Guaram II: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot elimina la paraula 'Plantilla' de les plantilles
m Robot treu enllaç igual al text enllaçat
Línia 2: Línia 2:


== Biografia ==
== Biografia ==
Segons Cyril Toumanoff, Guaram II, fils de [[Esteve I d'Ibèria|Stephanos I d'Ibèria]] (mort l'any [[627]]), era el príncep hereditari (''eristavi'') de Javakètia-Calarzene on va succeir al seu pare. Va rebre el títol de [[Curopalat de Kartli|príncep-primat d'Ibèria]] després de la mort del seu predecessor en el càrrec, [[Adarnases II d'Ibèria]] de la dinastia rival anomenada dels « [[cosròides]] », com a vassall del [[Califa|Califa.]]
Segons Cyril Toumanoff, Guaram II, fils de [[Esteve I d'Ibèria|Stephanos I d'Ibèria]] (mort l'any [[627]]), era el príncep hereditari (''eristavi'') de Javakètia-Calarzene on va succeir al seu pare. Va rebre el títol de [[Curopalat de Kartli|príncep-primat d'Ibèria]] després de la mort del seu predecessor en el càrrec, [[Adarnases II d'Ibèria]] de la dinastia rival anomenada dels « [[cosròides]] », com a vassall del [[Califa]].


Vers el [[689]], després d'una campanya victoriosa dels exèrcits bizantins contra les tropes del [[Califa]], es va reconèixer vassall de l'emperador Justinià II que li va conferir el títol de [[curopalata]].
Vers el [[689]], després d'una campanya victoriosa dels exèrcits bizantins contra les tropes del [[Califa]], es va reconèixer vassall de l'emperador Justinià II que li va conferir el títol de [[curopalata]].

Revisió del 13:27, 2 gen 2016

Guaram II d'Ibèria (en georgià : გუარამ II) fou un príncep-primat d'Ibèria de la dinastia dita « guaràmides », que va regnar del 684/685 al 693 segons la cronologia rectificada de Cyril Toumanoff.

Biografia

Segons Cyril Toumanoff, Guaram II, fils de Stephanos I d'Ibèria (mort l'any 627), era el príncep hereditari (eristavi) de Javakètia-Calarzene on va succeir al seu pare. Va rebre el títol de príncep-primat d'Ibèria després de la mort del seu predecessor en el càrrec, Adarnases II d'Ibèria de la dinastia rival anomenada dels « cosròides », com a vassall del Califa.

Vers el 689, després d'una campanya victoriosa dels exèrcits bizantins contra les tropes del Califa, es va reconèixer vassall de l'emperador Justinià II que li va conferir el títol de curopalata.

A la seva mort cap el 693, va tenir com a successor a Guaram III d'Ibèria, que sembla ser amb molta probabilitat el seu nét.  És a aquesta època que els àrabs van instaurar de nou la seva autoritat al Caucas i van instal·lar un virrei o governador (wali) a Dwin.

Hipòtesi

En una obra recent, Stephen H.Rapp formula un altra hipòtesi sobre l'origen d'aquest príncep amb la finalitat de posar en coherència la genealogia d'aquest amb la inscripció que figura a la placa exterior de l'església de la Santa Creu de Mtskheta.[1] Guaram II seria el fill del príncep-primat Stephanos II d'Ibèria (637/642-650), i aquest al seu torn el fill del hypatos Adarnases I d'Ibèria (627/637-642) del qual la successió hauria estat assegurada pel seu oncle el hypatos Demetri (637/642), el germà del « patrici » Stephanos I d'Ibèria (590-627), que hauria estat breument príncep després del seu nebot .[2]

Notes i referències

  1. Aquesta hipòtesis va parcialment en contra dels treballs ara ja considerats clàssics de Cyril Toumanoff.
  2. (anglès) Stephen H. Rapp Studies in Medieval Georgian Historiography.

Bibliografia

  • Cyrille Toumanoff, Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle : Tables généalogiques et chronologiques, Rome,‎ , p. 382-383 et 533.
  • (anglès) Stephen H. Rapp Studies in Medieval Georgian Historiography. Early Texts and Eurassian Contexts, Peeters Publishers, 2003 ISBN 9042913185.
  • Christian Settipani, Continuité des élites à Byzance durant les siècles obscurs. Les princes caucasiens et l'Empire du VIe au IXe siècle, Paris, de Boccard,‎ , 634 p. (ISBN 978-2-7018-0226-8), p. 422-427.