Hui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàHui

Musulmans Hui sortint d'una mesquita a Xining
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Població total10.586.087 (2010) Modifica el valor a Wikidata
Llenguamandarí i dungan Modifica el valor a Wikidata
Religióislam Modifica el valor a Wikidata
Part dexinesos han Modifica el valor a Wikidata
Grups relacionatsUigurs, Dugans, Panthai, Han, pobles sinotibetans
Geografia
EstatRepública Popular de la Xina Modifica el valor a Wikidata

Els Hui (en xinès: 回族) són un grup ètnic constituït per xinesos de cultura musulmana. Hui és la forma abreujada del nom complet "Huihui". A la República Popular de la Xina, formen un dels 56 grups ètnics oficialment reconeguts. Hi ha uns dotze milions i mig de persones de l'ètnia Hui, deu d'aquests a la Xina i la resta principalment al Kirguizstan i al Kazakhstan, on reben el nom de dungans.

Es concentren al nord-oest de la Xina (Ningxia, Gansu, Qinghai, Xinjiang), però n'hi ha a tot el país. La majoria dels Hui són de cultura similar als Han, però amb les diferències que suposa el pertànyer a l'islam (per exemple, dieta sense porc, una manera de cuinar diferenciada i unes arts marcials pròpies, és a dir sinomusulmanes). En el vestir, la diferència és que els homes porten un capell blanc i les dones un mocador al cap, i ocasionalment un vel.

Tot i que l'islam és la seva característica més significativa, en la definició oficial de l'ètnia Hui, des del 1949, no s'hi inclou altres grups també musulmans com els uigurs. I això malgrat que una part dels Hui són descendents de uigurs sinitzats des del temps de l'Imperi uigur.

El terme tradicional en xinès per a designar l'islam és Huíjiào, (literalment 'la religió dels Hui'), però actualment preval el terme 伊斯蘭教 (pinyin: 'Yīsīlán jiào (xinès tradicional), literalment 'religió de l'islam') 伊斯兰教 (xinès simplificat (l'usat a la gran part de la Xina continental)).

El 1880 van migrar al territori de l'Imperi Rus després de la derrota dels rebels contra els xinesos del nord-oest de la Xina.[1]

Referències[modifica]

  1. Lozano Martín, Antonio M.; Rakiesheva, Botagoz «Identidad étnica y socio-lingüística: Conflictos multiétnicos en Kazajistán». Revista de Paz y Conflictos, 8, 2015, pàg. 135. Arxivat de l'original el 2017-09-13 [Consulta: 9 agost 2019]. Arxivat 2017-09-13 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Hui