Circulació termohalina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Circulació termohalina

La circulació termohalina o cinta transportadora oceànica és la circulació global de la densitat dels oceans. Aquest moviment de masses d'aigua genera un transport d'energia (en forma de calor) i de matèria (sòlids en suspensió, substàncies dissoltes i gasos) al voltant del món, reduint diferències entre totes les conques oceàniques. Aquesta circulació manté els climes del planeta Terra.

La circulació està formada per un "riu" de corrents superficials (supeditats als vents dominants) i corrents profunds (diferències de temperatura i salinitat) de bona part de l'oceà global. Corrents superficials càlids (com el Corrent del Golf) pugen des de l'equador de l'oceà Atlàntic i es gelen de mica en mica fins a arribar a altes latituds (Entre Groenlàndia i Labrador) on s'enfonsa a causa de l'alta salinitat i baixa temperatura (formant les aigües profundes del nord-atlàntic). Aquesta aigua densa flueix cap al fons fins a les conques profundes fins a ressorgir 1200 anys després al nord-est de l'oceà Pacífic.

Etimologia[modifica]

La paraula "termohalina" deriva del mot termo-, per la temperatura, i -halina, per la sal. Ambdues coses juntes determinen la densitat de l'aigua de la mar.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Circulació termohalina