Renault FT

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: FT-17)
Renault FT
FT al Museu de l'Exèrcit Reial a Brussel·les
Historial de servei
En servei aAfganistan Afganistan

Imperi Alemany Imperi Alemany
Alemanya nazi Alemanya Nazi
Bèlgica Bèlgica
Brasil Brasil
Espanya Espanya
Estats Units d'Amèrica Estats Units
Estònia Estònia
Finlàndia Finlàndia
França França
Iran Iran
Regne de Iugoslàvia Regne de Iugoslàvia
Japó Imperi Japonès
Lituània Lituània
Països Baixos Països Baixos
Polònia Segona República Polonesa
Romania Regne de Romania
Rússia Moviment de la Rússia blanca
Suècia Suècia
Suïssa Suïssa
Turquia Turquia
Txecoslovàquia Txecoslovàquia

Unió Soviètica Unió Soviètica
Període en actiu1917-1945
GuerresI Guerra Mundial, Guerra Civil Russa, Guerra polonesa-soviètica, Guerra Civil Xinesa, Guerra Civil Espanyola, II Guerra Mundial, Guerra tailandesa-francesa
Característiques generals
TipusTanc lleuger
País d'origenFrança França
FabricantRenault
DissenyadorRodolphe Ernst-Metzmaier
VariantsChar à canon 37, Char mitrailleur, FT 75 BS, Char signal, FT 17 modifié 31, Model de sis tones de 1917, Russkiy Reno, FIAT 3000
Dimensions
Pes6,5 tonnes
Amplada1,47 m
Longitud5 m
Altura total2,14 m
Tripulació2 (comandant i conductor)
Especificacions
MotorPetroli de 4 cilindres
Potència màxima39 hp (29 kW)

Rati potència/pes6 hp/tona
Prestacions
Vel. camp a través7 km/h
Autonomia camp a través65 km
Armament
PrimariCanó de 37 mm o metralladora de 7,92 mm
Blindatge en buc22 mm

El Renault FT-17 és el tanc francès més conegut en la Primera Guerra Mundial, va estar en servei en l'exèrcit francès fins i tot el començament de la Segona Guerra Mundial.

Presentació[modifica]

El tanc Renault FT 17 es pot considerar el primer tanc modern, un disseny francès que després de la Gran Guerra va ser copiat i exportat a quantitat de països (entre ells Espanya amb el Tanc Trubia A4[1]). Pot considerar-se modern per la seva disposició i xassís amb torreta superior, que posteriorment seria l'estàndard per a la majoria dels carros de combat.

Es tractava d'un carro lent, de suport a la infanteria, amb una velocitat màxima de 6-8 km/h, i una tripulació de només dos homes, el cap-tirador, situat a la torreta, i el conductor, situat al frontal del vehicle. Motor, canvi i altres elements mecànics ocupaven la part posterior del vehicle.

Fabricació[modifica]

D'aquest model se'n van fabricar més de 3.000 unitats durant la Gran Guerra, estant en servei fins i tot el 1944, any en què els alemanys de la França ocupada els van utilitzar en els combats que van tenir lloc als carrers de París.

Versions[modifica]

Existien dues versions en funció del seu armament, una muntava el canó curt de 37 mm Puteaux SA-18, i l'altra la metralladora de 8 mm Hotchkiss Mle 1914. Els carros espanyols portaven la metralladora de la mateixa marca de calibre 7 mm. Posteriorment es van fabricar algunes unitats de comandament desarmades.

Els FT-17 a Espanya[modifica]

Entre els països que van comptar amb aquest carro després de la Primera Guerra Mundial, Espanya en va rebre un per a la seva avaluació el 1919.

El 1925, foren usats en el desembarcament d'Alhucemas, però la llanxa K que els transportava encallà i no van poder ser usats en les primeres onades de combats. Posteriorment mostrarien la seva eficàcia en la guerra del Rif, tot i que mostrant clarament la seva tendència a quedar indefensos quan la seva única peça s'avariava o reescalfava.

Posteriorment serien usats a Astúries, en els combats de la revolució d'octubre, i amb l'arribada de la guerra civil, 5 quedarien en mans governamentals, a Madrid i uns altres 5 en mans revoltades, a Saragossa. El bàndol republicà en compraria a Polònia uns altres 64 que aquests anaven a enviar a desballestament.

Els carros Renault es van mostrar molt actius al front nord i en els combats de la batalla de Madrid, i les seves últimes accions en Espanya se centren en els últims dies de la guerra, a Madrid, en les lluites entre comunistes i homes de Segismundo Casado.

Referències[modifica]

  1. de Mazarrasa, Javier. Blindados en España (en castellà). vol.2: La Dificil Postguerra 1939–1960. Quiron Ediciones, 1994, p. 184. ISBN 84-87314-10-4. 
  • Zaloga, Steven J., James Grandsen (1984). Soviet Tanks and Combat Vehicles of World War Two, London: Arms & Armour Press. ISBN 0-85368-606-8

Enllaços externs[modifica]

En anglès[modifica]