Capitular de Villis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentCapitular de Villis
Capitulare de villis vel curtis imperii LXX.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Tipuscapitular Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióCarlemany Modifica el valor a Wikidata
Llengua de l'obra o del nomllatí Modifica el valor a Wikidata

El Capitulare de villis vel curtis imperii (o imperialibus) és una acta legislativa (un capitular) i reial decret que data de finals del segle VIII o principis del segle IX. En aquesta acta Carlemany, dirigint-se als seus villici, els governadors dels seus dominis (villae, villis), decreta un determinat nombre d'observacions i regles. El capitular no actua com a un conjunt de simples recomanacions sinó com a un conjunt de normes sancionadores estrictes com per exemple multes, revocacions o empresonaments.

Els capitulars tenien caràcter d'aplicació imperial, és a dir, les normes, decrets i regles que contenien s'havien d'aplicar a tot l'imperi. La correcta aplicació dels capitulars era controlada in situ pel missi dominici ("els enviats del senyor").

El nom de "capitular" ve de la seva divisió en capítols. Els capitulars s'elaboraven a les assemblees generals de l'imperi carolingi, en les quals es tractaven temes i qüestions que afectaven a l'imperi.

Alcuí de York, possible autor[modifica]

L'autor i la data del capitular, l'únic exemplar existent del qual es conserva a la Biblioteca de Wolfenbüttel a Alemanya, són desconeguts com sol passar freqüentment en el cas dels manuscrits carolingis.

El text es compòn d'unes 40 pàgines i és clar que no va poder ser redactat exclusivament en tota la seva extensió per Carlemany, però reflecteix la seva voluntat política, econòmica i cultural. Es creu que l'autoria recau en un equip complet, és a dir que es tractaria d'una obra col·lectiva (una de les primeres) segurament creada en l'assemblea general. Malgrat tot, alguns autors pensen que l'emperador hauria pogut participar en alguns articles.

Però si s'intenta assignar una única autoria a aquest famós capitular s'ha d'assenyalar els erudits, els científics més importants de l'època els quals eren sens dubtes els monjos. Segons els especialistes de la qüestió, seria, en la seva majoria, l'obra d'un gran escriba i intel·lectual de l'època que actualment es creu que es tractaria d'Alcuí de York.

Contingut[modifica]

Aquest capitular és conegut generalment pels seus capítols (articles) 43, 62 però sobretot pel 70, el qual conté la llista d'un centenar de plantes, arbres, arbustos o simples herbes que s'ordena que siguin cultivades als jardins reials. Per aquesta llarga resolució de 120 articles (els famosos capitulae), Carlemany va intentar reformar completament l'agricultura i l'administració dels seus immensos dominis, els quals s'estenien des d'Alemanya fins Espanya. De fet, numerosos historiadors parlen d'una "revolució agrícola" durant l'imperi carolingi que, gràcies a una sèrie d'innovacions agrícoles, van augmentar la productivitat i el rendiment de la terra. En conseqüència va començar a acumular-se excedent i aquest va permetre una auge del comerç i de les ciutats.

Fora d'aquests articles, el capitular descriu i s'interessa per moltes activitats com els oficis, els teixits, la caça, la carnisseria, la medicina, la botànica, l'agricultura, l'alimentació... També es centra en l'autoritat atribuïda a la reina, l'ensenyament, la creació d'escoles...

Article 70[modifica]

Als capítols 43, 62 però sobretot al 70 hi trobem una llarga enumeració de 94 plantes (73 herbes, 16 arbres fruiters, 5 plantes tèxtils i tintoreres) no sempre fàcils de precisar. Eren les que els dominis reials volien cultivar. Es donen indicacions precises sobre els fruits i verdures cultivats a l'època en països com França.

Llista d'arbres en el Capitulare de villis vel curtis imperialibus
Nr. Nom en llatí

en el Capitular

Nom científic (família) Nom català
74a pomarios div. espècies Malus domestica Borkh. (Rosaceae) Pomer
74b pomarios Citrus aurantium L. (Rutaceae) Taronja amarga
76 prunarios Prunus domestica L. (Rosaceae) Cirerer
77 sorbarios Sorbus domestica Borkh. (Rosaceae) Sorbus
78 mespilarios Mespilus germanica L. (Rosaceae) Nespler
79 castanarios Castanea sativa Mill. (Fagaceae) Castanyer
80 persicarios Prunus persica (L.) Batsch (Rosaceae) Presseguer
81 cotoniarios Cydonia oblonga Mill. (Rosaceae) Codonyer
82 avellanarios Corylus avellana L. (Betulaceae) Avellaner
83 amandalarios Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb (Rosaceae) Ametller
84 morarios Morus nigra L. (Moraceae) Morera
85 lauros Laurus nobilis L. (Lauraceae) Llorer
86 pinos Pinus pinea L. (Pinaceae) Pins
87 ficus Ficus carica L. (Moraceae) Figuera
88 nucarios Juglans regia L. (Juglandaceae) Noguera
89a ceresarios Prunus avium L. (Rosaceae) Cirerer dolç
89b ceresarios Prunus cerasus L. (Rosaceae) Cirerer àcid
90 malorum nomina Especie de Manzano Espècie de pomer
a gozmaringa "Gosmaringa" (espècie de poma)
b geroldinga "Geroldinga" (espècie de poma)
c crevedella "Crevedella" (espècie de poma)
d sperauca "Esperauca" (espècie de poma)

Referències[modifica]

  1. Alltagswortschatz im Althochdeutschen
  2. Marc Bloch: L'origine et la date du Capitulare de villis
  3. Der lateinische Text von der Bibliotheca Augustana