Audiència (mitjans de comunicació): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Trec la foto que és contradictòria amb el contingut de l'article + reformulo el concepte de "share" (trec plantilla "expert") + plantilles "FR" i "segona lectura"
Línia 1: Línia 1:
{{FR|data=maig de 2018}}
[[Fitxer:World Economic Forum.jpg|thumb|Audència en una conferència econòmica]]
{{segona llegida|data=maig de 2018}}
L''''audiència''' dels mitjans de comunicació, és la quantitat de persones que segueixen un mitjà de comunicació, sigui aquest una [[televisió]], [[ràdio]] o, cada cop més, una [[pàgina web]].<ref>{{GEC|0268848|audiència}}</ref> Es mesura amb les '''quotes d'audiència''', que representen els percentatges de consum d'un mitjà determinat en relació amb el consum total de tota la demanda.
L''''audiència''' dels mitjans de comunicació, és la quantitat de persones que segueixen un mitjà de comunicació, sigui aquest una [[televisió]], [[ràdio]] o, cada cop més, una [[pàgina web]].<ref>{{GEC|0268848|audiència}}</ref> Es mesura amb les '''quotes d'audiència''', que representen els percentatges de consum d'un mitjà determinat en relació amb el consum total de tota la demanda.


Hi ha dos conceptes sobre la dimensió relativa de l'audiència dels mitjans audiovisuals, en particular la televisió, que se solen aplicar de manera confusa, especialment quan s'utilitzen traduïts de l'anglès. El '''''share''''' o '''quota de pantalla''' és una xifra que indica el percentatge de llars o espectadors que estan veient un programa o cadena de televisió respecte del total que, en aquell moment, tenen encès el seu televisor.<ref>{{ref-web|url=http://www.nielsenmedia.com/glossary/terms/S/S.html#Share_(of_Audience)|consulta=18 maig 2018|títol=Glossary. "Share (of Audience)"|editor=The Nielsen Company|llengua=anglès}}</ref> El '''''rating''''' o '''índex d'audiència''' indica el percentatge de llars o espectadors amb la televisió encesa en un canal, programa, dia i hora específics respecte del total de possibles televidents, tinguin l'aparell encès o apagat.<ref>{{ref-web |url=http://www.nielsenmedia.com/glossary/terms/R/R.html#Rating|consulta=18 maig 2018|títol=Glossary. "Rating"|editor=The Nielsen Company|llengua=anglès}}</ref> En tots dos casos l'àmbit de referència pot ser, cosa més habitual, un espai geogràfic determinat, però també un segment demogràfic, com ara una franja d'edat, o altres poblacions.<ref>{{ref-web|url=https://www.fundeu.es/recomendacion/rating-es-indice-de-audiencia-y-share-cuota-de-pantalla-1043/|consulta=18 maig 2018|títol=rating es 'índice de audiencia' y share, 'cuota de pantalla'|editor=FUNDEU|data=22 novembre 2011|llengua=castellà}}</ref>{{efn|L'expressió «''en relació amb el total d'audiència''», utilitzada tant pel [[DIEC]] al definir "índex d'audiència" com pel [[TERMCAT]] al definir "quota" en l'àrea de comunicació i audiovisuals, resulta ambigua.}} El ''rating'' sempre serà més baix que el ''share'' en aplicar-se sobre una població de referència major. Aquests percentatges també es poden agrupar, ja sigui per a retransmissions que fan diverses cadenes, per a programes emesos alhora en diversos canals d'una cadena, etcètera.      
El '''''share''''' és el nombre d'aparells receptors que estan encesos en un moment determinat del dia. Per tant, el share indica el total d'audiència que es reparteixen totes les cadenes en un moment determinat i la quota d'audiència indica la part de ''share'' que cada cadena aconsegueix. Hi sol haver confusió entre els conceptes de ''share'' i quota d'audiència i de vegades s'utilitza ''share'' com a equivalent de la quota, equivalència que no és certa. De vegades es presenten resultats de ''share'' acumulat, que responen a la mitjana del ''share'' en diferents hores del dia. Cal no confondre aquesta mesura, que indica la cadena que ha estat amb més claredat líder d'audiència en diferents moments del dia, de les audiències acumulades, que indiquen quina és la cadena més vista sumant el nombre de persones que han vist una cadena en un temps determinat. Si s'acumulen audiències molt superiors en les [[Horari de màxima audiència|hores puntes]] es pot ser líder d'audiència acumulada i no ser-ho del ''share''.


== Sistemes de mesura ==
== Sistemes de mesura ==
Línia 25: Línia 26:


TruMedia, Quividi, i CognoVision proporcionen dades d'audiència en temps real, incloent-hi mida, amplitud d'atenció i demografia, fent servir tecnologia d'[[analítica]] de [[vídeo]] per detectar automàticament, seguir i classificar espectadors que miren emissions digitals.
TruMedia, Quividi, i CognoVision proporcionen dades d'audiència en temps real, incloent-hi mida, amplitud d'atenció i demografia, fent servir tecnologia d'[[analítica]] de [[vídeo]] per detectar automàticament, seguir i classificar espectadors que miren emissions digitals.

== Notes ==
{{Notes}}

== Referències ==
{{referències}}


== Vegeu també ==
== Vegeu també ==
* [[Telebrossa]]
* [[Telebrossa]]
* [[Espectador]]
* [[Espectador]]

== Referències ==
<references />


== Enllaços externs ==
== Enllaços externs ==
* [http://www.fundacc.org/ Baròmetre de la comunicació i la cultura]: audiències a Catalunya, el País Valencià i Illes Balears.
* [http://www.fundacc.org/ Baròmetre de la comunicació i la cultura]: audiències a Catalunya, el País Valencià i Illes Balears.


{{expert|data=2013}}
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}



Revisió del 23:40, 18 maig 2018

L'audiència dels mitjans de comunicació, és la quantitat de persones que segueixen un mitjà de comunicació, sigui aquest una televisió, ràdio o, cada cop més, una pàgina web.[1] Es mesura amb les quotes d'audiència, que representen els percentatges de consum d'un mitjà determinat en relació amb el consum total de tota la demanda.

Hi ha dos conceptes sobre la dimensió relativa de l'audiència dels mitjans audiovisuals, en particular la televisió, que se solen aplicar de manera confusa, especialment quan s'utilitzen traduïts de l'anglès. El share o quota de pantalla és una xifra que indica el percentatge de llars o espectadors que estan veient un programa o cadena de televisió respecte del total que, en aquell moment, tenen encès el seu televisor.[2] El rating o índex d'audiència indica el percentatge de llars o espectadors amb la televisió encesa en un canal, programa, dia i hora específics respecte del total de possibles televidents, tinguin l'aparell encès o apagat.[3] En tots dos casos l'àmbit de referència pot ser, cosa més habitual, un espai geogràfic determinat, però també un segment demogràfic, com ara una franja d'edat, o altres poblacions.[4][a] El rating sempre serà més baix que el share en aplicar-se sobre una població de referència major. Aquests percentatges també es poden agrupar, ja sigui per a retransmissions que fan diverses cadenes, per a programes emesos alhora en diversos canals d'una cadena, etcètera.      

Sistemes de mesura

El càlcul d'Audiència mesura quanta gent són en una audiència, normalment en relació amb una ràdio (oients) i televisió (teleespectadors), però també en relació amb la premsa i revistes (lectors) i, cada vegada més, el tràfic web sobre llocs web (visites). A vegades, el terme es fa servir per definir els sistemes que tant emissors com publicistes fan servir per determinar qui està escoltant més que quants hi ha escoltant. Aquest significat més ample també s'anomena investigació d'audiència.

En els mesuraments se solen tenir en compte paràmetres com ara el màxim i el mínim de quota d'audiència de cada programa, la fidelitat de l'audiència (temps que miren la cadena) o les quotes d'audiència de les cadenes durant un període determinat (com ara un dia, un mes o un any). Una forma de mesurar les audiències és mitjançant l'audímetre.

Els càlculs són descompostos pels mitjans de comunicació, corresponent la major part a l'anàlisi que correspon a les àrees metropolitanes, tant grans com petites.

Mètodes

Diaris

Els diaris van ser el primer i fins fa poc l'únic mètode d'enregistrament d'informació. Tanmateix, eren propensos a equivocacions i a la subjectivitat, això com depenien de la falta de memòria.

Electrònic

La tecnologia s'ha fet servir per seguir escoltant i veient costums. El Portable People Meter d'Arbitron fa servir un micròfon per enregistrar tons subaudibles arrelats en les emissions per un codificador a cada estació o xarxa. S'ha fet servir fins i tot per seguir ràdios locals.[5]

Programari

Hi ha certes aplicacions de programari que es desenvolupen per controlar operadors de Televisió per cable amb plena funcionalitat de càlcul d'espectador passiva i permissiva, per controlar els índexs de canal de televisió. El sistema segueix totes les vegades que el canal és canviat i ho enregistra consegüentment. Permet què s'estava veient i a quin canal canvia l'espectador. Aquesta informació permet als operadors, als radioemissors i als mitjans publicitaris controlar els costums d'ús de l'audiència de televisió.

Nous mitjans de comunicació

L'empresa Nielsen-NetRatings mesura Internet i les audiències de mitjans de comunicació digitals, a través d'un telèfon i d'enquestes d'internet. BuzzMetrics analitza els continguts generats pels usuaris. D'altres companyies que recullen informació sobre usos d'internet inclouen comscore i Hitwise, que mesuren clics en pàgines d'Internet. Les companyies com Visible Measures se centren a mesurar tipus específics de mitjans de comunicació, en termes de Mesures Visibles, analitzant el consum de vídeo en línia.

TruMedia, Quividi, i CognoVision proporcionen dades d'audiència en temps real, incloent-hi mida, amplitud d'atenció i demografia, fent servir tecnologia d'analítica de vídeo per detectar automàticament, seguir i classificar espectadors que miren emissions digitals.

Notes

  1. L'expressió «en relació amb el total d'audiència», utilitzada tant pel DIEC al definir "índex d'audiència" com pel TERMCAT al definir "quota" en l'àrea de comunicació i audiovisuals, resulta ambigua.

Referències

  1. «Audiència (mitjans de comunicació)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Glossary. "Share (of Audience)"» (en anglès). The Nielsen Company. [Consulta: 18 maig 2018].
  3. «Glossary. "Rating"» (en anglès). The Nielsen Company. [Consulta: 18 maig 2018].
  4. «rating es 'índice de audiencia' y share, 'cuota de pantalla'» (en castellà). FUNDEU, 22-11-2011. [Consulta: 18 maig 2018].
  5. Plunkett, Jack W. Plunkett's Entertainment and Media Industry Almanac 2009 (en anglès). Plunkett Research, Ltd., 2009. ISBN 1593924712. 

Vegeu també

Enllaços externs