Vés al contingut

Plumbogummita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralPlumbogummita

Plumbogummita de la mina Yangshuo, Comtat de Yangshuo, Prefectura de Guilin, Regió autònoma de Guangxi Zhuang Autonomous Region, Xina
Fórmula químicaPbAl₃(PO₄)₂(OH)₅
Epònimplom i cautxú natural Modifica el valor a Wikidata
Nom IUPACbis(fosfat) pentahidròxid de trialumini i plom
Localitat tipusHuelgoat Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriafosfats
Nickel-Strunz 10a ed.8.BL.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.8.BL.10 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VII/B.15 Modifica el valor a Wikidata
Dana42.7.3.5 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
ColorBlanc grisós, blau grisós, gris grogós, marró grogós, verd, blau pàl·lid
Fracturaconcoidal
Duresa4,5 a 5
Lluïssormat, grassa
Color de la ratllaBlanca
Diafanitattransparent a translúcida.
Densitat4,01-4,08 g/cm³
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1999 s.p. Modifica el valor a Wikidata
SímbolPbg Modifica el valor a Wikidata

La plumbogummita[1] és un mineral de plom, alumini, fòsfor, oxigen i hidrogen, químicament és una sal doble, un hidroxifosfat de plom i alumini hidratat, de fórmula PbAl₃(PO₄)₂(OH)₅, de colors molt variats, una duresa de 4,5-5, i una densitat de 4,01-4,08 g/cm³, cristal·litza en el sistema hexagonal. El seu nom està format a partir de la forma prefixada del mot llatí plumbum, "plom", perquè el plom entra en la seva composició, i de l'anglès gum, "goma", per la seva semblança amb la goma aràbiga.[2]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la plumbogummita pertany a «08.BL: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H₂O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO₄ = 3:1» juntament amb els següents minerals: beudantita, corkita, hidalgoïta, hinsdalita, kemmlitzita, svanbergita, woodhouseïta, gallobeudantita, arsenogoyazita, arsenogorceixita, arsenocrandal·lita, benauita, crandal·lita, dussertita, eylettersita, gorceixita, goyazita, kintoreïta, philipsbornita, segnitita, springcreekita, arsenoflorencita-(La), arsenoflorencita-(Nd), arsenoflorencita-(Ce), florencita-(Ce), florencita-(La), florencita-(Nd), waylandita, zaïrita, arsenowaylandita, graulichita-(Ce), florencita-(Sm), viitaniemiïta i pattersonita.

Als territoris de parla catalana ha estat descrita a la mina San Miguel (Ribes de Freser, Ripollès).[3]

Referències[modifica]

  1. Riba, O.; Melgarejo, J.C.; Mata, J.M. Vocabulari de mineralogia. Segons les normes de la International Mineralogical Association. Amb equivalències angleses. Edicions Universitat Barcelona, 2000. ISBN 9788493100100 [Consulta: 4 abril 2012]. 
  2. Anthony, J.W.; Bideaux, R.A.; Bladh, K.W.. «Plumbogummite». A: Handbook of Mineralogy (pdf). Chantilly, EUA: Mineralogical Society of America, 2005 [Consulta: 4 abril 2012]. 
  3. Pedro Mingueza, Joan Rosell-Riba, David Ruiz-Corominas, Jordi Ibáñez-Insa, Albert Vaquero, Valentín Bártulos «Estudi mineralògic de la mina "San Miguel", Ribes de Freser, el Ripollès, Girona, Catalunya, Espanya». Mineralogistes de Catalunya, 2, 2022, pàg. 3-38 [Consulta: 29 gener 2024].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Plumbogummita