Itrocolumbita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralItrocolumbita-(Y)

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaY(U4+,Fe2+)Nb₂O₈
Epònimitri i grup de la columbita Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 10a ed.4.DB.25
Nickel-Strunz 9a ed.4.DB.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.IV/D.19 Modifica el valor a Wikidata
Dana8.1.3.2
Heys18.4.2
Propietats
Sistema cristal·lísistema ortoròmbic Modifica el valor a Wikidata
Duresa5 a 6
Propietats òptiquesbiaxial (+)
Dispersió òpticaextrema
Impureses comunesTa
Més informació
Estatus IMAqüestionable (Q) Modifica el valor a Wikidata
SímbolYclb-Y Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La itrocolumbita-(Y) és un mineral de la classe dels òxids. Rep el nom per la seva composició química que conté itri, i per la seva similitud amb la columbita.

Característiques[modifica]

La itrocolumbita-(Y) és un òxid de fórmula química Y(U4+,Fe2+)Nb₂O₈. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5 i 6.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la itrocolumbita-(Y) pertany a «04.DB - Metall:Oxigen = 1:2 i similars, amb cations de mida mitjana; cadenes que comparteixen costats d'octàedres» juntament amb els següents minerals: argutita, cassiterita, plattnerita, pirolusita, rútil, tripuhyita, tugarinovita, varlamoffita, byströmita, tapiolita-(Fe), tapiolita-(Mn), ordoñezita, akhtenskita, nsutita, paramontroseïta, ramsdel·lita, scrutinyita, ishikawaïta, ixiolita, samarskita-(Y), srilankita, calciosamarskita, samarskita-(Yb), ferberita, hübnerita, sanmartinita, krasnoselskita, heftetjernita, huanzalaïta, columbita-(Fe), tantalita-(Fe), columbita-(Mn), tantalita-(Mn), columbita-(Mg), qitianlingita, magnocolumbita, tantalita-(Mg), ferrowodginita, litiotantita, litiowodginita, titanowodginita, wodginita, ferrotitanowodginita, wolframowodginita, tivanita, carmichaelita, alumotantita i biehlita.

Formació i jaciments[modifica]

Ha estat descrita al complex alcalí d'Itatiaia, a l'estat de Rio de Janeiro (Brasil); a la vall de Malenco, a Valtellina, a la Lombardia italiana; al districte Marshall Pass, a Colorado (Estats Units); i a la també nord-americana pedrera Nathan Hall, a Connecticut.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Itrocolumbita-(Y)
  1. «Yttrocolumbite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 3 desembre 2017].