètica[modifica | modifica el codi]

Els bielorussos tenen un alt percentatge del haplogrup R1a del cromosoma Y humà (51%) en el seu llinatge masculi, semblant als dels russos, ucraïnesos i polonesos. Aquests percentatges tant alts del R1a només es troben a l'Europa Oriental i a l'Índia.[24]

Els estudis genètics mostren que els bielorussos tenen similituds genètiques amb els polonesos, russos i ucraïnesos. Un estudi del cromosoma Y en els grups humans eslaus orientals mostra que aquest no varia de manera significativa entre els bielorussos, polonesos, russos del centre-sud i ucraïnesos. Això revela que tenen un llinatge patrilineal majoritàriament compartit.[25][26][27] En termes de la distribució dels haplogrups el patró genètic dels bielorussos és més proper al dels ucraïnesos.

Un retrat genètic dels actuals bielorussos documenta que hi ha una separació de subpoblacions al llarg d'una línia nord-sud que es demostra sobretot en la distribució dels llinatges cromosòmics R1b, I1a, N3 i els cromosomes G son diferents en la part occidental i oriental de Bielorússia.[28]

Nom[modifica | modifica el codi]

El nom de Bielorússia es pot traduir literalment amb el nom de Rússia Blanca o (Ruthenia Blanca), que és una regió històrica situada a l'est de l'actual República de Bielorússia, coneguda en llatí com a Ruthenia Alba. Aquest nom fou utilitzat a l'Occident juntament amb el de Ruthens blancs o Russos blancs que s'havien oposat als bolxevics durant la Guerra Civil Russa. Els bielorussos tracen els seus orígens fins als Rus' (poble). Fins al segle XIX els bielorussos foren coneguts com a litvins (residents del Gran Ducat de Lituània). El terme de bielorussos fou utilitzat sobretot a partir d'aquest segle.

Confederació de Polònia i Lituània al segle XVII
 •  Regne de Polònia
 •  Ducat de Prússia, feu polonès
 •  Grand Ducat de Lituània
 •  Ducat de Curlàndia, un feu adjunt
 •  Livònia

Història[modifica | modifica el codi]

Població al Bàltic al segle XX

Els bielorussos remunten la seva cultura pròpia, diferent a la del Gran Ducat de Lituània abans de l'estat Rus de Kíev i del Principat de Polotsk. La majoria dels bielorussos són descendents de les tribus eslaves orientals dels dregovitxs, krivitxs i radimitxs, així com la tribu bàltica dels iotvingis.[29]

Durant els segles XIII-XVIII els bielorussos eren coneguts amb el nom de rutheians (o russians), que refereix a la població de la part oriental del Gran Ducat de Lituània, a les regions de Rússia Blanca, Ruthènia Negra i Polèsia i a on es va desenvolupar el rutheni (llengua ruthènia de la que va sorgir el bielorús i l'ucraïnes) que va esdevenir la llengua principal d'aquest estat històric quan va reemplaçar el llatí. Aquest domini de la llengua ruthènia en el Gran Ducat de Lituània ha fet que alguns historiadors bielorussos hagin considerat que aquest era un estat bielorús.[30][31] Entre el 1791 i el 1917 l'Imperi Rus va anar conquerint o adquirint amb maniobrwes diplomàtiques gran part del territori de l'actual Bielorússia, que va passar a formar part de la regió anomenada Zona d'Assentament.

Després de la Primera Guerra Mundial, els bielorussos van veure reviure la seva pròpia identitat i van adquirir diversos graus d'independència: primer van aconseguir la República Popular Bielorussa sota l'ocupació alemanya i després entre el 1919 i el 1991 hi va haver la República Socialista Soviètica de Bielorússia fins que aquesta últim any Bielorússia va aconseguir la independència durant la dissolució de la Unió Soviètica.

Cuina[modifica | modifica el codi]

La cuina bielorussa comparteix els mateixes arrels amb les cuines d'altres països de l'est i del nord d'Europa i es basa sobretot en la carn i en diversos vegetals típics de la regió. Un menú tradicional consisteix en una sopa i un plat principal.

Com que el blat no creix bé en un clima tant fred, a Bielorússia és típic el pa de sègol. Els cereals més comuns que tenen són l'ordi, la civada i la fajol. Els vegetals són la col, la remolatxa, el nap, el colinap, la xirivia i la pastanaga. Els bielorussos són consumidors de porc, xai i carn de bou. Les begudes alcohòliques tradicionals són el vodka i el kvass.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1999 census
 2. CIA – The World Factbook – Belarus – People – Religions – 1997 Census
 3. http://www.ethnologue.com/%5C/15/show_family.asp?subid=90707
 4. Про кількість та склад населення України за підсумками Всеукраїнського перепису населення 2001 року Plantilla:Ref-uk
 5. «On key provisional results of Population and Housing Census 2011 | Latvijas statistika».
 6. «Ethnic Origin (264), Single and Multiple Ethnic Origin Responses (3), Generation Status (4), Age Groups (10) and Sex (3) for the Population in Private Households of Canada, Provinces, Territories, Census Metropolitan Areas and Census Agglomerations, 2011 National Household Survey».
 7. 2002 census
 8. 8,0 8,1 Przynależność narodowo-etniczna ludności – wyniki spisu ludności i mieszkań 2011. GUS. Materiał na konferencję prasową w dniu 29. 01. 2013. p. 3. Plantilla:Retrieved
 9. «Gyventojų skaičius metų pradžioje. Požymiai: tautybė - Rodiklių duomenų bazėje».
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 10,5 http://www.belarustime.ru/belarus/culture/diaspore/c6420f28d9870602.html
 11. 2013 census. Eesti Statistikaamet.
 12. http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A1605/Other/A1605_SPO15_TB_AN_00_2006_07_F_EN.pdf
 13. http://sefstat.sef.pt/Docs/Distritos_2009.pdf
 14. http://www.perepis2002.ru/ct/html/TOM_04_01.htm
 15. Алег Гардзіенка "Беларуская дыяспара. Сучасныя праблемы і перспектывы"
 16. http://2001.ukrcensus.gov.ua/results/general/nationality/
 17. Plantilla:Be icon Бiрыла, М. В. (1966). Беларуская антрапанiмiя. Уласныя iмёны, iмёны-мянушкi, iмёны па бацьку, прозвiшчы. Мiнск: Навука i тэхнiка. с. 85–86.
 18. «Politicians' roots: Ataman from Khoruzhivka and Kuzhel-Dolgorukaya» (en russian). Segodnya, 01-05-2009 [Consulta: 14 juny 2009].
 19. «Belorussos americans a everyculture.com». everyculture. [Consulta: 10 juny 2014].
 20. «Persones nascudes a Bielorússia en el cens del 2000 dels Estats Units». census.gov. [Consulta: 10 juny 2014].
 21. «Scarlett Johansson Hopes to Star as Russian Spy Again» (en anglès). ria.ru. [Consulta: 10 juny 2014].
 22. Lida. «Gwyneth Paltrow». landofancestors.com. [Consulta: 10 juny 2014].
 23. 23,0 23,1 Belta.by
 24. Behar, i altres, Doron M,i altres «Multiple Origins of Ashkenazi Levites: Y Chromosome Evidence for Both Near Eastern and European Ancestries» (en anglès). American Journal of Human Genetics, 73 (4), 2003, pàg. 768-779. DOI: 10.1086/378506. PMC: 1180600. PMID: 13680527 [Consulta: 9 juny 2014].
 25. "DK Zelenin, Ethnographical divisions of East Slavs"[Cal citació completa]
 26. Balanovsky, Oleg; et al. «Two Sources of the Russian Patrilineal Heritage in Their Eurasian Context». American Journal of Human Genetics, 82, 1, 2008, pàg. 236–250. DOI: 10.1016/j.ajhg.2007.09.019. PMC: 2253976. PMID: 18179905.
 27. Malyarchuk, Boris; et al. «Differentiation of Mitochondrial DNA and Y Chromosomes in Russian Populations». Human Biology, 76, 6, 2004, pàg. 877–900. DOI: 10.1353/hub.2005.0021. PMID: 15974299.
 28. Retrats genètic dels actuals bielorusos: mitochondrial DNA and Y-chromosome perspective, Alena Kushniarevich, 1Larysa Sivitskaya, 1Nina Danilenko, 2Richard Villems, 1Oleg Davydenko 1Instituto of Genetics and Cytology, Academicheskaya Str 27, Bielorússia, 2Estonian Biocenter, Riia Str. 23, Estonia.
 29. http://www.krugosvet.ru/enc/istoriya/BELORUSI.html Энциклопедия Кругосвет
 30. Ivan Saverchanka "portrays the Grand Duchy of Lithuania as a strong Belarusian state in the center of Europe". Zejmis, Jakub, "Belarusian National Historiography and the Grand Duchy of Lithuania as a Belarusian State," Zeitschrift fur Ostmitteleuropa-Forschung, 1999, 48, pp. 392–383.
 31. Elena Gapova. "The Nation in Between". Over the Wall/After the Fall: Post-Communist Cultures Through an East-West Gaze. Indiana University Press. 2004. p. 65.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bielorussos Modifica l'enllaç a Wikidata

Diàspora bielorussa[modifica | modifica el codi]