Vés al contingut

Victor Serge: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula persona
{{Infotaula persona
| nom = Victor Serge
| fills = Vlady Kibàltxitx i Jeanne Kibàltxitx
| imatge = Victor serge.jpg
| mida_imatge = 200px
| peu = Victor Serge
| data_naixement = 30 de desembre de 1890
| lloc_naixement = [[Brussel·les]]
| data_defuncio = 17 de novembre de 1942
| lloc_defuncio = [[Ciutat de Mèxic]]
| nacionalitat = Imperi rus.
| ocupacio = [[escriptor]] i [[revolucionari]]
| fills = Vlady Kibálchich i Jeanne Kibálchich
}}
}}
'''Víktor Lvóvitx Kibàltxitx''', més conegut com a '''Victor Serge''',<ref name="GEC">{{GEC|0061938}}</ref> ([[Brussel·les]], [[30 de desembre]] de [[1890]] - [[Ciutat de Mèxic]], [[17 de novembre]] de [[1947]]) fou un intel·lectual comunista. Els seus pares eren [[naródnik]]i exiliats a [[Brussel·les]]. Militant anarquista, la revolució d'octubre el va dur al [[comunisme]]. El febrer del 1919 arribà a Petrograd i s'uní al Partit Comunista Bolxevic. Treballà a la [[Komintern]] com a periodista, editor i traductor. Representant de la Komintern a [[Alemanya]], treballà en la insurrecció fallida de tardor del 1923. Aquella experiència el dugué als rengles de l'Oposició d'Esquerres, de la qual fou figura cabadal a [[Leningrad]]. El 1928 fou expulsat del partit i empresonat, però després fou alliberat. Es guanyà aleshores la vida amb novel·les, la majoria de les quals es publicaven a [[França]]. El 1933 fou arrestat i deportat. L'abril del 1936, després d'una campanya internacional, fou expulsat de la [[Unió Soviètica]]. Aleshores renovà el contacte amb [[Lev Trotski]], però aviat trencaren. Tot i així, col·laborà amb [[Narcís Molins i Fàbregas]] en la defensa del [[Partit Obrer d'Unificació Marxista]] (POUM). El 1940 fugí de París, poc abans de la caiguda de la ciutat a mans [[nazi]]s, i es desplaçà a [[Mèxic]].

'''Victor Serge''' ([[Brussel·les]], [[1890]] - [[Mèxic]], [[1947]]) nascut com a Víktor Lvóvitx Kibàltxitx, fou un intel·lectual comunista. Els seus pares eren [[naródnik]]i exiliats a [[Brussel·les]]. Militant anarquista, la revolució d'octubre el va dur al [[comunisme]]. El febrer del 1919 arribà a Petrograd i s'uní al Partit Comunista Bolxevic. Treballà a la [[Komintern]] com a periodista, editor i traductor. Representant de la Komintern a [[Alemanya]], treballà en la insurrecció fallida de tardor del 1923. Aquella experiència el dugué als rengles de l'Oposició d'Esquerres, de la qual fou figura cabadal a [[Leningrad]]. El 1928 fou expulsat del partit i empresonat, però després fou alliberat. Es guanyà aleshores la vida amb novel·les, la majoria de les quals es publicaven a [[França]]. El 1933 fou arrestat i deportat. L'abril del 1936, després d'una campanya internacional, fou expulsat de la [[Unió Soviètica]]. Aleshores renovà el contacte amb [[Lev Trotski]], però aviat trencaren. Tot i així, col·laborà amb [[Narcís Molins i Fàbregas]] en la defensa del [[Partit Obrer d'Unificació Marxista|Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM)]]. El 1940 fugí de París, poc abans de la caiguda de la ciutat a mans [[nazi]]s, i es desplaçà a [[Mèxic]].


== Obres ==
== Obres ==
Línia 21: Línia 10:
== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
*[[Il·legalisme]]
*[[Il·legalisme]]

== Referències ==
{{commonscat}}
{{commonscat}}
{{referències}}



{{Autoritat}}
{{Autoritat}}
{{ORDENA:Serge, Victor}}
[[Categoria:Belgues]]
[[Categoria:Persones de Brussel·les]]
[[Categoria:Comunistes d'esquerra]]
[[Categoria:Comunistes d'esquerra]]
[[Categoria:Comunistes europeus|Serge]]
[[Categoria:Comunistes europeus]]
[[Categoria:Komintern|Serge]]
[[Categoria:Komintern]]
[[Categoria:Revolució Russa|Serge]]
[[Categoria:Revolució Russa]]

Revisió del 22:53, 18 des 2016

Plantilla:Infotaula personaVictor Serge

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ru) Ви́ктор Льво́вич Киба́льчич Modifica el valor a Wikidata
30 desembre 1890 Modifica el valor a Wikidata
Brussel·les (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 novembre 1947 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
Ciutat de Mèxic Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballActivitat literària, acció política, periodisme i activitat traductora Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciótraductor, polític, revolucionari, escriptor, periodista, anarquista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorL’Anarchie (en) Tradueix
Les Temps nouveaux (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica
Partit Obrer d'Unificació Marxista Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaVictor Serge
Rétif Modifica el valor a Wikidata
Obra
Localització dels arxius
Família
CònjugeLyuba Kibalchich
Laurette Séjourné Modifica el valor a Wikidata
ParellaRirette Maîtrejean Modifica el valor a Wikidata
FillsVlady Kibàltxitx i Jeanne Kibàltxitx Modifica el valor a Wikidata
Signatura Modifica el valor a Wikidata

Víktor Lvóvitx Kibàltxitx, més conegut com a Victor Serge,[1] (Brussel·les, 30 de desembre de 1890 - Ciutat de Mèxic, 17 de novembre de 1947) fou un intel·lectual comunista. Els seus pares eren naródniki exiliats a Brussel·les. Militant anarquista, la revolució d'octubre el va dur al comunisme. El febrer del 1919 arribà a Petrograd i s'uní al Partit Comunista Bolxevic. Treballà a la Komintern com a periodista, editor i traductor. Representant de la Komintern a Alemanya, treballà en la insurrecció fallida de tardor del 1923. Aquella experiència el dugué als rengles de l'Oposició d'Esquerres, de la qual fou figura cabadal a Leningrad. El 1928 fou expulsat del partit i empresonat, però després fou alliberat. Es guanyà aleshores la vida amb novel·les, la majoria de les quals es publicaven a França. El 1933 fou arrestat i deportat. L'abril del 1936, després d'una campanya internacional, fou expulsat de la Unió Soviètica. Aleshores renovà el contacte amb Lev Trotski, però aviat trencaren. Tot i així, col·laborà amb Narcís Molins i Fàbregas en la defensa del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM). El 1940 fugí de París, poc abans de la caiguda de la ciutat a mans nazis, i es desplaçà a Mèxic.

Obres

  • S'il est Minuit dans le Siècle (1939), novel·la
  • L'An I de la Révolution russe (1928), assaig

Vegeu també

Referències