Espuri Postumi Albí (cònsol 110 aC): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: estava tant desorganitzat > estava tan desorganitzat
m Robot: reemplaçament automàtic de text (- aC + aC)
Línia 1: Línia 1:
'''Espuri Postumi Sp. F. Sp. N. Albí''' (''Spurius Postumius Sp. F. Sp. N. Albinus'') fou fill d'[[Espuri Postumi Albí Magne]]. Fou cònsol el [[110 aC]] i va rebre la [[Numídia (província romana)|província de Numídia]] per dirigir la [[Guerra de Jugurta|guerra contra Jugurta]].<ref>Biblioteca electrònica del NARPAN, [http://www.narpan.net/ben/indexjugurta.htm El Iugurta català del segle XIV] Edició de Montserrat Lluch Juncosa</ref>
'''Espuri Postumi Sp. F. Sp. N. Albí''' (''Spurius Postumius Sp. F. Sp. N. Albinus'') fou fill d'[[Espuri Postumi Albí Magne]]. Fou cònsol el [[110 aC]] i va rebre la [[Numídia (província romana)|província de Numídia]] per dirigir la [[Guerra de Jugurta|guerra contra Jugurta]].<ref>Biblioteca electrònica del NARPAN, [http://www.narpan.net/ben/indexjugurta.htm El Iugurta català del segle XIV] Edició de Montserrat Lluch Juncosa</ref>
Encara que va fer molts preparatius en arribar a la província no va prendre cap decisió i va esperar la promesa rendició del rei númida, que mai va arribar. Es va suposar que la inactivitat fou intencionada i que havia estat comprat per Jugurta. ''Albinus'' va deixar la província i va deixar el comandament al seu germà [[Aule Postumi Albí (propretor)|Aule Postumi Albí]] que fou derrotat per Jugurta. Espuri Postumi va retornar, però l'exèrcit estava tan desorganitzat que no va poder fer res i va entregar el comandament al cònsol [[Quint Cecili Metel Numídic|Metel]] el [[109 aC]]. La [[Lex Mamilia de senatoribus |llei Mamília]], que condemnava a tots els que fossin culpables de traïdoria en favor de Jugurta, el va afectar i fou condemnat en virtut d'aquesta llei.
Encara que va fer molts preparatius en arribar a la província no va prendre cap decisió i va esperar la promesa rendició del rei númida, que mai va arribar. Es va suposar que la inactivitat fou intencionada i que havia estat comprat per Jugurta. ''Albinus'' va deixar la província i va deixar el comandament al seu germà [[Aule Postumi Albí (propretor)|Aule Postumi Albí]] que fou derrotat per Jugurta. Espuri Postumi va retornar, però l'exèrcit estava tan desorganitzat que no va poder fer res i va entregar el comandament al cònsol [[Quint Cecili Metel Numídic|Metel]] el [[109 aC]]. La [[Lex Mamilia de senatoribus |llei Mamília]], que condemnava a tots els que fossin culpables de traïdoria en favor de Jugurta, el va afectar i fou condemnat en virtut d'aquesta llei.


==Referències==
==Referències==
<references />
<references />


{{Cònsols romans (125–101 aC)}}
{{Cònsols romans (125–101 aC)}}


{{ORDENA:Postumi Albi SFSN, Espuri}}
{{ORDENA:Postumi Albi SFSN, Espuri}}
[[Categoria:Gens Postúmia|Gens Postúmia]]
[[Categoria:Gens Postúmia|Gens Postúmia]]
[[Categoria:Cònsols romans de la dècada del 100 aC]]
[[Categoria:Cònsols romans de la dècada del 100 aC]]
[[Categoria:Governadors romans d'Àfrica]]
[[Categoria:Governadors romans d'Àfrica]]

Revisió del 13:17, 8 jul 2016

Espuri Postumi Sp. F. Sp. N. Albí (Spurius Postumius Sp. F. Sp. N. Albinus) fou fill d'Espuri Postumi Albí Magne. Fou cònsol el 110 aC i va rebre la província de Numídia per dirigir la guerra contra Jugurta.[1] Encara que va fer molts preparatius en arribar a la província no va prendre cap decisió i va esperar la promesa rendició del rei númida, que mai va arribar. Es va suposar que la inactivitat fou intencionada i que havia estat comprat per Jugurta. Albinus va deixar la província i va deixar el comandament al seu germà Aule Postumi Albí que fou derrotat per Jugurta. Espuri Postumi va retornar, però l'exèrcit estava tan desorganitzat que no va poder fer res i va entregar el comandament al cònsol Metel el 109 aC. La llei Mamília, que condemnava a tots els que fossin culpables de traïdoria en favor de Jugurta, el va afectar i fou condemnat en virtut d'aquesta llei.

Referències

  1. Biblioteca electrònica del NARPAN, El Iugurta català del segle XIV Edició de Montserrat Lluch Juncosa