La Balanguera: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m r2.6.4) (Robot afegeix: ko:발레아레스 제도의 국가
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
'''La Balanguera''' és un poema de [[Joan Alcover i Maspons]] ([[1854]]-[[1926]]), que, adaptat i amb música del compositor [[Amadeu Vives]] (1871-1932), és l'himne oficial de les [[Illes Balears]].
'''La Balanguera''' és un poema de [[Joan Alcover i Maspons]] ([[1854]]-[[1926]]), que, adaptat i amb música del compositor [[Amadeu Vives]] (1871-1932), és l'himne oficial de [[Mallorca]].


== Història ==
== Història ==

Revisió del 13:58, 7 oct 2011

La Balanguera és un poema de Joan Alcover i Maspons (1854-1926), que, adaptat i amb música del compositor Amadeu Vives (1871-1932), és l'himne oficial de Mallorca.

Història

Joan Alcover es va inspirar en una cançó popular mallorquina on hi apareix una personatge femení anomenat "Balanguera" ("La Balanguera fila, fila, / la Balanguera filarà; / posau foc a sa caldera: / sa caldera bullirà"). L'origen d'aquest nom és el gal·licisme bolangera, nom de certes figures i danses folklòriques de Catalunya i part del País Valencià, confós amb Berenguera, nom també usat com a nom d'elements de la cultura popular (un ballet dels cossiers de Manacor).

Difosa pels cors de Catalunya i Mallorca al primer quart del segle XX, durant la dictadura espanyola del general Francisco Franco, que prohibí Els Segadors, La Balanguera esdevingué himne nacional, juntament amb altres cançons com L'Emigrant, La Santa Espina, etc. En aquesta època, en el període de la Nova Cançó, fou difosa per la cantant Maria del Mar Bonet i es va popularitzar molt, tant que a l'any 1996 el Consell Insular de Mallorca el convertí en himne de l'illa. Posteriorment n'han fet versions Ximbomba Atòmica, Ocults, Chenoa, etc.

Lletra

La Balanguera misteriosa,
com una aranya d'art subtil,
buida que buida sa filosa,
de nostra vida treu lo fil.
Com una parca bé cavil·la
teixint la tela per demà
La Balanguera fila, fila,
la Balanguera filarà.


Girant l'ullada cap enrera
guaita les ombres de l'avior,
i de la nova primavera
sap on s'amaga la llavor.
Sap que la soca més s'enfila
com més endins pot arrelar
La Balanguera fila, fila,
la Balanguera filarà.


De tradicions i d'esperances
tix la senyera pel jovent
com qui fa un vel de noviances
amb cabelleres d'or i argent
de la infantesa qui s'enfila
de la vellura qui se'n va.
La Balanguera fila, fila,
la Balanguera filarà

Enllaços externs

Vegeu texts en català sobre La Balanguera a Viquitexts, la biblioteca lliure.