Vés al contingut

Bomba (gastronomia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Bomba».
Infotaula menjarBomba
Característiques
Epònimbomba Modifica el valor a Wikidata
País d'origenEspanya Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipusgastronomia dels Països Catalans i tapa Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalspatata, carn picada, farina de galeta i salsa picant Modifica el valor a Wikidata

La bomba és una tapa que consisteix en una bola de patata bullida d'una mida propera al puny d'una mà adulta, farcida amb sofregit de carn picada (normalment de porc, vedella o carn picat mixt), arrebossada i fregida en oli. S'acompanya amb allioli, salsa brava o alguna altra salsa picant amb pebre de Caiena.

S'atribueix el seu origen als bars de la Barceloneta a mitjans del segle xx; concretament a La Cova Fumada.[1] Al principi es comercialitzava com una croqueta més en quatre versions: sola, amb allioli, amb salsa picant o mig amb allioli i mig amb salsa picant. Un client en tastar-ne una hauria exclamat que era «la bomba» perquè era deliciosa o bé perquè era molt picant, com si explotés a la boca. Arran d'això va rebre aquest nom.[2]

Una de las recetas más antiguas de patatas rellenas que se conocen se encuentra en el Nuevo Manual de la Cocina Peruana de 1895.


El posible origen de la técnica culinaria de rellenar papas con carne se halla en el aporte cultural de la gastronomía morisca llevada a América por las esclavas norteafricanas, durante la Conquista americana, quienes tenían por costumbre usar como relleno picadillo de carne (como con las empanadas), usando la americana papa para crear este plato,En argentina se vende en las típicas rosticería hace más casi 100 años con el nombre de bomba de papá, pudiendo encontrar una variante con queso mozarela

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «A prova de bombes». Info Barcelona. Ajuntament de Barcelona, 02-01-2015. Arxivat de l'original el 2022-01-19. [Consulta: 12 octubre 2016].
  2. Cultibar. «La bomba de la Barceloneta». Cultibar, 01-01-2014. [Consulta: 12 octubre 2016].

Enllaços externs

[modifica]