Escut de Líbia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Emblema del Consell Nacional de Transició libi (2011-2012)

Després de la caiguda del règim del coronel Gaddafi arran de la guerra civil del 2011, actualment Líbia no té escut oficial. Mentre que la Declaració Constitucional d'agost del 2011 defineix quina és la bandera de Líbia, no diu res sobre l'escut.

El Consell Nacional de Transició libi (2011-2012) va fer servir un emblema rodó per certificar els documents oficials, on es representava una lluna creixent i una estrella, amb els colors de la bandera líbia (vermell, negre i verd), i unes inscripcions amb els noms del Consell: المجلس الوطني الانتقالي (al-Majlis al-Waṭanī al-Intiqālī, 'Consell Nacional de Transició') i de l'Estat: ‏ليبيا (Lībiyā, 'Líbia'), en àrab, i en anglès (National Transitional CouncilLibya).

Més endavant, el Congrés Nacional General (2012-2014), la primera legislatura líbia, va usar un altre emblema rodó amb una lluna creixent i una estrella voltades pel nom del Congrés, escrit en àrab i en anglès. S'utilitzava per certificar els documents i les lleis.

Escuts històrics[modifica | modifica el codi]

Anteriorment, fins a la caiguda del règim gaddafista, l'escut de la Gran Jamahiriya Popular Socialista Àrab Líbia era l'anomenat Falcó de Quraix, d'or, l'emblema de la tribu del profeta Mahoma. Aquest falcó sostenia sobre el pit un escut amb els colors de la bandera nacional d'aleshores, amb el camper de sinople. El color verd al·ludia al de la capa que utilitzava el Profeta i, també, a la Revolució Verda de Gaddafi. Amb les urpes, el falcó sostenia una cinta d'or on figurava una inscripció en àrab: اتحاد الجمهوريات العربية (Ittiħād al-Jumhūriyyāt al-`Arabiyya, 'Unió de les Repúbliques Àrabs').

Si bé no era exactament el mateix, ja que el falcó mirava cap a la destra en comptes de fer-ho cap a la sinistra com en l'escut immediatament precedent, és similar al que es va fer servir quan el país formava part de la Unió de les Repúbliques Àrabs. L'escut de la Jamahiriya es va adoptar quan es va extingir la Federació el 1977.

Prèviament, la República Àrab de Líbia havia tingut un escut amb la representació de l'Àguila de Saladí, símbol panàrab present també a Egipte, el Iemen i l'Iraq, i abans a Síria. De 1951 a 1969, el Regne de Líbia tenia un escut on figurava la mitja lluna i l'estrella de cinc puntes, símbol tradicional de la Cirenaica.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escut de Líbia Modifica l'enllaç a Wikidata