Escala de Kardaixov

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Escala de Kardaixov és un mètode proposat per l'astrofísic rus Nikolai Kardaixov per mesurar el grau d'evolució tecnològica d'una civilització; proposat l'any 1964. Té les tres categories següents, basades en la quantitat d'energia utilitzable que una civilització té a la seva disposició, que s'incrementen de manera exponencial:

  • Tipus I - Una civilització que és capaç d'aprofitar tota la potència disponible en un únic planeta, aproximadament 1016 W. La xifra pot ser bastant variable, la Terra té una potència disponible de 1,74×1017 W. La definició original de Kardaixov era de 4×1012 W (Kardaixov va definir originalment el Tipus I com "el nivell tecnològic proper al nivell present avui dia a la Terra", sent "avui dia" l'any 1964.
  • Tipus II - Una civilització que és capaç d'aprofitar tota la potència disponible en una única estrella, aproximadament 1026 W. De nou, la xifra pot ser variable; el Sol emet aproximadament 3,86×1026 W. La xifra que donava Kardaixov era de 4×1026 W.
  • Tipus III - Una civilització que és capaç d'aprofitar tota la potència disponible en una sola galàxia, aproximadament 1036 W. Aquesta xifra és extremadament variable, ja que les galàxies tenen un rang de grandàries molt ampli. La xifra original de Kardaixov va ser de 4×1037 W.

Totes aquestes civilitzacions són totalment hipotètiques avui dia, encara que l'escala és utilitzada pels investigadors del SETI, autors de ciència-ficció i futuristes com un marc de treball teòric.

Ús i exemples[modifica | modifica el codi]

La civilització humana està ara mateix en algun lloc molt per sota del Tipus I, ja que només és capaç d'aprofitar una fracció de l'energia disponible a la Terra. Així doncs, l'estat actual de la civilització humana ha estat denominat com a Tipus 0. Encara que els tipus intermedis no van ser exposats a la proposta original de Kardaixov, Carl Sagan va determinar que podrien ser fàcilment definits mitjançant la interpolació i l'extrapolació dels valors donats anteriorment. Sagan va calcular que el nivell actual de la civilització humana seria de 0,7, emprant com a valor de l'energia una aproximació a 10 TW i la següent fórmula:

K = \frac{\log_{10}{W}-6} {10}

essent K, el tipus de civilització de Kardaixov i W l'energia aprofitada en Watts.

Un possible mètode mitjançant el qual la Terra podria avançar fins al Tipus I és l'ús intensiu de la conversió del gradient tèrmic oceànic, aerogeneradors i energia maremotriu per extreure i aprofitar l'energia rebuda per l'oceà terrestre per part del Sol. Tot i això, no es coneix cap forma d'aprofitar tot el potencial energètic de la Terra sense cobrir la seva superfície completament amb estructures artificials. A mig i llarg termini, això és impossible a causa de l'actual estil de vida de la humanitat. De totes maneres, estem "aprofitant" la producció de la Terra a través de la nostra dependència dels serveis naturals, que podrien ser més eficients i sostenibles que el nostre model tecnològic actual en un futur. Si s'escull no substituir completament el model de servei natural per mitjans sintètics, encara es pot assolir el Tipus I assegurant que els ecosistemes de la Terra funcionin eficientment i al seu màxim rendiment. Una altra manera d'aconseguir el Tipus I seria no aprofitar tota l'energia de la Terra, si no sumar a aquesta les aportacions d'altres planetes del mateix Sistema Solar.

Una hipotètica civilització de tipus II podria emprar una esfera de Dyson o una altra estructura similar amb l'objectiu d'utilitzar tota l'emissió d'energia d'una estrella, o potser mitjans més exòtics, com alimentar un forat negre amb massa estel·lar per generar energia utilitzable. Una altra alternativa seria la d'ocupar un gran nombre de sistemes solars, absorbint una petita però insignificant fracció de l'emissió de cada estrella individual.

Una civilització de Tipus III podria utilitzar la mateixa tècnica aplicada a totes les estrelles d'una o més galàxies, o potser utilitzar altres mètodes encara no proposats.

Un exemple comú d'una civilització fictícia capaç d'assolir el tipus III és l'Imperi Galàctic que apareix a moltes obres de space opera. Aquestes civilitzacions utilitzen l'energia d'una forma massiva, generalment entre els Tipus II i III.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]