Diferència entre revisions de la pàgina «Estrogen»

Salta a la navegació Salta a la cerca
72 bytes afegits ,  fa 9 anys
cap resum d'edició
m (Robot afegeix: hu:Ösztrogén)
[[Fitxer:Estriol v2.png|thumb|[[Estriol]], un tipus d'estrogen natural.]]
 
Els '''estrògens''', de vegades popularment anomenades ''hormones femenines'', són un tipus d'[[hormona|hormones]] esteroideesesteroïdals la funció general de les quals és la diferenciació sexual [[femenina]]. Els estrògens és una denominació comú que s'utilitza per a substàncies que funcionen com a [[hormones sexuals femenines]]. Els estrògens naturals més comuns són: [[estrona]], [[estradiol]] i [[estriol]]. Aquests actuen amb divers grups cel•lulars de l’organisme, especialment amb aquells que estan relacionats amb l’activitat sexual però també interactuen amb el [[cervell]] i estan implicats en [[funcions endocrines]] i [[neurotransmissor]]es.
 
== Caracterització bioquímica ==
Una de les cinc categories d'hormones esteroideesesteroïdals són els estrògens. Com les altres categories ([[progestina]], [[glucocorticoide]]s, [[mineralocorticoide]]s i [[androgen|andrògens]]), els estrògens són derivats del [[colesterol]] i, per tant, contenen una estructura de quatre anells del nucli del colesterol.<ref name="Werner">Werner Müller Esterl. (2008) Bioquímica: Fundamentos para Medicina y Ciencias de la Vida. Editorial Reverté. ISBN: 978-84-291-7393-2</ref>
 
En la seva funció endocrina, els estrògens travessen la membrana cel•lular per a arribar al nucli, on s’encarreguen de l’activació o desactivació de determinats gens, regulant la síntesi de proteïnes. Per activar i desactivar els gens s’uneixen a proteïnes que són receptors solubles i molt específics. Els receptors dels estrògens són membres d’una família de proteïnes que actuen com a receptors d’una gran varietat de molècules hidrofòbiques, incloent les altres hormones esteroideesesteroïdals, tiroideestiroïdals i retinoidesretinoïdals. Encara que els principals compartiments productors d’esteroides dels ovaris (cèl•lules de la granulosa, de la teca, de l’estroma i del cos luti) tenen tots els sistemes enzimàtics requerits per a la síntesi de múltiples esteroides, són les cèl•lules de la granulosa les principals secretores d’estrògens.
 
== Estructura ==
Totes les hormones esteroideesesteroïdals contenen l’estructura de quatre anells del nucli de colesterol, tal i com hem esmentat anteriorment. Els anells es designen amb les lletres A, B, C i D. Donat que les hormones esteroideesesteroïdals són efectives només a concentracions molt baixes, es sintetitzen a l’organisme a concentracions petites. La seva síntesi consumeix relativament poc colesterol i requereix l’eliminació d’algun o tots els carbonis de la cadena lateral al carboni 17 de l’anell D del colesterol. Aquesta eliminació té lloc a les mitocòndries dels teixits que produeixen esteroides i implica l’hidroxilacióla hidroxilació de dos carbonis adjacents de la cadena lateral (C20 i C22), seguida del trencament de l’enllaç entre ells. Totes les reaccions d’hidroxilació i oxigenació de la biosíntesi d’esteroides estan catalitzades per oxidases de funció mixta. Aquestes necessiten la presència de NADPH, de O2 i del citocrom mitocondrial P-450 monooxigenasa per a realitzar la seva tasca.
 
<center>
 
== Síntesi ==
Els estrògens es produeixen a l’organisme via altres [[andrògenandrogen|andrògens]]s que es transformen amb l’ajut d’[[enzim]]s. L’estradiol prové de la [[testosterona]], mentre que l’estrona prové de l’[[androstenodina]].<ref name="Werner"></ref> Ambdues transformacions poden ocórrer gràcies a l’[[aromatasa]], un enzim que forma part de la superfamília del [[citocromo P450|citocrom P450]].
 
Els estrògens es sintetitzen principalment als ovaris i a la placenta, però existeixen alguns estrògens que es produeixen en menors quantitats al fetge, a l’escorça suprarenal i als pits. Els estrògens estradiol, estriol i estrona es troben en plasma que s’uneix principalment a l’albúmina, a banda de què l’estradiol també s’uneix a globulina transportadora d’hormones sexuals (SHBG). Al fetge es redueix l’activitat de l’estrona i de l’estradiol perquè es transformen en estriol que després es modifica, es fa soluble en aigua i es segrega a través de la bilis o l’orina.
 
== Hormones sexuals femenines==
Els estrògens, com a hormones sexuals femenines, tenen una important funció a la pubertat, periode on es fa la diferenciació sexual, i al periodeperíode fèrtil de les dones regulant el cicle menstrual i, quan s'escau, el periode d'embaràs, part i postpart. Amb la menopàusiamenopausa, aquestes hormones deixen de tenir una funció important a la reproducció, per això els seus nivells baixen.
 
=== Pubertat ===
 
== Malalties relacionades amb els estrògens ==
Existeixen certes afeccions hepàtiques que deriven a una capacitat reduïda de la inactivació i del catabolisme dels estrògens, fet que pot contribuir a un excés d’estrògens, situació no desitjable per a l’organisme. Se sap que els estrògens tenen cert efecte preventiu de les malalties cardiovasculars.<ref>http://enciclopedia.us.es/index.php/Estr%C3%B3geno</ref> El defecte hereditari que es veu més freqüentment a la síntesi d’hormones esteroideesesteroïdals és la deficiència de 21-hidroxilasa, el que comporta un greu trastorn.<ref name="Werner">Werner Müller Esterl. (2008) Bioquímica: Fundamentos para Medicina y Ciencias de la Vida. Editorial Reverté. ISBN: 978-84-291-7393-2</ref> Persones amb un dèficit de la 17–hidroxilasa, reductor de les concentracions d’ estrògens, tindran problemes en la maduració sexual. A més, s’ha demostrat que determinats tumors poden ésser productors d’estrogen per a ambdós sexes.
 
== Enllaços externs ==
[[Categoria:Hormones]]
[[Categoria:Dona]]
[[Categoria:MedicinaPreparats hormonals sistèmics]]
[[Categoria:Fàrmacs del sistema genitourinari]]
 
[[ar:إستروجين]]
42.316

modificacions

Menú de navegació