Cotelsat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Cotelsat (acrònim de Comercialización de Televisión por Satélite, S.A.) va ser una plataforma de televisió analògica de pagament espanyola per satèl·lit que emetia per Hispasat, gestionada per Sogecable que aportava la seva experiència en matèria de televisió de pagament.

La societat Cotelsat va néixer el 1994 amb un capital social de 1.000 milions de pessetes (a quatre parts de 25%) amb el suport de tots els canals generalistes del país (públics i privats), que van cedir els seus canals temàtics a l'operador. L'oferta es componia de 5 canals perquè el govern espanyol va concedir el 1992 a cada canal terrestre nacional una freqüència del satèl·lit Hispasat que comptava només amb 5 transponedors a banda Ku (satèl·lit de forta potència):

  • Canal Clásico (TVE): Canal cultural amb documentals, Òpera, teatre, pel·lícules o telefilms de TVE històrics o basats en la literatura espanyola (com per exemple El Quixot).
  • Telenoticias (Antena 3): Tot notícies hispà produït a Miami, centrat en l'actualitat llatinoamericana (participat per Antena 3 ).
  • Telesat 5 (Telecinco): Generalista amb reposicions de sèries de Telecinco i programes en plató dels seus inicis (1990/91/92...).

La seva efímera existència...[modifica]

L'escàs atractiu dels continguts i els horaris "reduïts" (excepte Telenoticias, els altres 4 canals no emetien tot el dia, només de 16.00/17.00 h fins a la matinada), van conduir al tancament de la plataforma al juny de 1995, que va acabar la seva aventura amb tan sols uns 4.000 abonats. Els canals de RTVE van continuar el seu camí en obert fins al naixement de Via Digital, plataforma en la qual es van integrar. La resta, excepte Cinemanía 2, van emetre en obert fins al seu abandonament, uns mesos després. Antena 3 va obtenir posteriorment l'autorització per utilitzar el seu canal per fer arribar, en digital i codificat, els programes de la seva aleshores nova filial "Cable Antena" als operadors de cable.

El fet que Sogecable, gestor logístic de la plataforma fos paral·lelament amo de Canal Satélite pot explicar la "suposada" poca cura d'aquest grup amb Cotelsat. Tesis reforçada per la voluntat (després d'aquesta aventura) d'Antena 3 de llançar en solitari la seva pròpia plataforma per satèl·lit.

Anècdotes[modifica]

  • Abans de la creació de Cotelsat, els canals emetien en obert (excepte Canal 31) i van tornar a emetre al tancament de la plataforma de pagament.
  • Abans de difondre Telenoticias, Antena 3 emetia per la seva freqüència el canal Antena 3 Satélite (amb una programació a base de telenovel·les, toros i la redifusió dels magazines i informatius del canal terrestre) i poc abans de l'abandonament del senyal va passar un bucle promocional dels canals de la seva aleshores nova filial Cable Antena (Cine Color, Cine de Siempre, Canal Fiesta...).
  • Abans de difondre Cinemanía 2, Sogecable emetia per la seva freqüència un canal codificat de cinema (Canal 31), també multiplexat sense estrenes, que mai va arribar a comercialitzar-se oficialment.