Vés al contingut

Ressonància magnètica nuclear: diferència entre les revisions

m
Diacrítics
m (Manteniment de plantilles)
m (Diacrítics)
# Un [[camp electromagnètic]] d'una [[freqüència]] determinada.
 
La mesura de la [[radiació]] absorbida i emesa pels nuclis atòmics dónadona informació valuosa sobre les seves propietats [[magnetisme|magnètiques]]. L'RMN es pot utilitzar només amb nuclis amb [[moment magnètic]] diferent de zero. Això vol dir àtoms amb un nombre senar de protons i neutrons, com ara <sup>1</sup>[[hidrogen|H]], <sup>2</sup>[[deuteri|H]], <sup>13</sup>[[carboni|C]], <sup>15</sup>[[nitrogen|N]], <sup>31</sup>[[fòsfor|P]], <sup>19</sup>[[fluor|F]]. El moment magnètic d'aquests àtoms està quantitzat i pot prendre una sèrie de valors determinats. El camp magnètic extern fa que hi hagi petites diferències energètiques entre aquests estats. Si el camp electromagnètic té la freqüència adequada, un nucli pot absorbir un [[fotó]] i passar a un estat d'energia més elevat; quan aquest nucli es relaxa, també emet un fotó.
 
L'RMN s'utilitza com a eina [[espectroscòpia|espectroscòpica]] per a obtenir dades físiques i químiques de compostos químics. En la pràctica, la RMN sobre àtoms d'hidrogen o de carboni és la que té més rellevància, ja que aquests àtoms es troben presents en la majoria de molècules, si més no en les [[matèria orgànica|orgàniques]] (tot i que el <sup>13</sup>C no és l'[[isòtop]] més abundant, sol haver-n'hi una proporció prou elevada en qualsevol mostra). El principi bàsic és que, si bé les propietats magnètiques de cada àtom depenen principalment de la composició del seu nucli (nombre de protons i de neutrons), l'ambient al voltant d'aquest àtom també hi té un efecte (apantallament electrònic i acoblament d'espín). Això fa possible que cada àtom (o grup d'àtoms equivalents) en una molècula doni un senyal diferent en l'espectre RMN.
Purcell havia treballat en el desenvolupament del [[radar]] durant la [[Segona Guerra Mundial|Segona Guerra mundial]] al laboratori de radiació del [[Massachusetts Institute of Technology]]. La seva recerca durant aquest projecte sobre la producció i la detecció d'ones de [[ràdio freqüència]] (RF) i en l'absorció d'aquestes ones per la matèria varen ser el fonament del descobriment de la RMN per Rabi.
 
Rabi, Bloch i Purcell varen observar que els nuclis atòmics magnètics, com <sup>1</sup>[[hidrogen|H]] i <sup>31</sup>[[fòsfor|P]], podien absorbir energia en RF quan es posaven dins un camp magnètic i quan la RF era d'una freqüència específica per a cada tipus de nucli. Quan aquesta absorció ocorre, es diu que el nucli està en ''ressonància''. Nuclis atòmics diferents dins una molècula ressonen a (ràdio) freqüències diferents per la mateixa intensitat de camp magnètic. L'observació d'aquestes freqüències ressonants magnètiques dels nuclis presents a la molècula dónadona informació sobre la química i l'estructura de la molècula.
 
El desenvolupament de la RMN com a tècnica de la [[química analítica]] i la [[bioquímica]] és semblant al desenvolupament de la tecnologia electromagnètica i [[electrònica]] avançada i la seva introducció en l'ús civil.
2.793.514

modificacions