David Prowse

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDavid Prowse

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) David Charles Prowse Modifica el valor a Wikidata
1r juliol 1935 Modifica el valor a Wikidata
Bristol (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 novembre 2020 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióBristol Grammar School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor, aixecador de peses, actor de cinema, actor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1950 Modifica el valor a Wikidata –  2017 Modifica el valor a Wikidata
Esporthalterofília Modifica el valor a Wikidata
Participà en
1962Jocs de la Commonwealth de 1962 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webdarthvader-starwars.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0001190 Allocine: 64487 Rottentomatoes: celebrity/david_prowse Allmovie: p57960 TV.com: people/david-prowse TMDB.org: 24342 Modifica el valor a Wikidata

David Prowse (Bristol, 1 de juliol de 193528 de novembre de 2020) fou un culturista, aixecador i actor anglès, conegut per la seva interpretació del paper de Darth Vader a la saga original de Star Wars.[1]

Darth Vader[modifica]

Va ser elegit per aquest paper per la seva constitució física (2 metres d'alçada i 118 kg de pes), però George Lucas va decidir prescindir de la seva veu i va gravar la de l'actor James Earl Jones per sobre de la de Prowse. Segons va dir més tard el mateix Prowse, no en va saber res d'aquesta substitució fins a la mateixa sessió d'estrena de la pel·lícula.

Lucas va declarar que volia per al personatge de Vader una veu «més fosca» que Prowse no era capaç de donar i que mai va tenir intenció de fer servir la veu original de Prowse. En una entrevista filmada el 2004, Carrie Fisher, l'actriu que va interpretar la Princesa Leia en la mateixa saga, va dir que en el rodatge deien Prowse «Darth Farmer» (un joc de paraules sobre farmer, ‘granger’ i vader) per mor del seu accent de l'oest d'Anglaterra que no era gaire intimidatori.

Al final d'El retorn del jedi, el que apareix en el paper d'Anakin Skywalker com un Esperit de la Força sense el vestit negre habitual de la primera trilogia, no és Prowse, sinó l'actor Sebastian Shaw. No obstant això, en l'edició en DVD d'aquest film, va ser reemplaçat en la seqüència final per l'actor Hayden Christensen, amb qui al final ni el seu rostre ni la seva veu apareixen en cap pel·lícula de la sèrie.

Problemes de salut[modifica]

Prowse va patir d'artritis la major part de la seva vida. Els primers símptomes es van manifestar quan tenia tretze anys, encara que van semblar desaparèixer mentre es va dedicar a l'halterofília professional. No obstant això, el 1990 van tornar a aparèixer i va subir diverses intervencions quirúrgiques.

El 2001, el seu braç esquerre va quedar paralitzat i poc després també el dret. D'aleshores ençà, va col·laborar amb diferents organitzacions de malalts d'artritis al Regne Unit. El març de 2009 va revelar als mitjans londinencs que tenia càncer de pròstata pel qual finalment va morir.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: David Prowse