Crates de Mal·los

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personaCrates de Mal·los
Naixement Mallus
Floruit dècada del 160 aC
Ocupació filòsof i bibliotecari
Moviment estoïcisme
Modifica dades a Wikidata

Crates de Mal·los (Κράτης) fou un filòsof estoic grec fill de Timòcrates, natural de Mal·los (Mallus o Mallos) a Cilícia. Fou també un dels més destacats gramàtics del seu temps. Va viure en temps de Ptolemeu VI Filomètor (180-164 aC) i fou contemporani també d'Aristarc de Samotràcia. Se'l va conèixer pel renom de Κοιτικός.

Va donar suport a l'escola de Pèrgam i al sistema d'anomalia (ἀνωμαλία) contra l'escola d'Alexandria i el sistema d'analogia (ἀναλογία). Segons Varró el seu sistema gramatical va derivar de Crisip de Soli, que va deixar sis llibres (περὶ τῆς ἀνωμαλίας) amb les seves bases. De Mallus va anar a Tars i finalment va viure a Pèrgam sota patronatge d'Èumenes II de Pèrgam (197 aC-159 aC) i va fundar l'escola de gramàtica de Pèrgam i fou cap de la seva biblioteca.

El 157 aC fou enviat pel rei Àtal II de Pèrgam com ambaixador a Roma on va introduir l'estudi de la gramàtica. Es va trencar una cama i va interrompre els seus ensenyaments i la seva ambaixada i es va dedicar a les lectures gramaticals (ἀκροάσεις).

La seva obra principal és Διόρθωσις Ἰλιάδος καὶ Ὀδυσσείας, en nou llibres. Va escriure altres obres i comentaris sobre Hesíode, Eurípides i Homer.

Va realitzar un globus terraqüi del món habitat i deshabitat.